Apple-historie: de Newton bestaat 25 jaar
Het is deze week 25 jaar geleden dat Apple een tablet aankondigde. Het was toenmalig CEO John Sculley, die op 29 mei 1992 het podium van CES in Chicago betrad en de Newton onthulde. Het was Apple’s eerste tablet met handschriftherkenning en het draaide uit op een flop.
De Newton bestaat 25 jaar
Chicago? John Sculley? CES? Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat de productaankondigingen in 1992 heel anders waren. Dat geldt ook voor de techbeurs CES, die destijds tweemaal per jaar plaatsvond: in de zomer in Chicago, in de winter in Las Vegas. Steve Jobs had al in 1985 het bedrijf verlaten en zal geen rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de Newton.
Met de Newton was Apple z’n tijd ver vooruit. Bijna twintig jaar later was de markt klaar voor mobiele apparaten met een groot touchscreen; pas toen zagen we de opkomst van tablets en grote smartphones.
https://www.youtube.com/watch?v=Bh-yed48e0Y
Handschriftherkenning en zelflerende software
De methode van handschriftherkenning van de Apple Newton was uniek. Het werd Calligrapher genoemd en was ontwikkeld door het Russische bedrijf Paragraph. Het bijzondere was dat je normaal kon schrijven, zonder dat je een speciaal handschrift hoefde te leren. Het systeem bevatte ook woordvoorspelling. Vanaf Newton OS 2.0 werd een nieuwe vorm van handschriftherkenning toegevoegd (Rosetta) waarbij je blokletters moest schrijven. De ondergang van de Newton is versneld door de opkomst van de eerste PalmPilots, die ook met handschriftherkenning werkten en op een aantal punten nét iets beter presteerden.
https://www.youtube.com/watch?v=w3FuTpWbmCQ
De Newton had grote invloed op de apparaten die daarna kwamen, maar het was geen verkoopsucces. Sterker nog: in die periode ging Apple bijna failliet. Steve Jobs zou pas in 1997 terugkeren bij Apple, op een moment dat Sculley alweer van het podium was verdwenen.
Een van de eerste maatregelen die Jobs nam, was het van de markt halen van de Newton. Er waren in een paar jaar tijd meerdere modellen gemaakt: de Messagepad, Newton 100/110/120/130, Newton eMate en de Newton 2000/2100. Het waren vrij innovatieve apparaten, waarmee je bijvoorbeeld berichten onderling kon verzenden via een infrarood-verbinding. De software was ook op een bepaalde manier zelflerend. Nadelen waren de trage dataverbinding, de moeizame bediening van het scherm en de slechte handschriftherkenning. Dat werd deels veroorzaakt door het feit dat de technologie er nog niet klaar voor was: er waren geen snelle mobiele processors en het was nog niet mogelijk om een betaalbaar kleurenschem te maken. Draadloze technieken stonden nog in de kinderschoenen.
Misschien dat Apple daarom sindsdien een stuk voorzichtiger is geworden en eerst afwacht tot de technologie ver genoeg is voor goede performance. Tablets waren er al voordat de iPad verscheen, maar het was Apple die zorgde voor een doorbraak.
Via eBay kun je nog wel een tweedehands Newton op de kop tikken. Ze zijn niet echt zeldzaam; voor een paar honderd euro heb je je eigen stuk Apple-historie.
Lees nog meer artikelen over Apple-historie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 5 reacties