Waarom Apple geen haast heeft met een 5G iPhone
Apple staat erom bekend dat ze zich niet haasten om als eerste een oprolbare scherm of een smartphone met vijf camera’s op de markt te brengen. Meestal wacht het bedrijf tot nieuwe technologie al wat is ingeburgerd. Bij 5G zal dat waarschijnlijk ook zo zijn. Waarschijnlijk zal Apple tot 2020 wachten tot er een 5G iPhone op de markt komt. Er is een logische verklaring voor: zolang de 5G-netwerken nog niet breed beschikbaar zijn heeft het weinig zin om nu al geschikte toestellen uit te brengen. Maar er speelt nog iets anders: Apple zal rond de $21 aan licentiegelden moeten betalen aan Nokia, Qualcomm en andere bedrijven.
Nokia heeft unieke patenten in handen, die nodig zijn om een smartphone met 5G te kunnen maken. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat toestelmakers een vast bedrag van 3 euro per toestel moeten betalen om gebruik te kunnen maken van de 5G-patenten van Nokia. Concurrent Ericsson rekent een variabel bedrag tussen $2,50 en $5, afhankelijk van de kosten van het toestel. Qualcomm pakt het weer iets anders aan: zij rekenen 2,275 procent voor single-mode telefoons en 3,25 procent voor multi-mode telefoons, met een maximum van $400. Voor Apple zou het betekenen dat rond de $13 rechtstreeks naar Qualcomm gaat.
21 dollar per toestel
Omdat Apple aan meerdere partijen licentiekosten moeten betalen, kan dat opgeteld rond de $21 gaan kosten. Overigens betaalt Apple ook al licentiekosten voor het gebruik van 4G-technologie en die voor 5G komen daar dan nog bij. Geen enkele 2018 iPhone zal dit jaar 5G ondersteunen, omdat de specificaties pas afgelopen juni definitief werden vastgesteld. Wel is Apple samen met Intel al bezig om zich voor te bereiden met 5G-modemchips, al zou Apple ook plannen hebben om Intel uiteindelijk aan de kant te zetten en volledig voor eigen ontwikkelde chips te kiezen.
Voorheen maakte Apple gebruik van modemchips van Qualcomm. Beide bedrijven zijn echter in een jurisch gevecht verwikkeld over patenten en royaltybedragen. Apple beschuldigt daarbij Qualcomm van het uitbuiten van de monopolie die ze op bepaalde essentiële technologiepatenten hebben. Sindsdien hebben Apple en Qualcomm elkaar meermaals beschuldigd van machtsmisbruik.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
5G
5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

Nou het heeft twee kanten , je kunt idd zeggen het hoeft nog niet want het kan toch nog niet gebruikt.
Maar het is ook de kip en t ei, wie is er t eerst.
En daarbij een iPhone wordt zomaar 7 of 8 jaar gebruikt , ik heb nog een 4s als 2e toestel,dus als 5g nu al kan maar over 2 jaar pas gebruikt bijvoorbeeld kan t toestel dan nog een jaar of 6 gebruikt met 5g terwijl je nu dus door moet met 4G .
Die 4s draait ook op 3 pg nog………
En Apple wil meer onderzoek doen naar de negatieve gevolgen van 5G
Zou 5G echt ons leven verbeteren ten opzichte van de huidige snelheid?
NFC is ook al toepasselijk maar ….helaas
Precies het gezeik waarom licenties slechts zijn voor de consument,.
zeer slecht zelfs.
De iPhone 5 en iPad 4 (2012) hadden als 1 van de eerste toestellen 4G. Nog voordat 4g in Nederland was. Helaas besloten ze hier toen om voor Vodafone en KPN een frequentie te gebruiken die niet ondersteund werd door deze toestellen. Dus moest je voor 4G naar T-Mobile. Pas toen de iPhone 6s (2015) er was gooide Vodafone landelijk een 2e 4G frequentie open waarmee je toen deze inmiddels verouderde toestellen bij hun op 4G kon gebruiken
De iPhone 6s (2015) en iPad Pro 9.1 inch (2016) zijn de eerste apparaten van Apple die LTE Advanced ondersteunen. Dit wordt volgens mij nog steeds niet landelijk ondersteund.
Dus denk ik dat het nog wel wat jaartjes zou gaan duren voordat je optimaal van 5G in heel nederland kan genieten.
@Dapaool: dit klopt niet. Ik had in 2012 een iPhone 5 en was eind dat jaar met m’n verjaardag in Noordwijk aan Zee en had daar 4G van Vodafone.
Dat ze maar eens eerst 4G dekkingsgebieden goed uitbreiden, bij sommige gebieden in grensstreken zakt het naar 3g of zelfs nog erger: E of GPRS.
En dan erbij 5G heeft voor telefoons niet heel veel meer toepasbare waarde.
4G kan gemakkelijk 4K en zelfs 8K streamen.
Dat is de provider
Niet Apple
@Maurice Hollink: In de randstad en drukke gebieden had Vodafone inderdaad al heel snel 4G op 1800 Mhz om te voorkomen dat de 4G 800 Mhz teveel werd belast. Maar voor de rest van Nederland duurden het nog een paar jaar voor 4G 1800 Mhz werd geactiveerd. Dit tot ergernis voor de mensen die het moesten doen met een GPRS (2G) verbinding vooral in het oosten van het land
Ach, wat moeten we ook met 5G zo lang we het nog met bundels van een paar gigabyte moeten doen. De vraag is dan: jaag je je data er doorheen in 2 uur of 1 uur 🙄