Apple: ‘We hebben geen achterdeurtjes voor China gebouwd’

Apple heeft geen speciale regeling met China getroffen en de Chinese overheid heeft geen toegang tot iPhones, zo stelt Apple in een document in de langslepende FBI-zaak.

Over minder dan een week is het zover. En dan bedoelen we niet de keynote van 21 maart, maar de rechtszaak die de privacywetgeving voor de komende eeuwen (!) kan bepalen. Apple is ervan beschuldigd dat ze de Chinese regering hebben geholpen en toegang hebben gegeven tot iPhones, maar op dat punt wil Apple nu eerst even iets rechtzetten. Ze hebben geen speciale regeling voor China getroffen.


tim-cook-china-tour

‘Apple helpt China wel’

Eerst was het de Amerikaanse Justitie, die beweerde dat Apple wel allerlei regelingen voor China had getroffen. Vervolgens was het de directeur van het Digital Society Institute in Berlijn, die beweerde dat Apple al lang toegang heeft tot iPhones in China. Deze security-expert vond dat Apple een dubbele moraal voert: Tim Cooks zogenaamde gevecht voor privacy is vooral een marketingstunt. Apple werkt al lang samen met allerlei overheden, als het maar winst oplevert.

Bekijk ook
Amerikaanse Justitie: ‘Apple helpt China wel, waarom ons niet?’

Amerikaanse Justitie: ‘Apple helpt China wel, waarom ons niet?’

De toon in de FBI-zaak lijkt te verharden, nu het Ministerie van Justitie Apple beschuldigt dat ze China helpen, terwijl Apple klaagt over een lastercampagne.

‘Apple slaat data op Chinese servers op’

Dat Apple nu reageert, zal weinig te maken hebben met de uitspraken van deze Duitser, maar veel meer met het standpunt van de Amerikaanse Justitie. In het document met argumenten dat Justitie bij de rechtbank inleverde, staat dat Apple al langere tijd samenwerkt met de Chinese regering en aanpassingen in producten heeft gedaan. Zo zouden de toestellen zijn aangepast voor de lokale draadloze standaarden, die de Chinese overheid verplicht oplegt. Ook moeten de gebruikersdata worden opgeslagen op servers binnen China.

Apple: ‘Relatief weinig informatieverzoeken vanuit China’

iphone-chinaApple gaf toe dat ze in de eerste maanden van 2015 hebben gereageerd op verzoeken om informatie waarbij 4.398 toestellen in het geding waren. In dezelfde periode vroeg de Amerikaanse overheid informatie over maar liefst 9.717 toestellen op. Maar de Chinese overheid heeft niet gevraagd wat de Amerikaanse regering nu voor elkaar wil zien te krijgen, namelijk software waarin beveiligingsfuncties op de iPhone zijn uitgeschakeld.

Apple: ‘Nooit achterdeurtjes ingebouwd’

Apple is bang dat een verzwakte versie van iOS in verkeerde handen terechtkomt, bijvoorbeeld hackers. Ook zijn ze bang dat meehelpen aan het verzoek van de Amerikanen ertoe leidt dat binnenkort allerlei andere regimes op de stoep staan. Apple noemt de cijfers die Justitie aandraagt misleidend. Het gaat om wettelijke processen en er zijn geen activiteiten geweest om de beveiliging van software te verzwakken. Ze schrijven in het document dat ze bij de rechtbank hebben ingediend:

Apple heeft nooit een achterdeur van enige soort ingebouwd in iOS, of op een andere wijze de data die is opgeslagen op de iPhone of in iCloud technisch beter toegankelijk gemaakt voor welke buitenlandse regering dan ook.

Broncode overhandigen

Apple beweert dat het dezelfde beveiligingsprotocollen overal ter wereld gebruikt en dat ze nog nooit met een overheidsinstantie van welk land dan ook hebben samengewerkt om een achterdeur in één van de producten of diensten in te bouwen. Ook hebben ze overheden nog nooit broncode voor iOS overhandigd, aldus Apple. Dat laatste is een rechtstreekse reactie op het (verhulde) dreigement van Justitie, dat ze desnoods Apple willen dwingen om de broncode van iOS en de publieke sleutels over te dragen, zodat IT-medewerkers van de FBI zelf een verzwakte versie van iOS kunnen maken. “We vinden dergelijke toegang te gevaarlijk om toe te staan”, aldus Apple-topman Craig Federighi.

Bekijk ook
Amerikaanse Justitie dreigt dat Apple iOS-broncode moet overdragen

Amerikaanse Justitie dreigt dat Apple iOS-broncode moet overdragen

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie dreigt dat Apple de broncode van iOS en digitale handtekeningen moet overdragen, als ze niet meewerken om een speciale iOS-versie te maken.

Rechtszaak op 22 maart

Op dinsdag 22 maart, de dag na de keynote, is de rechtszaak in Californië. De Amerikaanse Justitie heeft de standpunten die ze gaan hanteren al uiteen gezet in een eerder verschenen document.

Apple’s document is via Scribd en hieronder te lezen:

Reply in Support to Vacate San Bernardino Motion by Mikey Campbell

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 maart 2016 om 9:00
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.