Apple hielp de FBI minstens 70 keer met ontgrendelen van iPhones

Apple heeft in het verleden de FBI meer dan 70 keer geholpen bij het ontgrendelen van een iPhone. De allereerste zaak stamt uit 2008, het jaar nadat de allereerste iPhone op de markt kwam.

Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.
Hoewel Apple in de FBI-zaak met de iPhone 5c van een terrorist in San Bernardino weigerde om de iPhone te ontgrendelen met speciale software, heeft Apple in het verleden de FBI meerdere keren geholpen bij het ontgrendelen van andere iPhones. De Wall Street Journal meldt dat het gaat om meer dan 70 verzoeken van de FBI, met het eerste bekende geval in 2008.

70 keer geholpen bij ontgrendelen van iPhones

De eerste keer dat Apple hielp bij een verzoek van de FBI was bij een zaak over kindermisbruik in de Amerikaanse stad Watertown in de staat New York. Apple zorgde ervoor dat er bewijs gevonden werd voor de zaak, waardoor de verdachten veroordeeld konden worden. Dit alles vond plaats in 2008, een jaar na de verschijnen van de allereerste iPhone. Apple heeft zelfs geholpen bij het opstellen van het gerechtelijk bevel, waardoor Apple het desbetreffende toestel in handen kreeg en vervolgens de toegangscode kon omzeilen.

Toentertijd waren iPhones nog redelijk eenvoudig te ontgrendelen, doordat de beveiliging een stuk minder streng was. In de loop der jaren werden iPhones, en smartphones in het algemeen, steeds populairder. Bovendien slaan mensen steeds meer persoonlijke gegevens op de toestellen op, waardoor de beveiliging ook steeds strenger gemaakt werd. Zo heeft Apple sinds de iPhone 5s de Secure Enclave, het afgesloten deel van de chip waarop bijvoorbeeld de vingerafdruk en de gegevens voor de toegangscode opgeslagen staan. Ook iOS 8 heeft flink bijgedragen aan de strengere beveiliging.

Bekijk ook
Zo werkte Apple achter de schermen met de FBI

Zo werkte Apple achter de schermen met de FBI

Nieuwe informatie maakt duidelijk hoe Apple en de FBI jarenlang vreedzaam achter de schermen samenwerkten aan misdaadzaken. Totdat twee cruciale gebeurtenissen roet in het eten gooiden.

Dat Apple meer dan 70 keer hulp bood bij het ontgrendelen van een iPhone, geeft aan dat Apple in het verleden waar nodig haar hulp aangeboden heeft. Het creëren van een speciale versie van iOS zodat de beveiliging minder streng is, ging Apple echter veel te ver.

Eind maart bleek dat het de FBI gelukt was om de iPhone 5c van de terrorist te ontgrendelen zonder bijkomstigheid van Apple. De FBI zou hulp gekregen hebben van het Israëlische bedrijf Cellebrite, waarbij waarschijnlijk gebruikt is van een techniek genaamd NAND-mirroring.

Bekijk ook
FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 april 2016 om 9:39
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.