Het lijkt wel alsof er na de ontdekking van het geheime Apple-museum van Stanford opeens weer nieuwe dingen boven water komen. Zo heeft Andy Hertzfeld, lid van het oorspronkelijke Apple Macintosh-ontwikkelteam en momenteel de man achter Google+ Kringen, een zeldzame foto van Steve Jobs naar buiten gebracht. Jobs steekt daarbij zijn middelvinger op naar IBM, het bedrijf dat in een vanochtend beschreven parodiefilmpje ook al werd beschimpt. Andy vertelt dat hij en Steve Jobs in december 1983, een paar weken voor de lancering van de Mac, een trip naar New York maakten.
Ze zouden daar Newsweek spreken, vanwege een coverartikel over de Mac. De foto werd spontaan gemaakt door iemand die bij het Apple-groepje rondhing en Andy kreeg een afdruk in handen. Eigenlijk wilde Andy het opnemen in een boek, maar durfde dat niet omdat IBM op dat moment nog processors voor Apple maakte. De foto is in groot formaat (uiteraard) op Google+ te zien.
I think we are a clone now
Ook vlak voor het einde van het jaar op internet verschenen: een zoekgeraakte interne Apple-video waarin de spot wordt gedreven met het licenseren van Mac OS in 1995. In die periode was Michael Spindler CEO van Apple en één van zijn belangrijkste projecten was het licenseren van Mac OS aan externe bedrijven. Er verschenen toen opeens veel Mac-klonen. Spindler werd in 1996 vervangen door Gil Amelio, die het slechts één jaar volhield totdat Steve Jobs weer terugkeerde. De titel van het liedje: ‘I think we are a clone now” is gefilmd op de Apple-campus in Cupertino.
Apple Boogie
Apple blijkt ook een eigen muziekalbum te hebben geproduceerd in de jaren 80. Het heette ‘The Apple Boogie’ en bevatte 8 muzieknummers met titels als ‘Power to Be Your Best’, ‘We’re So Exited’, ‘Building the Future with You’ en ‘Apple II Forever’. Het muziekalbum werd geproduceerd door Geoff Levin en Chris Many en werd uitgedeeld tijdens een verkoopconferentie in 1987.
Zelf luisteren kan hier: The Apple Boogie.
5 jaar Apple-medewerker
Nog meer memorabilia voor de Apple-fans: op eBay wordt momenteel een Five Year Employee Award te koop aangeboden, een prijs die medewerkers van Apple kregen als ze 5 jaar in dienst waren. Voor 2.000 dollar kun je de trofee meteen kopen. Het zou gaan om een echt item, al is de naam van de medewerker in kwestie onleesbaar gemaakt. Het zou kunnen gaan om een medewerker die geen al te beste herinneringen heeft, of het item misschien op een rommelmarkt of bij een garageverkoop heeft opgepikt.
Steve Jobs en Japan
En tenslotte: de complexe relatie die Steve Jobs had met Japan. De Japanse schrijven Hayashi Nobuyuki heeft een artikel geschreven over beide fenomenen, met aandacht voor de zakelijke en persoonlijke invloeden op het leven van Jobs. Jobs beschouwde zich een praktiserend boeddhist en veganist, maar hij zette zijn principes af en toe aan de kant voor één uitzondering. Hij bezocht graag met zijn gezin of met collega’s het Kaygetsu-restaurant in Silicon Valley, om er sushi met rauwe vis te eten. Toen bleek dat het restaurant moest sluiten, nam Jobs contact op met de chef van het restaurant en bood hem een baan aan. De gerechten uit het restaurant zijn nu op de Apple-campus te krijgen. Het restaurant sloot twee dagen na Jobs’ dood.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 2 reacties