Apple is een cyclisch bedrijf: in juni krijgen we de nieuwe softwareversies te zien en in september en oktober volgen dan de nieuwe iPhones, iPads en Macs. Deze aanpak heeft volgens Gurman meerdere voordelen. Zo is er geen verwarring wanneer bepaalde producten klaar moeten zijn en dat is handig voor werknemers, investeerders, analisten en de media. Elk najaar zorgt dit voor een flinke boost in de verkopen, zo vlak voor de feestdagen. Maar volgens Mark Gurman van Bloomberg is Apple dit niet langer van plan. Dit heeft te maken met het bredere assortiment, waardoor het niet meer praktisch is om devices elk jaar te updaten.
Dat was dit jaar te zien bij de Apple Watch Ultra. Terwijl het logisch zou zijn geweest als dit jaar de Apple de Apple Watch Ultra 3 was verschenen, koos Apple ervoor om dit niet te doen. Logisch misschien, want vorig jaar bood de Apple Watch Ultra 2 eigenlijk niet zoveel vernieuwingen. Daardoor ontstaat wel de ongebruikelijke situatie dat de Apple Watch Series 10 op sommige punten voorloopt op de Ultra. Er zijn ook producten zoals de iPhone SE en de Apple Watch SE die niet zo vaak een update nodig hebben. Mensen kopen ze vooral vanwege de lage prijs en niet omdat er de nieuwste technologie in zit.
Het lijkt erop dat Apple voortaan nieuwe producten uitbrengt op het moment dat ze klaar zijn en niet omdat er alweer een jaar is verstreken. Gurman schrijft dat Apple functioneel georganiseerd is, waardoor bijvoorbeeld audio-engineers tegelijk moeten werken aan nieuwe AirPods én speakers voor de Mac, Apple Watch en iPhone. Daarnaast heeft Apple een reeks besturingssystemen, die ook allemaal op tijd klaar moeten zijn. Het gevolg is dat sommige software-functies soms maanden later komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple Intelligence. In dit geval was het min of meer gepland, maar het komt ook voor dat functies noodgedwongen moeten worden uitgesteld, omdat ze nog niet klaar zijn.
Wel elk jaar een nieuwe iPhone
Bij de iPhone zal Apple waarschijnlijk niet afwijken van de jaarlijkse upgraderondes, maar bij de andere producten is het goed mogelijk dat Apple selectiever zal zijn. Zo kreeg ook de Apple Watch SE niet de verwachte upgrade. Alle aandacht was daardoor gericht op de Apple Watch Series 10 – en misschien was dat maar goed ook, want die bevatte genoeg functies om enthousiast van te worden. Het gevolg is wel dat Apple minder voorspelbaar wordt. Maar of dat erg is?
Bloomberg heeft ook informatie over de AirTag 2 release en de uitrol van M4 Macs, die in november wordt verwacht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Dit verklapt de uitnodiging van de WWDC 2025 over iOS 19 (26-03)
- Apple kondigt WWDC 2025 aan: op deze datum worden iOS 19 en meer onthuld (25-03)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Lijkt me een goede ontwikkeling. Geeft tijd om tot betere ontwikkelingen te komen. Ik ben graag in de markt voor nieuwe gadgets, maar de laatste jaren sla ik steeds meer versies over.
Dat snap ik, maar de jaarlijkse upgrades zijn er dan ook niet alleen voor jou of mensen die jaarlijks willen upgraden.
Ik doe minimaal 2 jaar met een iPhone en soms 3 jaar.
Je kunt het ook zo zien dat de nieuwere iPhones (producten) vooral voor de mensen zijn die wel weer eens toe zijn aan upgrades.
Als je elk jaar upgrade is er inderdaad weinig verbeterd. Als jij na 3 jaar een nieuwe iPhone oid haalt dan is er zeker wel het 1 en ander verbeterd.
Vindt dit uitstekend, daar ik al een tijd niet meer elk jaar een nieuw toestel of andere Apple producten koop. Puur omdat het niet noodzakelijk is en er een plafond zit aan de vernieuwingen, waardoor de verschillen met het vorige model niet echt groot meer is. Ben wel benieuwd hoe ze dit gaan opvangen qua inkomsten.
Goed idee! Logisch ook.
Je ziet het ook bij de AirPods Pro 2 die gewoon op punt staan, net als de AirPods Max. Op zich is het goed dat je jarenlang plezier kunt hebben van zoveel Apple producten, zonder de rush om constant te moeten blijven vernieuwen.
Je kunt makkelijk 4-5 jaar een product gebruiken en dat maakt het natuurlijk wel de moeite waard.
Ik vind het heel goed om minder vaak met nieuwe versies te komen, gezien het ook amper nieuwe versies zijn, de media kletst breeduit over kleurtjes en een knopje wat je zelf een functie kunt geven. Nou dat kunnen we geen vernieuwing noemen. Dat ik vind dat ze het bij alle producten moeten doen ook bij de iPhone en bij het belangrijkste watch model. Het scheelt Apple ook ontwikkelings kosten plus elk model wordt meer verkocht want er is maar 1 per 2-3 jaar. In het begin van de gsm tijd gebeurden er echt dingen, eerst had je zwart wit scherm geen internet etc daarna kwam beetje internet toen kwam kleuren scherm en 2g toen camera toen 3G toen smart Phone en later aanraak scherm, er gebeurden echt dingen en ook toen al kocht ik niet elk jaar een nieuw toestel, 2 jaar was voldoende om elke stap mee te maken. Nou is 5 jaar in wezen prima, gezien het ook nog s zo is dat je deel van de vernieuwing middels software krijgt, dat had je vroeger niet.
Op zich geen vreemde keuze, de vernieuwing(en) zijn de laatste jaren zo klein dat het onnodig is om
Ieder jaar met iets nieuws te presenteren, en op deze manier blijft het ook zinvoller om dan pas up te graden. De vernieuwingen zijn dusdanig klein in vergelijking wat 10 jaar geleden gebeurde. Een iPhone zal traditiegetrouw jaarlijks voorbij komen, maar ook een iPhone kan best eens per 3 jaar vervangen worden, dat geeft ontwikkelaars meer de tijd om met een echte opvolger te komen dat je merkbaar met iets nieuws te maken hebt.
Om een voorbeeld te noemen. Mijn eerste iPhone wat de iPhone 5, (die bewaar ik nog steeds omdat het mijn eerste was). Van de iPhone 5 ging ik naar een iPhone 7 Plus, nieuw uiterlijk, 5,5 inch LCD display, dubbele camera en Touch ID, en 128 GB. Vier jaar later koos ik voor de iPhone 12 Pro Max. Wederom een nieuw uiterlijk, 6,7 OLED (XDR scherm), triple camera systeem, nachtmodus, en 512 GB en Face ID. Dit waren vernieuwingen waar waar je van wist waar het geld is in ging zitten.
Vaar jaar na dato ben ik nog steeds niet uitgekeken op m’n iPhone 12 Pro Max en heb ik zoiets van zolang het toestel naar behoren presteert hoef ik echt geen nieuwe.
In de Automotive wordt ieder model ook niet jaarlijks opgevolgd. Meestal is het levens cyclus van een model 7 a 8 jaar met een tussentijdse facelift.
Ik vind het geen slecht idee om te gaan halveren.