Reacties voor: Apple-historie: de koptelefoonaansluiting op de eerste iPhone was knap onhandig
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik bedacht me dit dus ook vanochtend! 9 jaar geleden inderdaad hetzelfde ‘probleem’. Toen alleen nog geen goede draadloze oplossingen.
Gezien een set van de speakers wederom niet echt is (komt geen geluid uit).
Waarom geen 2e lightning port zodat je on the go kunt opladen en bedraag audio kunt luisteren zonder batterijen gedoe…
Mijn partner en ik slaan deze over en kijken waar Apple volgend jr mee komt.
Voorlopig lekker genieten van mijn i6 met 3.5mm jack en kan ik al mijn koptelefoons blijven gebruiken, ook als ik lang buiten ben en ik een portable accu aansluit voor een oplaad beurt..
Daarom neem ik een SE !!
Leuk om weer terug te lezen en was het al bijna weer vergeten. Grappige is: dit soort blunders (want zo mag je de headphone jack van de eerste generatie toch wel noemen) gebeurde allemaal onder de leiding van Steve Jobs. Net als MobileMe, antenna-gate, en het verliezen van een prototype iPhone in een bar. Moet daarom altijd erg lachen om de commentaren die zoiets gaan als: “met Steve Jobs was dat nooit gebeurd”. Er worden niet minder fouten gemaakt nu Steve er niet meer is maar zeker ook niet meer. Al kon Steve er wel altijd een geniaal sausje omheen doen waardoor het soms minder erg leek (hoewel de uitspraak “you’re just using it wrong” wel erg schandalig was).
Haha punt 5: more affordable.
IPhone’s worden elk jaar duurder en duurder.
@Dustin: de iPhone 7 is net zo duur als de 6S bij de lancering
Na alle uitleg waarom de jack aansluiting is verdwenen,is het toch typisch dat ze de EarPods met jawel jack aansluiting mee te leveren.
Hadden ze de moed maar om het gelijk goed te doen en de Airpods standaard mee te leveren.
@smpie: achter die nep speakers zit de haptic feedback chip voor de homebutton nu volgens mij.
Apple heeft de ophef over het vervallen van de koptelefoon aansluiting voor een deel aan zichzelf te danken. Voorafgaand aan de iPhone hadden de meeste telefoons, ook smartphones, een niet-standaard aansluiting voor koptelefoon. Denk aan de platte connectors van Nokia en Ericsson, of de 2.5mm jack van de meeste Japanse toestellen. Bij die toestellen was destijds ook een verloopje nodig om een reguliere 3.5mm plug te gebruiken.
Doordat Apple de iPhone als een iPod vervanger positioneerde, en muziek afspelen 1 van de 3 kernfuncties was, was de keuze van een 3.5mm opening logisch. Maar het is zeker niet de eerste keer dat een telefoonfabrikant het ons onmogelijk maakt bestaande koptelefoons direct in te pluggen.
Ook Sony maakte in de jaren 80 al walkmans met een afwijkende connector, waarbij je gedwongen werd om de meegeleverde te gebruiken, zo heb ik er ook nog een met een platte smalle connector, in cord remote met fixed oordopjes, niet eens een verloop verkrijgbaar 🙂
Echt woooow.
Data signaal?? Dit is een analoge plug dus hebben we het over audio signalen. Data is digitaal en kwam veeeel later pas.
@Daniel: Data. Geen woord of digitaal of analoog. Audiosignalen zijn ook gegevens.
@smpie: Ik kan me herinneren dat daar de microfoon zit voor het bellen. (er zitten 3 microfoons in totaal op)
Dat Apple nu eindelijk dat lelijke gat van 3,5 mm gedicht heeft is een blunder, dat is een verademing.
Beetje vreemd om het een blunder te noemen. Zullen we daar over een paar jaar eens beoordelen? Kijken of dit een blunder is als er tegen die tijd waarschijnlijk geen telefoons meer te krijgen zijn met zo’n analoge plug.
Digitale koptelefoons zijn eigenlijk veel beter. (Of hebben de potentie dat te zijn.)
De DACs zitten dichter bij de speakers en het analoge signaal legt dus een veel kortere weg af. Ook kunnen de DSP, DAC, versterkers nu precies worden afgesteld op de speakers in de hoofdtelefoon omdat het één product is. Of die DAC nu in de telefoon zit of in de hoofdtelefoon maakt natuurlijk niets uit (als het dezelfde DAC is) voor de kwaliteit.
Vroeger werd er altijd geroepen dat je geen goed geluid uit draagbare spelers kon krijgen, mede door de batterijvoeding. Maar in de digitale wereld gaat die vlieger veel minder op. En of dat een batterij in de iPhone is of een batterij in je oor maakt natuurlijk niets uit (voor de kwaliteit).
Dus hopelijk is dit nu de serieuze start van digitale koptelefoons met een usb-c, Lightning aansluiting of gewoon draadloos. Het wordt eens tijd.
Eindelijk is dat overbodige gat weg uit de iPhones.