Apple-historie: de koptelefoonaansluiting op de eerste iPhone was knap onhandig
Het grote nieuws van afgelopen week was het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting op de iPhones. Dat was al eerder gedaan door een paar kleine fabrikanten, maar nu Apple de sprong waagt zullen nog veel meer fabrikanten volgen. Voor iPhone-gebruikers is het interessant om eens terug te kijken naar de iPhone van 2007, die niet geschikt was voor oordopjes van bestaande merken. Alleen de oordopjes van Apple pasten erin.
We weten niet of het opzet was, of dat Apple gewoon niet goed had opgelet. Maar in de eerste iPhone van 2007 zat ook geen normale 3,5mm jack. Het probleem was, dat de jack enorm diep zat, waardoor de meeste oordopjes niet pasten. Die hadden namelijk een verdikking waardoor je ze niet diep genoeg in de opening kon steken. Apple leverde oordopjes mee die wat slanker waren uitgevoerd. Er verschenen daarom adapters op de markt, waarmee je kon zorgen dat je je favoriete oordopjes kon blijven gebruiken.
Toenmalige gebruikers hadden drie keuzes: alleen nog Apple’s eigen oordopjes gebruiken, proberen om iets af te schaven van bestaande oordopjes of gebruik van een adapter. Apple waarschuwde er in 2007 zelf voor: “Some stereo headphones may require an adapter (sold separately) to ensure proper fit.” Het duurde wel even voordat andere fabrikanten oordopjes met een slanke connector maakten.
Het oordopjesdebacle leverde blijkbaar zoveel irritatie op, dat Apple het een jaar later bij de iPhone 3G oploste. Steve Jobs noemde het speciaal in de keynote van WWDC: de nieuwe iPhone zou beschikken over een “flush headphone jack, so you can use any headphones you like.” Er ging gejuich op in de zaal:
Anno 2016 zul je bij de iPhone 7 ook gebruik moeten maken van de meegeleverde oordopjes, maar gelukkig zijn er vandaag de dag veel meer alternatieven. Je kunt je muziek draadloos afspelen via energiezuinige Bluetooth-oordopjes, streamen naar je stereo-installatie of via AirPlay afspelen op de televisie. Je kunt ook een van de vele nieuwe Lightning-oordopjes gebruiken.
En het grote verschil met 2007: Apple levert de adapter gratis mee in de verpakking. Je kunt dus ook gewoon je huidige oordopjes blijven gebruiken.
Apple-topman Phil Schiller sprak over de moed die nodig was om een 140 jaar oude technologie aan de kant te zetten. Maar blijkbaar was Apple toch nog niet moedig genoeg om radiaal de keuze voor digitale aansluitingen te maken. Uit angst voor boze reacties van consumenten leveren ze voor de zekerheid toch maar een adapter mee.
De moed om weg te laten
Dat woordje moed (‘courage’) komt niet uit de lucht vallen. Tim Cook gebruikt het woord regelmatig in zijn toespraken. Maar eigenlijk ligt de oorsprong bij Steve Jobs, die in 2010 werd geïnterviewd op de D8-conferentie. Jobs kreeg de vraag waarom de iPhone geen Flash-ondersteuning biedt en antwoordde:
We proberen geweldige producten voor de mensen te maken. Als er een onderdeel is dat een product niet geweldig maakt, hebben we de moed om het weg te laten.”
Mensen zouden Apple misschien voor gek verklaren en weglopen, maar Jobs nam dat op de koop toe:
Omdat we het beste product willen aanbieden aan klanten. Wij focussen ons op de technologie die belangrijk wordt voor de gebruiker. Weet je wat het is? Klanten betalen ons om zulke keuzes te maken. Klanten betalen ons om de beste producten te maken die we kunnen. En als we daarin slagen, zullen ze gekocht worden. Als we falen doen ze dat niet. Zo lost het probleem zichzelf op.
140 jaar succesvol
Toch is het knap dat de koptelefoonaansluiting het 140 jaar heeft volgehouden. De huidige 3,5mm-jack is een afstammeling van de dikkere 1/4 inch-jack, die nog steeds veel wordt gebruikt in de audio- en muziekindustrie, bijvoorbeeld bij gitaren. Rond 1870 werd het gebruikt voor telefoonverbindingen en het is eigenlijk opmerkelijk dat we vandaag nog steeds een uitvinding gebruiken die de tand des tijds zo goed heeft doorstaan.
Hieronder zie je een stereo- en mono-uitvoering:
Wat meteen opvalt is dat de plug van de iPhone er anders uitziet. Dat komt omdat de iPhone-headset een microfoon bevat, waardoor extra ring nodig is. Bij een plug waarmee je alleen kunt luisteren zorgt het beginstukje (1) voor de aarde. Het puntje (3) transporteert één datasignaal, terwijl de andere ring (2) het tweede datasignaal transporteert, zodat een stereogeluid ontstaat. De plastic ringen zijn bedoeld voor isolatie. De plug wordt ook wel TRS-plug genoemd, een afkorting voor Tip, Ring, Sleeve.
De kleinere 3,5mm uitvoering verscheen pas in de jaren 60 en was minder robuust, maar wel handiger voor kleine elektronische apparaten zoals draagbare radio’s.
Lees nog meer artikelen over Apple-historie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 16 reacties