Apple-historie: de iPod bestaat 15 jaar, Apple’s doorbraak in de muziekwereld
De beeldkwaliteit is slecht, het zaaltje is klein en Steve Jobs gebruikte nog een kinderachtig lettertype in zijn presentatie. Maar toch waren de geluksvogels die in oktober 2001 in Cupertino erbij aanwezig mochten zijn getuige van een historische gebeurtenis: de aankondiging van de eerste iPod, nu 15 jaar geleden.
Steve Jobs’ digitale hub
De iPod ontstond uit Steve Jobs’ digitale hub-strategie. Jobs voorzag dat het leven digitaal zou worden met de computer als het centrale apparaat waarop je foto’s kon bewerken en een grote muziekbibliotheek kon beheren. Mensen sloten allerlei apparaten aan op hun computers zoals mp3-spelers, digitale camera’s en camcorders. Jobs gaf zijn medewerkers de opdracht om software te ontwikkelen voor het bewerken van foto’s en video’s en het beheren van een muziekcollectie, wat uiteindelijk leidde tot iLife (1999) en iTunes (januari 2001).
Er was echter een probleem: tijdens het werken aan software voor je muziekcollectie merkten ze dat de alle vroege mp3-spelers die op dat moment op de markt waren, afschuwelijk in gebruik waren. Jobs vroeg hardware-man Jon Rubinstein om te onderzoeken of Apple een beter apparaat kon maken. Rubinstein werkte een aantal weken aan het project, maar concludeerde dat de technologie er nog niet klaar voor was. Het apparaat zou te groot worden, de batterijduur zou te kort zijn en de hoeveelheid geheugenopslag zou beperkt blijven tot enkele tientallen nummers. Bij andere mp3-spelers uit die tijd was dat laatste ook een probleem: je kon er maar een paar albums op meenemen. Dat was op zich nog een stap vooruit ten opzichte van de Discman uit die tijd, waar je maar één album op cd-formaat in kon stoppen. Maar het kon beter.
Rubinstein zag het niet zitten en had het idee eigenlijk alweer uit zijn hoofd gezet, toen hij tijdens een routinebezoek aan Toshiba een 1,8-inch harddisk in handen kreeg. Het ging om een prototype en Toshiba wist nog niet goed waar ze het voor wilden gebruiken. Rubinstein zag wel de mogelijkheden: hiermee was het mogelijk om een mp3-speler te maken met veel meer opslag. Toshiba was in die tijd één van Apple’s belangrijkste toeleveranciers voor harddisks.
Rubinstein gaf engineer Tony Fadell (later bekend als CEO van Nest) de opdracht om de hardware voor de iPod te gaan onderzoeken. In negen maanden tijd was er een werkend apparaat.
Klikwiel
Het bekende klikwiel komt uit de koker van Apple’s marketingman Phil Schiller. Hij stelde voor om een draaiwieltje te maken, omdat gebruikers lange lijsten met nummers moesten doorbladeren. Om de iPod extra snel te kunnen ontwikkelen gebruikte Apple standaard onderdelen, zoals de eerder genoemde harddisk van Toshiba, een batterij van Sony en chips van Texas Instruments.
Jobs zag aanvankelijk niets in de naam iPod
Steve Jobs lijkt het iPod-project grotendeels uit handen te hebben gegeven. Naast Rubinstein en Fadell speelde nog een andere persoon een cruciale rol: freelance copywriter Vinnie Chieco. Hij was het die met de naam ‘iPod’ de proppen kwam. Hij zag het witte apparaatje en herinnerde zich Stanley Kubrik’s 2001 en de legendarische woorden die daarin werden gesproken: “Open the Pod Bay doors, Hal.” De naam iPod sloot bovendien goed aan bij de namen van producten als iMac en iLife. Aanvankelijk zag Jobs niets in de naam iPod, maar later draaide hij bij.
In januari 2001 kondigde Apple iTunes aan: desktopsoftware voor je muziekcollectie. Het was gebaseerd op SoundJam MP, dat Apple begin 2000 had overgenomen. Critici klaagden dat er weinig functies in zaten, maar voor gebruikers bood het precies wat ze nodig hadden: een simpele tool om muziek te beheren.
Aankondiging vlak na 9/11
Het was een roerige periode rond de aankondiging van de iPod. In september waren de aanslagen van 9/11 geweest en een maand later beklom Jobs het podium om de eerste iPod aan te kondigen. De bijeenkomst vond plaats op het hoofdkwartier van Apple in Cupertino, voor een relatief klein publiek. Volgens Jobs had Apple grote plannen met het apparaatje, dat volgens hem een doorbraak zou veroorzaken. “Muziek is onderdeel van ieders leven”, aldus Jobs. “En omdat het onderdeel van ieders leven is, is het een erg grote doelgroep wereldwijd. Er zijn geen grenzen.” Dankzij de 5GB harddisk pasten er 1.000 nummers op.
Kritische ontvangst
Het publiek dacht er anders over. Ze vonden de prijs van $399 te duur en het bevatte te weinig functies. Jobs zou leiden aan een Reality Distortion Field, door te denken dat een simpele mp3-speler voor een doorbraak zou zorgen. Er werden grapjes gemaakt van de lettercombinatie iPod, zoals ‘I Prefer Other Devices’.
In 2002 met de komst van iTunes 4.1 en ondersteuning voor Windows 2000 en XP werd er wel anders gepraat. De verkoop van iPods explodeerde, onder andere omdat Apple artiesten zoals U2 en Mick Jagger inschakelde voor de promotie. In 2004 werd er inmiddels heel anders gedacht over die idiote, veel te dure iPod, getuige deze cover van Newsweek. De iPod was het apparaat waar iedereen over praatte en met de witte oordopjes liet je zien dat jij geld (en smaak) had om er eentje te kopen.
Het is eigenlijk bizar om te beseffen dat drie jaar later al de aankondiging van de iPhone volgde, waarmee Apple opnieuw een revolutie teweeg bracht.
In 2014 verwijderde Apple stilletjes de iPod classic van de website en daarmee kwam een einde aan de iPods met klikwiel, die niet alleen populair waren bij muziekluisteraars, maar ook bij muzikanten. Je kon er enorme hoeveelheden muziek op meenemen én je kon het gebruiken als opslagmedium voor je muziek.
Lees nog meer artikelen over Apple-historie.
Voor het schrijven van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie uit het (veel uitgebreidere) iPod-geschiedenisverhaal van Cult of Mac.
- 2016 - 24 oktober: Dit artikel verscheen eerder op 16 oktober, maar is opnieuw gepubliceerd in verband met de 15e verjaardag van de iPod touch.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Ik meen me ook te herinneren dat van de eerste iPod de accu niet vervangen kon worden, en die ging, na een aantal laad cycli, niet zolang mee, dus zodra deze niet meer functioneerde kon je de iPod weggooien 🙂
vele gebruikers waren daar niet blij mee, en werd Apple aangeklaagd, en wonnen de gebruikers 🙂
Ook daar uit bleek dat Apple een arrogante houding had tegenover zijn users.
Bij mij begon het Apple verhaal bij de iPod. M’n vrouw wilde een goede muziekspeler en kwam zelf met de iPod aanzetten. Tot m’n verrassing zag ik dat je hier ook WiFi op kon aanzetten en apps downloaden en gebruiken. Zodoende rolde ik er in en ben nu tig I-apparaten verder….
Apple werd bij het grote publiek pas “hip” bij de eerste serie Imac’s met de bekende behuizing net kleuren.
Mijn ouders werkten sinds 1984 al met Apple Macintosh in het bedrijf… Ik heb het bedrijf in 1996 overgenomen en bleef bij Apple…. Tot aan de dag van vandaag.
Vraag mij niets over pc’s… Ik behoor echt bij de Die Hards vanaf den beginne…..
Tsja wacht mijn reactie ineens weer (5uur geleden) op moderatie
weer niet goed ?
Volgens velen ook de redding van Apple wat destijds geen poot aan de grond kon krijgen. Geldt overigens ook voor deze opa. In die tijd heb ik ook afstand gedaan van m’n macintosh en LCII, omdat ik niks met de diskettes kon die “Windows geformatteerd” waren. Sinds de iPod kreeg Apple uitstraling, je kon immers met je witte snoertjes duidelijk laten zien dat je een “niche” product bezat. Gouden set! Zonder de iPod zou iCulture misschien wel helemaal geen bestaansrecht hebben. Leuk stuk!
Leuk om te lezen. Ik heb m’n oude witte 20gb iPod nog steeds. Helaas kapot maar kan hem niet weg doen.
En toch blijft het nog steeds een mooi apparaat!
Dit artikel brengt mooie herinneringen terug. Met de iPod heeft Apple inderdaad de wereld definitief veroverd. Overigens viel het nog wel mee met het geheugen van MP3 spelers in die tijd. De eerste die ik gezien heb, was de Nomad Jukebox, die had volgens mij 800Mb en dat was in die tijd (het jaar 2000) al heel wat.
Ik heb alle modellen gehad tot en met de 60Gb iPod Photo, behalve de allereerste. Dat vind ik wel jammer. Het allereerste model, dat Steve Jobs hier in zijn hand heeft, had trouwens nog geen clickwheel, maar een draaiwiel, met knopjes daar omheen. Het wiel draaide écht, volgens mij op kleine kogellagertjes. Het draaien maakte ook geluid. Het tweede model (met die vier knopjes erboven) had een ‘wiel’, dat niet meer draaide, maar waar je je vingers overheen bewoog. Een soort Touchpadfunctie. Mooie iPod. De lettertjes van de knopjes gaven rood licht. Pas het derde model uit 2004 (dat Steve op de cover van Newsweek in zijn hand heeft) had het klikwiel: met je vingers kon je langs het menu of langs nummers ‘draaien’ en in plaats van knopjes kon je op vier plaatsen ook klikken, waardoor je verschillende functies direct inschakelde. Aparte knopjes waren daardoor niet meer nodig. Ik vond het geweldig dat ik zóveel muziek kon meenemen. Mijn zoon (toen een jaar of dertien) zei toen een keer: “Pappa, Apple zou eigenlijk een iPod moeten maken waar je ook mee kunt bellen”. Dat zou handig zijn, zei ik toen. We hadden toen nog geen idee dat we een paar jaar daarna op onze wenken bediend zouden worden! Met de iPhone veroverde Apple echt alle uithoeken van de aarde. De iPod was daardoor eigenlijk niet meer nodig. Toch zou ik heel graag een (zo ‘nieuw’ mogelijk) exemplaar van die eerste iPod willen hebben, gewoon omdat het erg leuk is!
Ook ik heb 3 versies van de iPod in mijn bezit, twee ervan werken nog steeds en ben de ipod mini sinds de laatste IOS update weer gaan gebruiken omdat ik nieuwe muziek wil luisteren én beoordelen. Erg stom van Apple dat ze gebruikers na die update alleen maar die infantiele hartje/gebroken hartje laten gebruiken.
Dus geen muziek meer op de iPhone maar weer op de iPod!
Na mijn MacIntosh halverwege jaren ’90 aan de straat te hebben gezet en ingeruild voor een Windows ‘kloon’ was ik wel even klaar met Apple. Een collega van mij ging op wereldreis en kocht een iPod omdat hij al zijn muziek mee wilde nemen. Te duur apparaat, dacht ik toen. Met volgens mij een firewire aansluiting die niet op je PC paste.
Niet lang erna kreeg ik een iPod Nano 1gen (2GB). Ik was meteen verkocht. Al mijn muziek in iTunes geladen en iedere dag een hoop muziek mee! Anderhalf jaar later in NYC een iPod 80GB gekocht. Ik wilde meer! Inmiddels hebben de kinderen de iPod 2GB en heb ik mijn iPod Classic verkocht. iPhone en Spotify maken 80GB opslag overbodig.
Tijd voor nog één generatie iPod Touch en Nano om daarna dit succesnummertje op te doeken.
Muziek beluisteren doet men tegenwoordig op een iPhone.
Ik zou de iPod reeks inruilen voor hybride tablets en verder focussen op iPhone, iPad en Macbooks.
Mijn eerste iPod, versie 2 uit 2003, heb ik voorzien van een nieuwe accu. Laatst weer geprobeerd. Lekker geluid van een harde schijf. Echter accu slecht. De oude accu er weer ingezet. Wel goede laadsnoer gebruiken, en muziek geüpdatet. Leuk leuk leuk…. mijn andere iPods staan altijd klaar voor gebruik op verschillende vertrekken. Maar gebruik ze nog zelden. Wel muziek gesynchroniseerd met iTunes. Dus eigenlijk zo weer te gebruiken. Mooi spul.