Apple-historie: dit waren de recensies over de allereerste iPhone
De allereerste iPhone werd negen jaar geleden op de markt gebracht. Een lange tijd, zeker in de wereld van technologie. In de tussentijd is er van alles veranderd en is die eerste iPhone zo goed als antiek te noemen. Maar destijds was het een hoogstaand apparaat, het neusje van de zalm. Vonden we dat ook in 2007? Wat zeiden de recensenten toen over Apple’s eerste smartphone? Een terugblik.
De allereerste iPhone in recensies
De iPhone is uitgedraaid op een revolutie. Het was het begin van de smartphone zoals we hem nu kennen en de start van een periode dat ze een computer in onze broekzak gingen dragen. Maar in die tijd waren de reacties nog wat gemengd. Waar de één direct zag dat dit de toekomst was, waren anderen ronduit negatief. Om nog maar te zwijgen over de reacties van bedrijven als Microsoft, Blackberry en Nokia, die vonden dat een computerbedrijf zoals Apple nóóit een goede telefoon zou kunnen maken.
Amerika is positief, met kritische kanttekeningen
Amerika was over het algemeen flink positief. Zo schreef CNet in 2007:
De iPhone kan de toekomst van computers echt veranderen. Het is best mogelijk dat 29 juni 2007 op een dag wordt herinnerd als de dag waarop de gemiddelde consument realiseerde wat mobiele computers echt zijn.
En ook de bekende Amerikaanse website Ars Technica was positief:
We houden van het concept van de iPhone. Het is extreem gemakkelijk te gebruiken. De interface ziet er beter uit dan iedere andere telefoon en het is gewoon leuk om te gebruiken.
Toch geeft de website toe dat de iPhone niet perfect was. De meeste kritiek lag bij de prijs van het toestel en het besluit om de telefoon exclusief via AT&T te verkopen:
Maar één provider hebben om uit te kiezen is vervelend, zeker als het niet de beste is. En laten we ook eerlijk zijn over de prijs. 600 dollar voor een 8GB-model is behoorlijk duur en een redelijke gok als je wilt overstappen naar een nieuw netwerk. Voor deze prijs zouden we meer keuze in providers moeten krijgen.
‘Revolutionair’
Eén van de grootste Amerikaanse kranten sluit zich bij Ars Technica aan. Volgens The New York Times is het toestel namelijk revolutionair, maar wel met een aantal gebreken.
Het doet dingen dat geen iedere telefoon ooit gedaan heeft, maar mist ook features die je op de meest simpele toestellen vindt.
Grootste pluspunt is echter de software, zegt de krant:
Het is snel, prachtig, heeft geen menu’s en het is ontzettend gemakkelijk te gebruiken. Je raakt niet verdwaald, want de knop onder het scherm opent altijd het beginscherm met iconen voor de zestien functies van de iPhone.
Het tijdschrift Time roemt de iPhone om zijn eenvoud.
Apple heeft een revolutionair slim, gevoelig touchscreen op de markt gebracht en een volledige nieuwe interface gemaakt die er bij past. Die interface werkt zo goed dat mijn driejarige dochter geen problemen had bij het ontgrendelen van de iPhone en er een telefoonnummer op in te toetsen (ook al dacht ze dat ze op een muziekinstrument speelde).
En dit vond Nederland
Opvallend is dat de Amerikaanse media vrijwel allemaal flink los gingen met recensies. In Nederland zagen we ontzettend veel berichten over de iPhone, maar echte recensies waren er een stuk minder, voor zover we die nu nog kunnen terugvinden.
Het Algemeen Dagblad schreef bijvoorbeeld:
De iPhone blijkt nog veel meer dan een muziekspelend mobieltje. In veel opzichten is het een complete Apple-computer, inclusief het besturingssysteem OS X.
Maar in Nederland waren er heel andere kritiekpunten dan in Amerika, blijkt uit de recensie:
Zo ondersteunt het geen UMTS en HSDPA, hier de belangrijkste technologieën voor snel draadloos internet. Een 2 megapixel-camera is bij consumentencamera’s nu al achterhaald en zal dat bij mobieltjes weldra ook zijn. En 4 of 8 gigabyte aan opslag is voor video niet echt riant.
Ook de Telegraaf blijkt positief, maar met wat kritiekpunten.
De eenvoudige bediening in combinatie met de talrijke mogelijkheden maken dat de iPhone toch wel boven zijn concurrenten uitstijgt. Apple heeft dan ook het voordeel dat het OS X mobiele besturingssysteem van eigen makelij is.
Kritiekpuntje ligt – verrassend genoeg – bij de auto-correct:
Hoewel niet iedereen prijs stelt op automatische correctie, kan de functie niet uitgezet worden. Een keuze die andere fabrikanten vaak wel bieden.
Bovendien was de Telegraaf ook niet erg enthousiast over de camera (“In feite kun je niet meer doen dan op het knopje drukken.”), maar over het algemeen bleek de krant erg positief.
“Cutting edge, me hoela!”
Opvallend genoeg was een eindredacteur van tech-website Tweakers behoorlijk negatief over de iPhone.
De iPhone biedt in feite niets meer dan een aanraakscherm: alle andere features zijn ook in andere telefoons te krijgen, en daar hoeft geen absurd bedrag voor te worden neergeteld.
Ook vindt Tweakers het vreemd dat Europese sites zich massaal op een product storten dat hier op z’n vroegst tegen kerst in de winkel zal liggen.
Dat heeft niks met technische innovatie te maken, maar alles met een hebbedingetjescultuur waar handige zakenmensen als Steve Jobs optimaal van profiteren.
En ook voor software-ontwikkelaars zou dit niet de juiste telefoon zijn, vindt Tweakers:
In tegenstelling tot de al aangekondigde klonen wordt de iPhone bovendien geproduceerd door een bedrijf dat ‘vendor lock-in’ zodanig goed beheerst dat zelfs Microsoft jaloers op ze is. Eigen software zal dus een probleem worden, maar daar was toch al geen ruimte voor: 8GB voor het duurste model is hét bewijs dat het lulijzer van Apple het niet van de prestaties moet hebben. […] Verder ontbreekt support voor flash en instant messaging, het ding ontbeert opnamemogelijkheden, eigen mp3’tjes kunnen niet als ringtone gebruikt worden en er zijn niet eens spelletjes ingebouwd.
Cutting edge, me hoela.
Hoe dan ook, tegenwoordig kan niemand er meer omheen dat Apple met de iPhone een complete revolutie heeft ontketend. Het toestel was de eerste van een reeks aan vergelijkbare smartphones die hebben geleid tot de telefoons die we nu in onze zak bij ons dragen.
Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:
- Apple-historie: van Apple DOS naar macOS, de vele namen van Apple’s Mac-besturingssysteem
- Apple-historie: 7 historische aankondigingen op Apple’s WWDC
- Apple-historie: het allereerste iPhone-gerucht stamt al uit 2002
- Apple-historie: de iPhone 4 is Apple’s mooiste en meest problematische toestel
- Apple-historie: QuickTime VR, hoe Apple al in 1995 voorop liep met virtual reality
- Apple-historie: waarom de Mac zo populair is bij grafisch vormgevers
- Apple-historie: 15 jaar Apple Store
- Apple-historie: WebObjects, een project waar Steve Jobs trots op was
- Apple-historie: deze Macs verkocht Apple in 1996
- Apple-historie: John Sculley, de frisdrankenman die Apple redde
- Apple-historie: de G4 Cube is Apple’s mooiste en meest onpraktische computer
- Apple-historie: De Marimba-beltoon van de iPhone
- Apple-historie: 40 jaar vernieuwing in foto’s
- Apple-historie: de iPad 2 bestaat 5 jaar
- Apple-historie: deze 5 Apple-producten bestaan als Special Edition
- Apple-historie: Robert Palladino
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture wenst je een gelukkig 2025! (31-12)
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
Reacties: 15 reacties