Apple-historie: de G4 Cube is Apple’s mooiste en meest onpraktische computer
Apple heeft in de loop der jaren nogal wat bijzondere computers gemaakt. Denk maar aan de Mac Pro’s, die vroeger de bijnaam ‘kaasschaaf’ kregen en er nu uitzien als een ronde prullenbak. Of de Bondi Blue iMac G3, waar veel mensen nog met heimwee aan terugdenken. Maar een van de meest bijzondere computers uit de geschiedenis van Apple is de Power Mac G4 Cube.
De G4 Cube was een flop
Hoe verkoop je een computer, die niet op een traditionele computer lijkt? In bovenstaand reclamefilmpje kun je het zien. De G4 Cube werd in het jaar 2000 geïntroduceerd en nog geen jaar later alweer van de markt gehaald omdat er te weinig van werden verkocht. Wat ging er mis?
De Power Mac G4 Cube is in meerdere opzichten geslaagd. Technisch gezien biedt de Cube alles wat je als gebruiker verwacht van een krachtige computer. Ook wat design betreft heeft de Cube alles: het ziet er leuk en apart uit, maar het is ook weer niet té bizar. Je zou denken dat zo’n apparaat in alle opzichten een succes zou worden bij de toenmalige Apple-gebruikers. Apple was op dat moment nog geen massamerk, maar werd vooral gebruikt door designers en creatieven.
Een van de struikelblokken voor potentiële kopers was de prijs: vanaf $1799. De concurrentie kwam uit eigen huis: de goedkoopste Cube was nog steeds $300 duurder dan de 400MHz Power Mac G4 die Apple ook verkocht en die op allerlei manieren uitbreidbaar was. Uit benchmark-tests bleek dat de 450MHz Cube net zo krachtig was als de 400MHz Power Mac G4. Alleen voor het mooie uiterlijk zou je dan $300 meer moeten betalen.
Apple had wellicht meer de nadruk moeten leggen op design en een minder krachtige G4 Cube voor een lagere prijs moeten uitbrengen.
De Cube werd aanvankelijk positief ontvangen, ook al zaten er geen uitbreidingsslots in. Net als bij de hedendaagse 12-inch MacBook (met maar één USB-C-aansluiting) vonden mensen wel oplossingen om met de beperkingen te leven. Via USB en FireWire konden ze hun Cube uitbreiden met extra randapparatuur. Net als bij de hedendaagse MacBooks zat er geen fan in.
Klachten over de Cube
Wel waren er klachten over breuken in de behuizing. Dat leverde geen technische problemen op, maar bij een computer die is ontworpen om z’n mooie uiterlijk wil je geen beschadigingen zien. Gebruikers waren teleurgesteld over de performance en klaagden over het gebruiksgemak. De aan/uitknop zat bijvoorbeeld bovenop de Cube. Raakte een huisgenoot de knop per ongeluk even aan (bijvoorbeeld tijdens het afstoffen), dan ging de computer uit, terwijl je net bezig was met een ingewikkelde computerklus. Ook zat er een groot blok aan het stroomsnoer, omdat Apple zo’n onderdeel dat warmte produceert zoveel mogelijk buiten het apparaat wilde plaatsen. Het betekende dat er een strak torentje op je bureau stond, maar dat er bij het stopcontact een lelijk plastic blok lag, zoals op de foto hieronder te zien is.
En er waren geen speakers ingebouwd, zodat je bureau alsnog een rommeltje werd omdat je allemaal losse accessoires erbij moest zetten.
Om het allemaal nog erger te maken, had Apple alle aansluitingen aan de onderkant gemaakt: stroomtoevoer, video, de twee usb-poorten, de twee FireWire-poorten, de modem-aansluiting en de Ethernet-poort. Op de foto bovenaan dit artikel ziet de Cube er nog ‘cute’ uit maar zodra je de Cube daadwerkelijk in gebruik nam, lag er al snel een kluwen van kabels op je bureau. Door de transparante onderkant was die kabelkluwen steeds zichtbaar. Ook moest je de Cube op z’n kant leggen om iets aan te sluiten.
Apple verlaagde de prijs van de G4 Cube uiteindelijk naar $1.299. Er kwam een duurder model bij met CD-RW-station, maar op dat moment was de Cube al niet meer te redden. De vierkante computer had al het imago dat je weinig waar voor je geld kreeg.
Toch konden veel mensen het design van de Cube wel waarderen. De meeste Cubes slijten momenteel hun ouderdomsjaren in collecties van verzamelaars, of omgebouwd tot aquarium of speaker.
Lees ook onze eerdere artikelen in de serie Apple-historie:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 9 reacties