Een zeldzame Apple I gaat op een veiling naar verwachting 1 miljoen dollar opleveren. Wat is het verhaal achter deze eerste computer, die Steve Wozniak met de hand bouwde?
Apple I: de eerste computer van Apple
In de begindagen van Apple bouwde Woz nog alle computers met de hand. Zijn plan was om ze voor een fractie meer dan de kostprijs te verkopen, maar Jobs had grotere plannen. Hij tekende een overeenkomst met de Byte Shop in Mountain View. Die zouden 50 exemplaren inkopen voor een prijs van $500 per stuk. Ze zouden in de winkel staan voor $666,66. Het is bijzonder dat de computerwinkel deze gok durfde te nemen: Apple Computer Inc was nog maar een startend bedrijfje en de oprichters hadden niet eens de middelen om de 50 bestelde computers te bouwen. Jobs werkte op dat moment nog bij Atari, maar als hij onderdelen wilde hebben zou hij er vooraf voor moeten betalen. Een lening bij de bank lukte niet. Wel bood de vader van een vriend aan om $5.000 te lenen, maar dat was niet genoeg om de productie te bekostigen. Kickstarter was er nog niet.
Byte Shop en Cramer Electronics
Dankzij de afspraak met Byte Shop lukte het Apple om de eerste computer op de markt te brengen. De Byte Shop was de eerste winkel die de originele Apple I in het assortiment opnam, maar eigenaar Paul Terrell stelde wel de voorwaarde dat ze volledig geassembleerd werden geleverd. Met de eerste bestelling op zak stapte Jobs naar Cramer Electronics, een landelijke leverancier van elektronicacomponenten. Hij wist dat het lastig was zou worden om achteraf te betalen voor de componenten, maar Jobs had een plan. Hij vertelde de medewerker van Cramer: “Ik heb een inkooporder van de Byte Shop-computerketen voor 50 van mijn computers en de betaling vindt achteraf plaats. Als je mij de onderdelen geeft op voorwaarde van 30 dagen betaaltermijn, dan kan ik de computers bouwen en leveren in die tijdsperiode, vervolgens ontvang ik het geld van de Byte Shop om jullie te betalen.”
De Cramer-medewerker was sceptisch en belde Paul Terrell, die op dat moment op een conferentie zat. Hij bevestigde dat hij inderdaad de computers had besteld. Als Jobs zou leveren, zou hij genoeg geld hebben om de onderdelen te betalen. Daarmee was de financiering van de eerste Apple I-computers geregeld, maar de problemen waren nog niet voorbij voor de twee Steves. Jobs en Woz moesten met een paar familieleden en personeelsleden dag en nacht solderen en testen om de computers op tijd af te krijgen.
Het bijzondere van het verhaal is dat Jobs erin slaagde om de basis te leggen van een miljardenbedrijf, zonder een lening af te sluiten of anderen een aandeel te geven in het bedrijf. Ronald Wayne, de derde oprichter van Apple, vond het allemaal te riskant en stapte op. “jobs en Woz hadden geen rooie cent”, vertelde Wayne achteraf in een interview in 2013. “Als de heleboel zou worden opgeblazen, hoe zouden ze dat ooit kunnen terugbetalen? Hadden ze het geld? Nee.”
Telkens als er een computer af was reed Jobs ermee naar de Byte Shop. Voor Paul Terrell volgde een onaangename verrassing. De computers waren niet zomaar te gebruiken. Terrell moest twee transformators kopen om ze te kunnen aansluiten. Apple leverde de Apple I zonder toetsenbord en beeldscherm en zonder datakabel. Na het aansluiten van een toetsenbord moest je BASIC-code intikken om het ding te programmeren. Woz en Jobs hadden de programmeertaal niet meegeleverd op een cassettetape of in de ROM-chip. Een behuizing had de computer ook niet. De foto van de bekende houten Apple I (bovenaan dit artikel) is dan ook niet hoe Apple de computer leverde. In werkelijkheid kreeg je een printplaat met wat kabels, cassettes en boekjes:
Het Sydney Powerhouse Museum heeft een close-up van de computer:
Net als een Raspberry Pi
Naar tegenwoordige maatstaven is het misschien vreemd om zo’n kale computer te kopen, maar zelfs vandaag de dag komt het nog wel voor. Als je een Raspberry Pi koopt, heb je ook een mini-computer op een printplaatje, waar je zelf nog een behuizing omheen moet bouwen:
Paul Terrell was aanvankelijk sceptisch, maar Jobs bleef volhouden. Uiteindelijk accepteerde Terrell de computers en betaalde ervoor. Er werden tussen april 1976 en september 1977 uiteindelijk 200 stuks gefabriceerd. Door de schaarste is het tegenwoordig een verzamelobject geworden. In 2014 leverde een Apple I nog bijna 1 miljoen dollar op een veiling op. De Celebration Apple I die op 25 juli 2016 wordt geveild zal naar verwachting nog wel wat meer opleveren.
Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:
- Apple-historie: de eerste iPads in Nederland en België
- Apple-historie: dit zijn de mythes (en de waarheid) over het Apple-logo
- Apple-historie: dit waren de recensies over de allereerste iPhone
- Apple-historie: van Apple DOS naar macOS, de vele namen van Apple’s Mac-besturingssysteem
- Apple-historie: 7 historische aankondigingen op Apple’s WWDC
- Apple-historie: het allereerste iPhone-gerucht stamt al uit 2002
- Apple-historie: de iPhone 4 is Apple’s mooiste en meest problematische toestel
- Apple-historie: QuickTime VR, hoe Apple al in 1995 voorop liep met virtual reality
- Apple-historie: waarom de Mac zo populair is bij grafisch vormgevers
- Apple-historie: 15 jaar Apple Store
- Apple-historie: WebObjects, een project waar Steve Jobs trots op was
- Apple-historie: deze Macs verkocht Apple in 1996
- Apple-historie: John Sculley, de frisdrankenman die Apple redde
- Apple-historie: de G4 Cube is Apple’s mooiste en meest onpraktische computer
- Apple-historie: De Marimba-beltoon van de iPhone
- Apple-historie: 40 jaar vernieuwing in foto’s
- Apple-historie: de iPad 2 bestaat 5 jaar
- Apple-historie: deze 5 Apple-producten bestaan als Special Edition
- Apple-historie: Robert Palladino
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
Reacties: 2 reacties