Het is 5 jaar geleden dat de iPad 2 op de markt kwam en dat is een mooi moment om eens terug te blikken in onze wekelijkse rubriek over Apple-historie. De iPad 2 is voor veel mensen de eerste iPad die ze hebben gekocht en er zijn nog genoeg mensen die er eentje thuis op de bank hebben liggen. Wij hebben er ook nog eentje, die we gebruiken als keukentablet.
iPad 2 was een populair nummer
De populariteit van de tweede generatie iPad is wel te verklaren. Bij de verschijning van de eerste iPad reageerden mensen nog wat afwachtend. Ze wisten niet goed welke plek ze een dergelijk apparaat moesten geven, ergens tussen de iPhone en MacBook in. Maar vlak daarna brak een totale iPad-gekte los. Kranten en tijdschriften gingen massaal aan de slag met het maken van digitale edities en heel wat conferenties en seminars werden al dat eerste jaar georganiseerd over het thema: ‘wat kan mijn bedrijf met iPads doen?’
Geen wonder dat bij de iPad 2 iedereen er eentje moest hebben, zowel privé als zakelijk. Het bleek een ideale babysitter voor kinderen en het is voor veel ouders inmiddels gewoonte geworden om tijdens autoritten een filmpje op te zetten, zodat de kinderen op de achterbank zich koest houden.
Aankondiging iPad 2
Op 2 maart 2011 kondigde Steve Jobs de iPad 2 aan. Hij vertelde daarbij dat er in het eerste jaar al 15 miljoen iPads waren verkocht. Veel meer dan concurrent Samsung. We kregen op het podium mooie grafische kunststukjes te zien, zoals games en medische toepassingen, waarvan je je nu afvraagt: huh, kon dat toen al?
https://www.youtube.com/watch?v=4RCQ5k1AkA0
De presentatie van Jobs was bijzonder: hij was terug op het podium, na een lange periode van afwezigheid vanwege zijn ziekte. En het werd uiteindelijk de voorlaatste keynote waarin we Jobs in actie zouden zien. De lange ovatie die Jobs kreeg toen hij op het podium verscheen veroorzaakte bij veel mensen kippenvel.
De volledige video is hieronder te zien:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=n3zl7hJfbzU
In 2011 maakte Apple al de bekende filmpjes waarin Jony Ive met zoete stem vertelde hoe knap het design van de iPad 2 in elkaar steekt:
https://www.youtube.com/watch?v=NkavuzxQhac
iPad 2 kun je nog gewoon updaten naar iOS 9
Het mooie van de iPad 2 is dat Apple ‘m altijd heeft meegenomen bij nieuwe iOS-versies. Vandaag de dag kun je op de vijf jaar oude iPad 2 nog gewoon iOS 9 installeren. Of je dat moet willen, is een heel andere vraag, want de technologie van toen loopt alweer een stuk achter op de gebruikservaring van de hedendaagse iPad Air-modellen. Maar dat is logisch. Wil je je niet doodergeren aan de traagheid van het apparaat, dan is het beter om je te beperken tot toepassingen die niet te zwaar zijn, zoals het bekijken van de tv-gids of iets opzoeken op Wikipedia.
iPad in een keukenkastje – no way!
Zo’n oudere iPad kun je nog op allerlei manieren gebruiken, waardoor het apparaat toch nuttig blijft. Toen we op iCulture (destijds iPadclub) schreven over de mogelijkheid om een oudere iPad in te bouwen in een keukenkastje, leidde dat echter tot boze geluiden. Als andere mensen iPads inbouwen in keukenkastjes, vinden lezers dat minder erg. Het ging daarbij overigens over een eerste generatie iPad, die tegenwoordig toch wel uitgerangeerd is. Toch zijn de reacties wel te begrijpen: het apparaat dat je ooit voor een flinke prijs hebt aangeschaft, mag niet te snel verouderen.
iPad 2: dunner, lichter
Op het eerste gezicht was de iPad 2 vrijwel identiek aan de eerste generatie iPad. Hetzelfde 9,7-inch scherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels en dezelfde pixeldichtheid. Er zat nog geen retinascherm in.
De iPad 2 onderscheidde zich vooral door de snellere A5-chipset met dual-core processor en een dubbele hoeveelheid RAM van 512MB. De processor was twee keer zo snel, de grafische taken gingen negen keer zo snel. Je kon kiezen uit 16GB, 32GB en 64GB. Door het nieuwe design was deze iPad 33% lichter. Steve Jobs benadrukte meermaals dat de verschillen in gewicht en afmetingen misschien klein leken, maar dat het een wereld van verschil maakte als je het apparaat in handen hield. Je kon kiezen uit twee kleuren: naast zwart/aluminium was er nu ook een variant in wit/aluminium.
De eerste iPad-fotografen
Een van de grootste veranderingen in de iPad 2 was het feit dat er twee camera’s in zaten: 1,3 megapixel aan de achterkant en 0,3 megapixel aan de voorkant. Het leverde slechte beeldkwaliteit op, maar het leidde wel tot een nieuwe ‘plaag’ bij toeristische bezienswaardigheden: de iPad-fotograaf.
De iPad 2 werd geleverd met iOS 4.3 maar kreeg op de dag van verschijning al meteen een update naar iOS 4.3.1. Als nieuw accessoire voerde Apple de Smart Cover in en wat software betreft kwamen iMovie en Garageband beschikbaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Dynamic Island' (21-01)
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
Reacties: 20 reacties