Apple vs Ericsson: licentiedeal maakt einde aan jarenlange rechtszaken
Apple vs Ericsson: wat is er aan de hand?
Ken je Ericsson nog? De Zweedse fabrikant maakte jarenlang telefoontoestellen maar concentreert zich nu vooral op de infrastructuur voor telecommunicatienetwerken. Ondertussen heeft Ericsson een flinke bundel patenten rondom 5G en netwerktechnologie. Er liep sinds 2015 een licentiedeal tussen Apple en Ericsson, maar die liep in 2021 af zonder dat het werd vernieuwd. Het leidde tot diverse aanklachten over en weer. Dit is er aan de hand.
- Nieuwste ontwikkelingen
- #1 Wat wil Ericsson afdwingen?
- #2 Wat wil Apple afdwingen?
- #3 Wie heeft de beste kansen?
- #4 Waarom vinden de rechtszaken in Texas en München plaats?
- #5 Is er ook nog een verband met de Epic-zaak?
- #6 Kan ik binnenkort nog een iPhone kopen?
Nieuwste ontwikkelingen
Hieronder lees je in chronologische volgorde de meest recente ontwikkelingen in deze zaak.
Update vrijdag 9 december 2022: Apple en Ericsson sluiten licentieovereenkomst
Apple en Ericsson hebben hun jarenlange conflict beëindigd door een licentiedeal te sluiten. Dit werd aangekondigd in een persbericht. De twee bedrijven klaagden elkaar voor het eerst aan in 2015 en spraken wederzijds over patentinbreuk op het gebied van 2G, 3G en 4G. Nadat de aanvankelijke rechtszaken waren beslecht pakten beide bedrijven in 2021 de handschoen weer op, nu omtrent 5G-technologie. Er werden wederzijdse rechtszaken gestart, ook in Nederland. Apple’s positie werd daarbij versterkt door de overname van Intel’s modemtak, waardoor het bedrijf een grote hoeveelheid eigen patenten in handen kreeg. Ericsson stuurde aan op een importverbod voor iPhones. Zover kwam het niet. Apple en Ericsson hebben nu een meerjarige wereldwijde licentiedeal gesloten voor elkaars patenten. Opvallend is dat het persbericht is opgesteld door Ericsson en niet door beide bedrijven. Ook heeft Apple nog niet in het openbaar gereageerd.
Update maandag 24 januari 2022: ook rechtszaak in Nederland
Ericsson heeft meer rechtszaken tegen Apple aangespannen in enkele Europese landen, waaronder Nederland. Daarnaast is er een ook een klacht ingediend in Brazilië. Ericsson heeft tegenover Juve Patent bevestigd dat het bedrijf nu ook rechtszaken tegen Apple heeft aangespannen in Düsseldorf en Mannheim, nadat eerder al een zaak in München was gestart. Ook in de Nederlandse en Braziliaanse zaak beschuldigt Ericsson Apple ervan om inbreuk te maken op meerdere patenten, onder andere voor 5G-netwerktechnologie.
Als tegenzet heeft Apple bij de International Trade Commission in de VS een klacht ingediend. Daarin stellen ze dat Apple de zaak wil laten rusten als Ericsson dat ook doet. Juve denkt dat Ericsson nog wel meer rechtszaken zal starten in andere landen. Een oplossing lijkt nog ver weg.
#1 Wat wil Ericsson afdwingen?
Inzet van Ericsson is een importverbod voor iPhones vanwege patentinbreuk. Dit zou gelden voor de Verenigde Staten en Duitsland, maar mogelijk ook voor andere landen. Daarmee wil Ericsson afdwingen dat Apple alsnog akkoord gaat met de voorgestelde licentiegelden. Volgens Foss Patents waren de aanklachten vanuit Ericsson te verwachten, omdat Apple bewust de licenties liet verlopen.
#2 Wat wil Apple afdwingen?
Apple wil gunstiger licentievoorwaarden en lagere prijzen. Ericsson zou een bedrag van $5 per toestel hebben voorgesteld, maar Apple weigerde dat waarna de gesprekken stukliepen. De onenigheden liepen vervolgens zover op, dat Apple vorige maand ook een rechtszaak tegen Ericsson startte, omdat er geen eerlijke voorwaarden zouden zijn geboden voor standaard-essentiële patenten. De FRAND-voorwaarden stellen dat licenties voor patenten Fair, Reasonable en Non-Discriminatory moeten zijn. Ericsson mag het ene bedrijf niet fors meer vragen dan een ander bedrijf.
#3 Wie heeft de beste kansen?
Het gaat in deze zaak om heel veel patenten. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat Apple patenten heeft die door Ericsson worden gebruikt, waardoor we een zomer vol aanklachten en tegen-aanklachten kunnen verwachten. Volgens de patentexpert van Foss Patents bevindt Apple zich in de minst gunstige positie in dit conflict. Recente uitspraken op dit gebied waren vooral in het voordeel van Ericsson.
#4 Waarom vinden de rechtszaken in Texas en München plaats?
Ericsson heeft bewust het Wester District of Texas gekozen, omdat de daar gevestigde rechter Albright vaak patenthouders in het gelijk stelt. Meest recent gebeurde dit in een zaak die VLSI Technologies tegen Intel had aangespannen, wat erin resulteerde dat de patenthouder $2,2 miljard op de bankrekening kon bijschrijven. Ook de rechtbank in München zou erom bekend staan om gunstig te beslissen richting de patenthouders. Ook Apple is er met een flink team aanwezig.
#5 Is er ook nog een verband met de Epic-zaak?
Ja! Apple heeft in de Epic-zaak geprobeerd de 30% afdracht op in-app aankopen goed te praten, omdat er forse bedragen voor licenties moeten worden betaald. Uit deze Ericsson-zaak kan blijken dat het werkelijke bedrag dat Apple voor standaard-essentiële patenten moet betalen eerder in de buurt van de 1% van de totale omzet ligt. Daardoor staat Apple minder sterk in de bewering dat 30% afdracht echt noodzakelijk is.
#6 Kan ik binnenkort nog een iPhone kopen?
Ja. Deze zaak gaat vermoedelijk langere tijd duren. Als er een verkoopverbod voor de iPhone komt, zal dat vermoedelijk alleen voor de genoemde landen gelden. Een wereldwijd verkoopverbod waarbij ook Nederland en België zijn getroffen, is niet erg aannemelijk.
Alle teksten van de aanklachten zijn te vinden bij Foss Patents.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 4 reacties