‘Apple en Google gaan de traditionele auto-industrie kapotmaken’
Traditionele automerken kunnen wel inpakken. Volgens een topman van Morgan Stanley zijn Apple en Google druk bezig met een plan om de huidige autoindustrie te vernietigen. Managing Director Adam Jonas van Morgan Stanley deed zijn uitspraken op een gewaagde plek: in Detroit, het hart van de Amerikaanse auto-industrie.

De toekomst: Autopia
Jonas sprak op het Automotive News World Congress, waar hij een toekomstbeeld schetste van ‘Autopia’, een woordspeling op ‘utopie’. Normaal gesproken is een utopie een ideale wereld die niet kan worden bereikt, maar Jonas ziet dat anders. Autopia zorgt ervoor dat we anders tegen het bezit van een auto aan gaan kijken.
Volgens Jonas zijn nieuwkomers zoals Apple en Google minstens zo slim als de huidige autofabrikanten. Ze hebben genoeg geld en kijken anders tegen de autowereld aan. Traditionele autofabrikanten zien een markt van 80 miljoen voertuigen, die voor gemiddeld $19.000 over de toonbank gaan. Dat levert $1,5 biljoen omzet op (een biljoen is 10 tot de macht 12, in het Engels bekend als ’trillion). De nieuwe spelers in Silicon Valley zien de automarkt als 10 biljoen automijlen die je voor $1 per mijl kunt afrekenen. Dat levert een veel grotere omzet van $10 biljoen op (dus $10 trillion volgens Engels taalgebruik), een astronomisch grote markt die alleen nog maar zal groeien. Als je Apple of Google bent, wil je meedoen.
Apple als aanbieder van mobiliteit
Daarom moeten we Apple ook vooral niet zien als een toekomstige autofabrikant, maar als een aanbieder van mobiliteit. De CEO’s van Ford en Daimler proberen trouwens zich al op die manier te positioneren. Allerlei diensten rondom vervoer aanbieden kan lucratiever zijn dan alleen auto’s maken. Een voorbeeld: Toyota is ’s werelds grootste autofabrikant met een wereldwijd marktaandeel van 13 procent. Ze verkopen 10 miljoen auto’s per jaar en dat levert Toyota $230 miljard omzet op. Begin je een dienst voor autodelen waarbij je maar 1,5 procent van de markt pakt (van de eerder genoemde 10 biljoen mijl) en breng je $1,50 per mijl in rekening, dan zou je $225 miljard omzet per jaar kunnen halen (voor de liefhebbers: $225 billion in Engels taalgebruik).
Er speelt nog iets anders: voorheen had je heel wat kapitaal nodig om autofabrikant te kunnen worden. Tegenwoordig zijn de instapkosten veel lager, zeker als je allerlei diensten rondom autogebruik aanbiedt. Wat daarbij ook meespeelt is dat je bij autodelen sneller uit de kosten bent: rij je 10.000 mijl per jaar in een elektrisch voertuig, dan heb je pas na 28,5 jaar de investering afbetaald. Wordt een gedeelde auto zes uur per dag gebruikt dan is dat al binnen 5 jaar het geval. Als je zo’n elektrisch voertuig dan ook nog zelfrijdend maakt, kunnen veel meer mensen er gebruik van maken. Je hebt immers geen rijbewijs meer nodig.
Geen traditionele gezinsauto
Apple’s toekomstige auto ziet er dan ook misschien niet uit als de traditionele gezinsauto waarmee mensen nu één keer per dag naar het werk rijden, maar als de driverless pod van Google (zie foto): geinige kleine karretjes die je van A naar B brengen en waarbij je afrekent per kilometer of gebruiksduur.
‘Auto-industrie gaat kapot hierdoor’
De traditionele auto-industrie ziet al die nieuwe businessmodellen niet echt zitten. CEO Sergio Marchionne van Fiat Chrysler gaf aan dat het toekomstbeeld van Autopia grote schade gaat aanrichten aan de traditionele autofabrikanten. Het zal de markt gigantisch op z’n kop zetten. Fabrikanten zullen veel lagere aantallen produceren en op andere manieren inkomsten moeten binnenhalen. Maar Marchionne is sceptisch of het zover zal komen. Mensen willen helemaal niet autodelen:
If we all think that car sharing is going to become the way in which people will utilize transportation – which I don’t think is the case – it’s going to have a drastic impact on production. This is not painless.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Kan me de scepsis wel voorstellen. Vervoermiddelen waarin de reizigers alleen passagier zijn, zijn er al. Héél lang, en in overvloed: taxi’s, bussen, trams, metro’s, treinen, vliegtuigen. En hebben al die tijd dat ze bestaan de ‘ouderwetse’ auto nog altijd niet weten te verdringen. En vwb kleinschaliger deelgebruik: deelauto’s, huurauto’s en leaseauto’s zijn er evenmin in geslaagd auto’s in privébezit definitief te verdringen…
Het model dat hier wordt geschetst lijkt toch verdacht veel op een taxi met virtuele digitale chauffeur 🤔 … en zal echt een ander USP moeten hebben wil het wèl een groot succes worden.
Ik ben een heel grote applefan, maar van mn auto moeten ze af blijven. Ik hoef helemaal geen auto hebben die voor mij rijdt en die ik betaal per km. Ik wil zelf rijden. Dat ze zich bezighouden met carPlay, ja dat versta ik. Dat maakt rijden gemakkelijker en leuker. (en vooral mooier omdat er geen iphone meer aan de voorruit geplakt moet worden die dienst doet als muziekspeler en gps) maar verder dan carplay hoeft het voor mij niet te gaan.
Wishful thinking…
Morgan Stanley is toch een bedrijf wat zich niet zo snel met wilde speculaties en geruchten zal inlaten, maar hier slaan ze de plank toch wel een beetje mis. Volgens mij zien ze minstens 2 dingen over het hoofd:
– Autobezit is status. Zelfs al zou je het ding helemaal nooit gebruiken, dan is het toch belangrijk dat je er een voor de deur hebt staan. Voor de meeste autobezitters althans.
– Vervoer afrekenen à $1 dollar per mijl (ik ga voor het gemak even uit van de laagste van de 2 genoemde bedragen) gaat niemand doen, het wordt dan ineens toch wel heel erg tastbaar wat vervoer nou écht kost. Ook al kost het vervoer per eigen auto veel meer als je eerlijk rekent (aanschaf, afschrijving, rente, wegenbelasting, energieverbruik, verzekering, slijtage, onderhoud), dan nog gaan de meeste mensen niet $1 per mijl betalen aan Google, Apple of wie dan ook.
Ik denk dat de traditionele autofabrikanten zeker wel een stukje markt gaan kwijtraken, want er zullen ook veel mensen wél meedoen, maar om ze nu gelijk het graf in te schrijven is wel erg vergezocht.
Overigens was het wel netjes geweest om niet alleen het artikel te vertalen, maar ook de gebruikte grootheden. 1 Amerikaans biljoen is eigenlijk gewoon 1 Nederlands miljard en ook dollars en mijlen omrekenen naar euro’s en kilometers kan nooit erg ingewikkeld zijn. Om de getallen vergelijkbaar te houden heb ik het toch maar overgenomen…
Ik ben heel blij dat de auto industrie eens flink onder zijn kont geschopt wordt,
ze zijn net zoals de entertainment industrie, doen aan kartel vorming, en vastgebakken in ouderwetse ideeën.
Ze doen er alles aan om te voorkomen dat Tesla in de US, direct aan de man kan verkopen, door schimmige regeltjes per staat.
en net zoals pre iPhone was de mobiele markt stug, met mondjesmaat vernieuwingen, totdat ze geforceerd werden door Apple te gaan innoveren en kopiëren 🙂
Ik hoop dat hetzelfde gebeurd met de auto 🙂
Zelf een kleine auto zonder bijtelling van de zaak. Verder grote gezinsauto. Dan missen we soms de tweede auto. In dat geval is de deel economie we handig. Ook voor Amsterdammers zonder kids die de hele week in de stad werken is een deel auto handig. Maar voor gezinnen met onregelmatig uitrukken voor de kids zie ik geen deelauto. Daarnaast zijn er mensen die niet in de stad wonen dat er niet genoeg deel auto’s zijn. Tot slot zijn er mensen met een verlengde huiskamer. #pedaalemmer. Dus die auto is niet te verlenen. En er zijn mensen die sport/dure/ klassieke auto hebben en niet willen dat de R van race is en de banden op de stoeprand worden afgeragd. Die zie ik ook niet zo snel delen. Maar een groot markt aandeel van kleine deelauto’s daar zie ik wel markt voor.
Och alles gaat een keer kapot, Google en Apple uiteindelijk ook
Ja. En General Motors gaat de telecomwereld op zijn kop zetten. 😂😂
Dat het OV de auto niet heeft verdrongen is omdat de auto veel flexibeler is. Een zelfrijdende pod heeft die flexibiliteit ook.. Het gaat veranderen, of je het nou wilt of niet. De smartwatch gaat het traditionele horloge verdringen. En zo zal het ook met de auto zijn. Duurt alleen wel even.
– Voor jouw is het status. Voor een hele hoop mensen is de auto niks meer dan een praktisch middel om van A naar B te komen. Ofwel, zij zullen er wel gebruik van gaan maken.
– Vervoer afrekenen per eenheid gebeurt nu al in het OV, kent iedereen dus al en zo groot zal die overgang dus niet zijn. Als het uiteindelijk goedkoper is, vinden heel veel mensen dit een beter alternatief.
Je moet je voorstellen dat nieuwe generaties heel anders opgroeien met andere concepten in hun hoofd, dan dat wij nu hebben. Een kind dat over 20 jaar geboren wordt weet niet beter dan dat een auto uit zichzelf rijdt.
Bezit verdwijnt meer en meer. Je koopt geen lamp meer, maar licht. Het wordt een geautomatiseerde dienstenmaatschappij waaruit wij kiezen van welke we gebruik gaan maken.
Flexibeler dan bus (etc): ja, maar hoezo is een auto flexibeler dan een taxi??
Zoals gezegd: zo’n zelfrijdende pod is niets meer dan een taxi met digitale chauffeur.
En laten we de smartwatch er maar buiten houden, gevalletje 🍏🍎&🍐🍐
Dat het traditionele horloge vervangen zal worden door een smartwatch is een fabeltje. Een IWC, een Breitling, een Edox, een Jaeger Lecoultre, een Omega enzovoorts koop je als sieraad, terwijl een smartwatch er per definitie niet uit ziet.
Ook met een auto voor, pak hem beet, €1,- per kilometer heb je je eigen domein, waar je je eigen plekje, je eigen zonnebril, je eigen muziek en allerlei andere eigenheden mee hebt. Als je het kunt betalen, wil je uiteindelijk toch je eigen auto (of twee).
En voor de flexibiliteit neem ik gewoon de motorfiets.
Omdat er vragen over binnenkwamen, heb ik in het artikel even de getallen verduidelijkt:
1 trillion (Engels) = 1 biljoen (Nederlands)
1 billion (Engels) = 1 miljard (Nederlands)
Overigens ook te vinden op Wikipedia e.d.
Uiteindelijk zal voor zeker een deel van de mensen een smartwatch dusdanige onmisbare features hebben, dat ze een normaal horloge niet meer zullen dragen.
Of je die zelfrijdende pod nou wel of niet bezit. Zelf rijden gaat ie waarschijnlijk wel. Maar we wachten rustig af right.
Meer een gevalletje: nieuwe technologie verandert bestaande producten of vastgeroeste sectoren.
(vervolg) @Steve: … en hoe taxichauffeurs wereldwijd reageren op goedkopere concurrentie weten we allemaal uit het nieuws, dus reken zeker maar op ‘duurt alleen wel even’ 🙁
Voor mij is het geen status, maar gewoon een vervoermiddel bij gebrek aan een beter alternatief. Openbaar vervoer brengt je van een plaats waar je niet bent, naar een plaats waar je niet wilt zijn, op een moment dat je helemaal niet wilt reizen. Nouja, dat valt nog wel mee, maar er zijn gebieden in Nederland waar je ’s avonds niet zo ver meer komt met het OV.
Maar als je even je ogen opendoet voor de werkelijkheid, zie je dat het voor heel veel mensen wél een statussymbool is. Ze leven nog liever op water en brood, dan dat ze de auto verkopen, zelfs als ze allang geen geld meer hebben voor brandstof.
Wat betreft het afrekenen per eenheid, je zult verbaasd zijn hoe groot die overgang voor de meeste mensen zal zijn als het hun “eigen” auto betreft!
En over die dienstenmaatschappij, ik ben bang dat je wel gelijk hebt maar ik hoop dat het nooit zover zal komen. Dat betekent nl. het einde van onze vrijheid. Kijk maar eens hoe nu op dit moment al met “diensten” wordt omgegaan, de aanbieders ervan zien het meer als “plichten” voor de consument. Wee je gebeente als je niet meedoet maar naar een alternatief zoekt…
Wat niemand in de commentaren meeneemt, is het volgende; wat nu als verzekeraars de hoofdprijs gaan vragen voor een eigen (risicovol) vervoersmiddel tov de zelfrijdende variant, ik denk namelijk dat het die kant op gaat. Dan kunnen we met z’n allen roepen dat we het niet willen, maar je scheel betalen voor je eigen auto, mét stuur, zal voorbehouden blijven aan de exorbitant rijke mensen onder ons. Denk maar niet dat het ‘vrije denken’ wint van kapitalisme. En zoals eerder gezegd, volgende generaties weten niet beter, dus het is het uitwassen van de huidige generatie en gaan! Overigens zie ik alleen maar voordelen aan automatisering van ons vervoer. Snelheidsbeperkingen zullen heel anders geïnterpreteerd gaan worden en een leven zonder verkeersboetes lijkt me ook wel wat
En waarom zouden mensen dat niet willen doen, autodelen?
Lekker handig dat de kinderen zelf naar de muziekschool kunnen en terug. Meer quality time.
Maar de traditionele economie houdt dat natuurlijk weer tegen. Liever vervuilen, lobby’s sponsoren, omkoping etc.
Wat me opvalt is dat er veel in of-of opties wordt geschreven terwijl het toch zeer aannemelijk is dat gedurende een hele lange tijd, m.i. minstens 20-30 jaar, allerlei varianten naast elkaar zullen bestaan. Wat er tegen die tijd weer voor varianten bestaan kunnen we ons gewoon nog geen voorstelling van maken.
Bedenk maar eens hoe lachwekkend voorspellingen uit de jaren zeventig over 2000 bleken te zijn.
Gaat allemaal afhangen van de aansprakelijkheid. Normale auto’s ga je nog minimaal 25 jaar op de weg zien. Wat bij een ongeluk, wat bij blijvende invaliditeit. Komt meer bij kijken als nu…
Snap niet dat Uber hier niet genoemd worden: die zitten in exact dezelfde business.
Je hebt dadelijk hardware makers (de wielen en carrosserie) en degene die het (ver)deelvraagstuk gaan oplossen: de ubers, snappcars en googles. Apple zit in de positie om beiden te doen.
Wat overblijft is auto eigendom als status symbool, maar dat gaat hard minder worden.
Kleine krabbelaars die misplaatst trots zijn op hun A4 zijn in de toekomst nog zieliger dan dat ze nu zijn.
Sowieso zijn benzine autos in de nabije toekomst niet meer te betalen als co2/nox belasting echt geheven gaan worden. Want die techniek is eindig, getuige alle fratsen die een VW nodig heeft om normen te halen.
Een normale auto gaat onbetaalbaar worden en mag niet op de snelwegen van de toekomst.
25 jaar is in technologietermen echt een dino-tijdperk verschil
Versie 8 maar even overslaan…..
Puur afgaande op het onderwerp: het werd tijd ook, ben wel bang dat de ene arrogantie vervangen wordt door de andere …..
Normaal gesproken kan ik me wel een wereld voorstellen waarin een Apple of Google een bepaalde markt overneemt. Maar de autoindustrie? No way. Kijk eens van een willekeurig merk een productievideo op YouTube. Apple heeft al moeite om elk model zonder weer een “gate” op de markt te krijgen. Voor een telefoon pikken mensen dat nog net. Voor een auto zeker niet.
Leuk roze-bril verhaal.
In de huidige kilometerprijs zit ook de infrastruktuur (wegen, bruggen, opritten, tracé’s), naast verzekeringen, en ander waardeketens die je nodig hebt.
Dat gaat Apple niet even aanleggen voor die kilometerprijs van 1$.
Vervoersintensiteit is niet erg constant (pieken en dalen) dus hoe ga je vakantie’s en woon-werk accomoderen met een auto-leenstelsel ? Dan nog het business model, waar gaat Apple nu aan verdienen (en waarom zouden Tesla, TomTom, Uber e.a. dat niet kunnen ?) Apple trekt auto-experts aan om vervolgens te concluderen dat aan de auto’s zelf weinig te verdienen valt.
CarPlay en Andoid Auto zijn een voorbeeld van hoe IT-bedrijven zichzelf overschatten: leuke catalysatoren voor merkgebonden entertainment systemen, die inmiddels beter en zonder complicatiese zijn. Ze hebben de rest opgeschud maar zelf gewoon gefaald.
Apple heeft altijd mooie vergezichten en stapels octrooien, maar laat zich voorlopig op haar thuismarkt eerder door eigen concurrentie in het defensief drukken dan dat het een game-changer is (en dat zegt nogal wat over de huidige leiding)
Ben nu al benieuwd naar de eerste jailbreak for cars 😃 Kun je misschien toch nog zelf het gas intrappen of de wagen laten denken dat er 4 personen in zitten terwijl je maar met zijn tweeen bent.
Ik denk dat de toekomst daadwerkelijk anders wordt dan eigen autobezit. Voor mij is een auto ook niets anders dan een vervoermiddel van a naar b en dat wil ik goedkoop, veilig en betrouwbaar. Om die reden heb ik nu een eigen auto. Omdat ik geen zin heb ingewikkelde zaken te moeten doen om de auto te hebben op het moment dat ik hem nodig heb.
Maar stel dat ik de auto gewoon kan regelen via een appje, planmatig of direct en de pool zelfrijdende auto’s is zodanig dat ik met 99% kans dan ook daadwerkelijk die auto strak op tijd heb en dat ik er verder niets voor hoef te doen. Hij rijdt immers voor de deur. Dan is zo’n construct erg aantrekkelijk. En als je het type ook nog kunt regelen (1 persoons, even met je gezin weg, vakantie etc)….
Het hangt natuurlijk af van het verdienmodel, 1 euro per km zou bizar duur zijn, dan zou ik immers 20.000 euro per jaar kwijt zijn aan autorijden. Het moet dus echt veel goedkoper.
De benefits zijn legio: bijv. minder staalverwerking, rustiger wegen, geen steden die vol staan met stilstaande auto’s, meer ruimte om huis.
Die nadelen zie ik ook wel, betekent een enorme ommekeer in de industrie met talloze consequenties voor de mensen die in die industrien werken, maar dat is de consequentie van technische ontwikkeling en je hoeft maar in de geschiedenis terug te kijken om te zien dat we dat al talloze malen hebben meegemaakt.
Als ik even een grove all-in berekening maak, kost mijn tweedehandsje mij ongeveer 5000 euro per jaar voor zo’n 25000 km. Dat is dus 20 ct/km. Als ik even de gunstigste berekening uit het artikel aanhoud, $1 per mijl = 0,625 €/km dan is dat meer dan 3x zo duur. Natuurlijk worden de eigen-auto-kosten wel hoger als je een nieuwe auto koopt ipv. een tweedehandsje, of je koopt een groter model. Maar om boven de 0,50 €/km uit te komen moet je al een behoorlijk dure auto kopen.
Toch ben ik bang dat we wel in die richting gepusht gaan worden. De industrie laat ons in de toekomst gewoon geen keuze. De voordelen van een volledig geautomatiseerd vervoer zijn gewoon te groot, dus regeringen gaan het bezit van niet-zelfrijdende auto’s exorbitant duur of zelfs verboden maken. En dan zitten we aan het lijntje van de bedrijven die op dat moment vervoer aanbieden en kunnen we óf de prijs ervoor betalen, óf aan huis gekluisterd blijven.
Ook dat gepusht worden zonder daar als burgers ook maar iets tegen te kunnen ondernemen is een les die we uit de geschiedenis kunnen leren…
@Alfred: autobezit als status is toch echt van de vorige eeuw. Grootste opstakel van bus en trein is dat het niet van deur tot deur is, je moet overstappen, hoestende en druk pratende mensen tegenkomt. Laat mij maar lekker zoemend over die snelweg gaan onderweg uren maken voor het bedrijf waar ik werk en aan het eind van de middag daardoor twee uur eerder dan normaal naar huis gaan.
Ik vind zelf rijden leuk. Hou ook van roadtrips. Dus..
@Gonny van der Zwaag: Dan graag ook met mijlen en km 😉
Mee eens, als je onderweg nuttig bezig kunt zijn, in de file bijvoorbeeld, dan is dat veel beter dan maar zitten wachten tot je weer kan rijden…. Ik ben gek op autorijden en op mijn wagen, maar het grootste deel van mijn dag ben ik aan het wachten ipv aan het rijden.
Autorijden kun je doen omdat je het leuk vindt of omdat je van A naar B moet. En als je mazzel hebt combineer je het.
Hoe leuk ik autorijden ook vind, soms moet ik in de file van A naar B en ben ik toch wel heel blij dat mijn auto – al is het nog heel beperkt – zelf rijden kan. De file wordt doorgaans veroorzaakt door mensen die zelf aan het stuur willen draaien en dat nog niet helemaal onder de knie hebben of even zijn afgeleid. De consequentie van zelf (willen) sturen is dat er ongelukken gebeuren en we dus in de file staan – en dat is nog maar een klein deel van het leed.
Iedereen die hier zuur doet over het feit dat we straks minder keuze hebben; er is geen reden om aan te nemen dat niet alle huidige automerken op termijn zelf-rijdende auto’s zullen aanbieden.
En voor wat het delen van auto’s betreft, je zonnebril steek je in je zak (of zet je op je neus), je telefoon koppelt aan het in-car audio systeem – wie heeft er nog een CD speler in de auto – en het shell statenboek is al een tijdje relekwie. Dus wat zou je nog in je auto willen laten liggen?
En de kids naar muziekles? Die bestellen gewoon hun eigen auto. Met zonder chauffeur.
Auto’s die even niet nodig zijn kunnen aan de rand van de stad parkeren – rijden ze immers zelf heen – dus de te dure parkeergarages en ontsierende parkeerplekken kunnen de stad uit.
Ik zie dat autopia wel zitten.
En let’s face it: we noemen een automobiel wel gemakshalve auto, maar dat is natuurlijk pas echt verdiend als niet alleen het aandrijven ‘auto’ is, maar ook het besturen.
ik wil gerust voor zo’n bedrijf werken dat een totaal andere denkwijze heeft
@eva1st: daar ben ik ook bang voor ja! en ik hoop dat dit een manier is om het allemaal terug betaalbaar te maken en weer niet voor een elite zoals een tesla nu bijvoorbeeld wel is !