Apple ontkent betrokkenheid bij het Amerikaanse spionagesysteem PRISM, zo heeft een woordvoerder gezegd. Ook Facebook, Google, Microsoft, Yahoo en Dropbox ontkennen mee te werken aan PRISM, dat NSA en FBI directe toegang zou geven tot servers en gebruikersdata van de genoemde bedrijven. Vannacht barstte een discussie over privacy los, nadat was gebleken dat de Amerikaanse overheid directe toegang heeft tot gebruikersdata van niet-Amerikanen via centrale servers van onder andere Microsoft, Apple, Dropbox en AOL. Ook zou de overheid sinds 2001 miljoenen telefoongesprekken van Amerikanen hebben vastgelegd.
De Britse krant The Guardian schreef over het vastleggen van telefoongesprekken, waarna The Washington Post onthulde dat de NSA en FBI directe toegang hebben tot servers van internetbedrijven. Het Witte Huis reageerde erop met de mededeling dat het verzamelen van data een essentieel hulpmiddel is om terroristische aanvallen te voorkomen.
De overheidsdiensten NSA en FBI zouden toegang hebben tot e-mail, foto’s, audio, documenten en andere informatie waarmee ze de contacten en locaties van een persoon in de loop van de tijd kunnen volgen. Apple, Google, Yahoo en Facebook ontkenden meteen dat de overheid directe toegang heeft tot de centrale servers. Microsoft gaf aan dat ze niet vrijwillig meewerken, maar wel specifieke data van specifieke gebruikers overdragen als de overheid dat vraagt.
Reacties van Facebook, Google en Apple
Die nuancering is overigens ook terug te vinden in de verklaringen van de andere betrokken bedrijven. Zo zegt Facebook dat er geen directe toegang is, maar dat ze wel data overdragen als de wet dat vraagt:
Protecting the privacy of our users and their data is a top priority for Facebook. We do not provide any government organization with direct access to Facebook servers. When Facebook is asked for data or information about specific individuals, we carefully scrutinize any such request for compliance with all applicable laws, and provide information only to the extent required by law.
Geen directe toegang, maar wel als erom wordt gevraagd. Ook Google houdt ook de mogelijkheid open om data af te geven “in overeenstemming met de wet”:
Google cares deeply about the security of our users’ data. We disclose user data to government in accordance with the law, and we review all such requests carefully. From time to time, people allege that we have created a government ‘back door’ into our systems, but Google does not have a back door for the government to access private user data.
Apple liet in een verklaring aan CNBC weten dat er een gerechtelijke eis moet binnenkomen, voordat de data wordt afgegeven:
We have never heard of PRISM. We do not provide any government agency with direct access to our servers, and any government agency requesting customer data must get a court order.
PRISM: sinds 2007
Apple zou volgens een afbeelding (onderaan dit artikel) relatief laat zijn aangehaakt, namelijk in oktober 2011. Microsoft is al vanaf november 2007 van de partij, vlak nadat PRISM van start ging. PRISM zou zijn opgericht in 2007 onder president George W. Bush en zou de afgelopen jaren onder president Obama “exponentieel zijn gegroeid”. De NSA vertrouwt steeds meer op PRISM als belangrijkste bron. De nu gepubliceerde informatie suggereert dat aftappen van gebruikersgegevens sinds de aanslagen op 11 september veel uitgebreider plaatsvindt dan burgers denken.
Patriot Act: sinds 2001
James Clapper, nationaal veiligheidsdirecteur in de VS, beweert dat het artikel van de Washington Post “talloze onjuistheden” bevat. Maar de krant blijft achter het gepubliceerde artikel staan, omdat het gebaseerd is op een online gepubliceerd NSA-document. Wat het opslaan van telefoongesprekken betreft: dat is toegestaan op basis van de Patriot Act, die op 26 oktober 2001 werd ingevoerd en door de opeenvolgende regeringen in 2006 en 2011 opnieuw werd bekrachtigd. Dat de Patriot Act in 2001 is ingevoerd is niet toevallig, maar hangt samen met de aanslagen op 11 september 2001. De angst voor terrorisme maakte invoering van de Patriot Act mogelijk.
Onderstaande afbeeldingen zijn afkomstig uit een presentatie van de NSA en gepubliceerd door The Washington Post:
In deze afbeelding is te zien dat Apple zich volgens de NSA relatief laat (in 2011) bij het programma heeft aangesloten:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 10 reacties