Apple-historie: de Apple Pro Speaker-bolletjes, gemaakt door Harman Kardon
Herinner je je nog de iMac G4, ook wel bekend als het ‘bolletje’ of ‘lampje’? Het groeide uit tot een van de meest geliefde iMac-modellen en het is in ieder geval een van de meest herkenbare. Deze iMac werd geleverd met twee bolvormige Apple Pro Speakers. Apple maakte ze in samenwerking met audiofabrikant Harman Kardon. Vandaag werd bekend dat Harman is overgenomen door Apple’s aartsrivaal Samsung. Dat leek ons een mooi moment om eens terug te kijken op de zo kenmerkende speakers.
De legendarische SoundSticks
Harman Kardon ken je vast wel van de SoundSticks en de andere transparante speakers die ze begin deze eeuw op de markt brachten. Maar ze maakten ook de Apple Pro Speakers, waar Apple-fans nog met warme gevoelens aan terugdenken.
Apple roept regelmatig dat de muziek héél belangrijk vinden, maar er is maar een korte tijd geweest dat ze losse speakers van goede kwaliteit meeleverden bij hun Macs. Het begon met de Power Mac G4, die een ingebouwde versterker had. Bij de iMac G4 en de G4 Cube kreeg je ook losse speakers meegeleverd. De Apple Pro Speakers die je bij de iMac G4 kreeg zijn echter het meest bekend.
Apple Pro Speakers: alleen geschikt voor de iMac
Deze transparante bolletjes waren voorzien van 2,5mm-aansluiting en ze waren speciaal voor de iMac G4 ontwikkeld. Daardoor zijn ze niet te gebruiken op andere apparaten, zelfs niet als je een 3,5mm-adapter gebruikt. Het bijzondere is dat de iMac een speciale connector had die zowel het audiosignaal als de stroomvoorziening regelde. Ook vereisen de speakers een versterker. De audiopoort van een gewone computer is niet voldoende. Ze zijn ontworpen voor een hoger output-signaal.
Vandaar dat er speciale ombouw-handleidingen online zijn verschenen om te zorgen dat je de speakers alsnog kunt hergebruiken. Maar makkelijk is het niet en je zult in veel gevallen moeten solderen. Je kunt proberen om de moeilijk verkrijgbare en vrij prijzige Griffin iFire-converter op de kop te tikken of ze verbinden met een klasse D-versterker van een paar tientjes. Maar daarvoor moet je wel de originele kabels kapot maken en dat is minder mooi als je je iMac G4 als museumstuk wilt bewaren.
De Apple Pro Speakers klonken geweldig als je ze aansloot op de iMac G4. Vergelijk je het met de speakers die in de hedendaagse iMacs zijn ingebouwd, dan is duidelijk hoorbaar dat het geluid van deze veertien jaar oude speakers uitstekend is. Het geluid is warm en helder geluid, ook nu nog. Al verliezen ze het wel van de hedendaagse externe speakers die gebruik maken van veel nieuwere technologie.
‘Studiokwaliteit speakers’
Zo werden de Apple Pro Speakers destijds bejubeld in Apple’s marketingmateriaal, als studiokwaliteit speakers:
Apple maakte de speakers niet zelf. Ze lieten de drivers maken door Harman Kardon, wat later leidde tot het driedelige SoundSticks-speakersysteem op de foto hierboven. Dat ze populair waren blijkt wel uit het feit dat later de SoundSticks II en III zijn verschenen. Tegenwoordig vind je de SoundSticks Wireless in de winkel voor €179. Ze zien er nog bijna net zo uit als het originele model. In de bolletjes herken je nog steeds de bolvormige Apple Pro Speakers.
Overname door Samsung
De overname van Harman door Samsung hoeft niet meteen een gemis te betekenen voor Apple. Ze werkten toch al jaren niet meer samen met het audiomerk. Als ze nu losse speakers zouden uitbrengen, zouden ze dat doen in samenwerking met dochterbedrijf Beats.
De overname door Samsung betekent wel dat een aantal bekende namen in handen komt van de Zuid-Koreanen. Voor de prijs van 8 miljard dollar krijgt Samsung de volgende merken in handen: Harman Kardon, JBL, AKG, Mark Levinson, Revel, Infinity en Lexicon.
Ook levert Harman de audiosystemen voor BMW, Lexus en andere automerken. Recent heeft Harman ook de autodivisie van Bang & Olufsen overgenomen, die onder andere de audiosystemen levert voor Ford. Samsung zou het bedrijf vooral hebben overgenomen vanwege de banden met de auto-industrie. Het is dus maar de vraag of er ooit nog nieuwe SoundSticks komen.
Lees nog meer artikelen over Apple-historie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties