Apple laat je makkelijker alle gebruikersdata downloaden

Apple geeft Europeanen binnenkort de mogelijkheid om met één klik hun gebruikersdata te downloaden. Nu moeten gebruikers nog een supportformulier invullen, waarna het verzoek handmatig wordt verwerkt.

Makkelijker data downloaden bij Apple

Vanaf mei gaat Apple gebruikers de optie bieden om makkelijker te zien welke gegevens Apple bewaart. In eerste instantie krijgen alleen inwoners van Europa de mogelijkheid om hun data te zien. Later dit jaar volgt de optie voor de Verenigde Staten. Op 16 mei zal Apple bovendien uiteenzetten hoe het bedrijf de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) zal invoeren. iCulture zal bij die sessie aanwezig zijn.


Eind mei gaat de nieuwe Europese wetgeving omtrent privacy in. Bedrijven moeten hun gebruikers vanaf dat moment duidelijker informeren over de data die ze hebben verzameld. Diverse bedrijven hebben hun gebruikers inmiddels de mogelijkheid gegeven om alle data te downloaden, waaronder Instagram. Bij Apple gaat het om relatief weinig data, omdat het bedrijf geen profiel opbouwt van klanten. Er zal in het bestand dat je ontvangt dan ook weinig verrassends te vinden zijn, maar Apple weet bijvoorbeeld wel welke apps en muziek je gedownload hebt. Ook beschikt Apple over je e-mailadres en vaak ook over je woonadres, vooral als je bestellingen hebt laten thuisbezorgen. Daarnaast houdt Apple ook metadata bij. Er staat bijvoorbeeld niet in welke data je op iCloud bewaart, maar wel op welke tijdstippen je een backup hebt gemaakt van je toestel.

Huidige procedure is omslachtig
De huidige procedure bij Apple is wat omslachtig. Terwijl je bij andere bedrijven op een makkelijk linkje kunt klikken, moest je tot nu toe een persoonlijk verzoek indienen. De journalist van USA Today die dit probeerde, moest acht dagen wachten op de data. Apple vroeg om zijn woonadres, telefoonnummer, het serienummer van zijn iPhone en andere persoonlijke info voordat de data mocht worden vrijgegeven door een Europees kantoor van Apple dat privacyverzoeken afhandelt.

Je moet momenteel nog naar dit privacy-contactformulier gaan. Je bladert naar het onderdeel Privacy Issues en geeft aan dat je een privacyverzoek hebt. Vervolgens moet je handmatig een tekstje invullen, bijvoorbeeld iets in de trant van: “I am requesting a copy of my personal information.” Apple zal dan contact met je opnemen, onderzoeken of jij het echt bent en een paar dagen later krijg je je data. Bij Google en Facebook duurt zoiets een paar minuten tot een paar uur.

Apple Park: zonnepanelen

Bij de journalist van USA Today was het complete bestand slechts 9MB groot, terwijl die van Google 243MB groot was en die van Facebook zelfs 881MB. Dat Apple zo weinig data over je verzamelt heeft ermee te maken dat de meest persoonlijke info lokaal op je toestel staat. Apple weet welke apparaten je hebt en wanneer je reparaties hebt laten uitvoeren via de Apple Store. Je Safari-browserhistorie of een logboek van al je telefoongesprekken hoef je niet te verwachten. Ook krijg je niet te zien welke vragen je aan Siri hebt gesteld. Apple weet wel welke vragen er aan Siri worden gesteld, maar verzamelt die info anoniem.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.