De afgelopen tijd is er veel te doen rondom de App Store en de volgens sommige ontwikkelaars oneerlijke regels. Spotify diende een klacht in bij de Europese Commissie over oneerlijke concurrentie en noemde Apple later een monopolist. Ook in Nederland leeft deze discussie. Zo startte de ACM een onderzoek naar de machtspositie van Apple. Apple is het er duidelijk niet mee eens en probeert dit uit te leggen op de zojuist verschenen pagina.
Apple verwelkomt concurrentie in de App Store
Op de pagina vertelt Apple dat ze de App Store voor twee redenen opgezet hebben: het bieden van een veilige plek voor gebruikers om nieuwe apps te ontdekken en te downloaden en voor ontwikkelaars om hun apps aan te kunnen bieden. Apple benadrukt dat alle ontwikkelaars dezelfde kansen hebben, ook al zien bijvoorbeeld Spotify dat anders. Het is voor Apple hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige omgeving met apps die geen regels overtreden. Daarom heeft Apple de App Store-richtlijnen opgesteld, waarin staat wat wel en niet toegestaan is.
Het staat ontwikkelaars vrij om hun content aan te bieden op een manier die zij willen, zo beargumenteert Apple. Dat kan via de App Store, maar ook via andere soortgelijke stores op smart-tv’s of via webapps. Op de pagina licht Apple ook de concurrerende apps van haar eigen standaardapps uit, om aan te geven dat concurrentie juist voor een diverser en beter aanbod zorgt.
Apple deelt ook een aantal statistieken. Zo is 84% van de apps gratis, waardoor zij Apple helemaal niets hoeven te betalen. Spotify noemde de concurrentie oneerlijk omdat Apple het eerste jaar 30% van de inkomsten uit abonnementen opeist en het jaar erna 15%. Apple maakt onderscheid tussen acht verschillende verdienmodellen voor apps, waarbij Apple in de helft van de gevallen geen rode cent krijgt.
100.000 apps per week gekeurd
Ook het reviewproces komt ter sprake. Apple beoordeelt zo’n 100.000 apps per week, waarvan de meeste binnen 24 uur behandeld worden. 60% wordt meteen goedgekeurd en de rest wordt afgekeurd vanwege bijvoorbeeld bugs of privacyproblemen. Toch wordt er bij ontwikkelaars veel geklaagd over het reviewproces. Zo zei Spotify eerder dat ze lange tijd geen Apple Watch-app uit konden brengen. Niet geheel toevallig besprak vandaag een ex-manager het app review-proces en uitte daarin zijn zorgen over de concurrentie met Apple’s eigen apps.
Tot slot licht Apple uit dat ze de ontwikkelaars regelmatig in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld op de Vandaag-pagina in de App Store. Ook zorgen ze voor alle middelen om apps nog beter te maken, bijvoorbeeld met sessies die tijdens de WWDC gehouden worden. Bovendien worden mensen opgeleid tot ontwikkelaar, bijvoorbeeld met Apple’s Everyone Can Code-programma. Toch vinden wij dat Apple meer ontwikkelaars een kans moet geven, want we zien vaak dezelfde namen voorbij komen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 13 reacties