Apple’s ingebouwde coronatracking is vrijwillig, apps alleen voor instanties

Meer details rondom privacy bekendgemaakt
Apple en Google hebben meer details bekendgemaakt over hun coronatracing technologie. Zo komt de functie alleen beschikbaar voor apps van gezondheidsorganisaties en kun je het als gebruiker via de instellingen uitschakelen.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Afgelopen vrijdag maakten Apple en Google bekend te gaan samenwerken om corona te traceren via Bluetooth-technologie in iPhones en Android-toestellen. Een uitzonderlijke samenwerking die ook veel vragen oproept wat betreft de werking en privacy van de coronatracking in apps en in de besturingssystemen. Nu hebben Apple en Google tijdens een meeting met de pers meer details onthuld. Zo is nu duidelijk dat alleen gezondheidsorganisaties de tools van Apple en Google in hun apps mogen gebruiken. Ook kan niet iedereen zomaar aangeven dat hij of zij besmet is met het coronavirus.

Privacy details coronatracking Apple en Google

De samenwerking bestaat uit twee onderdelen: een API voor ontwikkelaars waarmee zij de techniek van Apple en Google kunnen gebruiken in hun apps om gebruikers te waarschuwen dat ze in contact geweest zijn met besmette gebruikers en het inbouwen van de functie in het besturingssysteem zelf. Allereerst is het goed om te weten dat de tools voor apps alleen beschikbaar komen voor erkende gezondheidsinstanties. Hierdoor kunnen alleen overheden en erkende organisaties ermee aan de slag. Je hoeft dus niet bang te zijn dat elke willekeurige ontwikkelaar zo’n app kan maken.

Privacy en werking van Apple's en Google's coronatracking.

Een ander belangrijk aspect is het kenbaar maken dat je besmet bent. Om de app goed te laten werken, moeten besmette gebruikers in de apps aangeven dat ze het virus hebben opgelopen. Dat kan alleen als de testresultaten gecheckt worden bij gezondheidsorganisaties. Niet iedereen kan dus zomaar aangeven dat hij of zij corona heeft, om zo op die manier onrust te zaaien bij mensen waar hij of zij mee in contact gekomen is. Wat betreft privacy geven Google en Apple aan dat namen en locaties van gebruikers niet gedeeld en opgeslagen worden.

Introductie in twee fases
De introductie van de functies verloopt in twee fases. Allereerst verschijnt er halverwege mei een systeemupdate voor iPhones en Android-toestellen. Hierdoor werken de apps met de trackingtechnologie op een juiste manier. Apple en Google benadrukken dat de gegevens anoniem via apps uitgewisseld worden. In de maanden daarna wordt de functie standaard ingebouwd in de besturingssystemen, zodat je geen app nodig hebt om een waarschuwing te krijgen dat je in contact geweest bent met een besmet persoon. Je kan zelf aangeven of je van deze waarschuwingen gebruik wil maken of niet. Deze coronawaarschuwingen zonder app zijn dus vrijwillig. Of de apps die overheidsinstanties maken ook vrijwillig is, is aan de desbetreffende overheid.

Werking van Apple's en Google's coronatracking.

Het is nog afwachten welke instanties voor hun apps gebruik gaan maken van de coronatracking technologie van Apple en Google. De Nederlandse overheid kondigde vorige week aan te werken aan coronavirusapps. De overheid onderzoekt de mogelijkheden en kijkt daarbij ook naar andere landen. Of de overheid gebruik gaat maken van de technologie van Google en Apple, is nog niet bekend. De Nederlandse overheid is er ook nog niet helemaal uit of de app verplicht wordt.

Bekijk ook

Apple COVID-app

Apple en Google gaan samenwerken om COVID-19 te traceren

De logo’s van Apple en Google prijken samen op een persbericht dat we vanavond ontvingen. Beide techbedrijven gaan samenwerken om met behulp van Bluetooth-technologie overheden te helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wil je meer weten over de coronavirus-tracking van Apple? Lees dan ons overzicht!

Bekijk ook

Blootstellingsmeldingen corona in iOS 13.7.

Zo werkt de coronavirus-tracking van Apple en Google

In Nederland en België maken we gebruik van een methode voor coronavirus-tracking, dat gezamenlijk door Apple en Google is ontwikkeld. Maar hoe werkt het precies? Hoe zit het met de corona-app? Zijn de coronameldingen verplicht? Alles wat je moet weten lees je hier.

Reacties: 13 reacties

  1. Leuk, dus het is opt-out ipv opt-in.

  2. Origineel geplaatst door Tim
    Leuk, dus het is opt-out ipv opt-in.

    Mijn idee ook, lijkt tegenwoordig de standaard te zijn, ook bij Apple. Shit gewoon allemaal aanzetten en de gebruiker moet maar zien en besluiten of het uit moet. Omgekeerde wereld.

  3. Hoe weet je dat je ziek bent als er zo weinig getest wordt in Nederland?

  4. Om Arjan Lubach maar even te quoten:

    Wat nou als je buren het hebben, Bluetooth kan namelijk door de muur…?

  5. Origineel geplaatst door Tim
    Leuk, dus het is opt-out ipv opt-in.

    Soort van. Als je nooit een app van een overheid installeert, dan doe je ook niet echt mee. Mogelijk heb je dan wel jou unieke code via Bluetooth gedeeld met anderen, maar dit is toch niet te koppelen aan een persoon.

  6. Het gaat dus een beetje werken als NL Alert. Je kunt het dus gewoon uitzetten. Dat lijkt me een prima optie. En je krijgt gewoon een waarschuwing. Je wordt geen sociale outcast, zoals in China.

    Overigens zal ik het niet aanzetten. Ik houd me aan de RIVM richtlijnen.

  7. ik heb nog een telefoon zonder gps en blauwe tand toch handig zo’n backup foon

  8. Origineel geplaatst door wvg
    ik heb nog een telefoon zonder gps en blauwe tand toch handig zo’n backup foon

    Zeker ook 7 dagen batterijduur?

  9. Als je telefoon nou gewoon thuis laat liggen valt er sowieso niks te achterhalen

  10. Dat de overheden het kunnen gebruiken is nu net wat me zorgen geeft. Altijd een stukje dichter en meer willen weten.

  11. Het is niets anders dan een volgende stap in meer en meer controle door overheden. Onze vrijheid wordt steeds meer ontnomen op deze manier. Wakker worden allemaal!

  12. Ik zou persoonlijk dus wel willen dat mijn locatie opgeslagen wordt tijdens zo’n uitwisseling van die Bluetooth sleutels. Ik wil dus weten hoe laat en waar dit is gebeurd.
    En het mag wat mij betreft ook gebruikt worden om zo risico gebieden in kaart te kunnen brengen zodat juist daar eventueel maatregelen getroffen kunnen worden.
    Uiteraard mag dit alleen gebruikt worden voor “virus-tracking” en mag nimmer en nooit worden doorverkocht!

  13. Hm, duivels dilemma.

    Wat een overheid kan misbruiken, zal ze uiteindelijk ook misbruiken. Niks menselijks is haar vreemd.

    Om die reden jezelf buitensluiten door de app te blokkeren of je iPhone niet bij je te hebben kan hier echter wel een vervelend hoog prijskaartje hebben voor jouzelf en je naasten.