Apple is door de EU beschuldigd van machtsmisbruik in de App Store. Het gaat met name om muziekstreamingdiensten. Makers van concurrerende streamingdiensten hebben te maken met allerlei beperkingen en mogen hun klanten niet informeren dat ze elders een veel goedkoper abonnement kunnen afsluiten. De klacht werd in maart 2019 door Spotify ingediend bij de EU. Sindsdien is de EU jarenlang bezig geweest met een onderzoek naar machtsmisbruik rondom de App Store, wat in maart 2024 resulteerde in een boete van 1,8 miljard euro. Apple is het er niet mee eens en gaat in beroep. Op deze pagina lees je de nieuwste ontwikkelingen rondom deze zaak.
Hieronder volgt ons eerdere artikel van 28 februari 2023
Boete dreigt voor Apple
Als je een abonnement op een streamingdienst zoals Spotify of Netflix afsluit, dan betaal je vaak meer dan wanneer je rechtstreeks via de dienst zelf had afgesloten. Appmakers houden rekening met de 30% die ze aan Apple moeten afdragen. Dat mag, maar Apple verbiedt de appmakers om hun klanten over dit prijsverschil te informeren. Ze moeten verzwijgen dat rechtstreeks afsluiten goedkoper is. De EU vindt dat hier sprake is van machtsmisbruik en tikt Apple op de vingers. De Europese Commissie heeft daarom een aanklacht ingediend. Apple is nu in de gelegenheid gesteld om hierop te reageren. Mocht de toezichthouder niet tevreden zijn met de uitkomst, dan kan er mogelijk een boete volgen. Deze kan oplopen tot wel $39,4 miljard wegens oneerlijke concurrentie. Dit is 10% van Apple’s wereldwijde jaarlijkse omzet.
Het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over prijsverschillen, werd al in 2019 aangekaart door Spotify. Dit bedrijf rekent 30 procent meer als je abonnee wordt via de App Store, om de extra kosten te compenseren. De Europese Commissie concludeerde in 2021 dat er sprake was van oneerlijke concurrentie en heeft de zaak nu weer opgepakt. De Commissie neemt geen standpunt in, of het eerlijk is dat appmakers verplicht moeten afrekenen via de App Store. Maar ze vinden wel dat de voorwaarden oneerlijk zijn, met name het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over goedkopere opties.
Spotify is uiteraard blij met de aanklacht. “Vandaag heeft de Europese Commissie een duidelijk signaal afgegeven dat het concurrentiebeperkende oneerlijke praktijken van Apple al veel te lang consumenten schaden en ontwikkelaars benadelen”, aldus Eve Konstan, jurist van Spotify. “We dringen er bij de Commissie op aan om snel een besluit te nemen in deze zaak om de consumenten te beschermen en de eerlijke concurrentie op het iOS-platform te herstellen.”
De aanklacht is hier te lezen.
Update 19:00 uur: Apple heeft gereageerd, maar gaat niet inhoudelijk in op de klachten:
Apple will continue to work with the European Commission to understand and respond to their concerns, all the while promoting competition and choice for European consumers. We’re pleased that the Commission has narrowed its case and is no longer challenging Apple’s right to collect a commission for digital goods and require the use of the In-App Payment systems users trust. The App Store has helped Spotify become the top music streaming service across Europe and we hope the European Commission will end its pursuit of a complaint that has no merit.
- 2024 - 19 februari: Artikel bijgewerkt dat de boete voor Apple eraan lijkt te komen.
- 2024 - 19 februari: Artikel bijgewerkt dat de boete voor Apple eraan lijkt te komen.
- 2023 - 28 februari: Reactie Apple toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 17 reacties