Apple hielp binnen een uur bij verdwenen Malaysia-vlucht 370

Apple kan in noodsituaties binnen een uur meehelpen aan verzoeken van de overheid, zo blijkt uit de hoorzitting van 1 maart. Als voorbeeld werd daar het verdwijnen van Malaysia-vlucht 370 besproken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is afgelopen en zowel de FBI als Apple hebben hun standpunten duidelijk kunnen maken. Het leverde 5,5 uur interessante beelden op en er kwamen talloze feitjes boven tafel die met privacy en afluisteren te maken hebben. Bijvoorbeeld: hoe snel reageert Apple als ze een verzoek krijgen om mee te helpen in een onderzoek? “Binnen een uur”, vertelde Apple’s hoofdjurist Bruce Sewell.


Een van de dingen die ons opviel, was dat Sewell al na een paar seconden zijn iPad aan de kant schoof en nogal geïrriteerd een map met een papieren versie van zijn speech erbij pakte:

Good thing we still got paper.
Video via Cult of Mac

Mogelijk ging de iPad in slaapstand en wilde Sewell niet voor het oog van de camera’s zijn iPad ontgrendelen.

Wat kan de FBI nu eigenlijk?

Er werden tijdens de hoorzitting geen grote nieuwe onthullingen gedaan, maar dat werd ook niet verwacht. Beide partijen hadden vooraf al een document met standpunten ingeleverd, waar de commissieleden op mochten schieten. Ben je geïnteresseerd in privacy en hoe de FBI en Apple daarmee omgaan, dan is het zeker de moeite om de hoorzitting te bekijken. We ontdekten bijvoorbeeld hoeveel informatie de FBI nu eigenlijk kan achterhalen als je een pincode op je toestel hebt ingesteld (vrijwel niets) en of ze zonder hulp van Apple de informatie op het toestel nog kunnen achterhalen (nee). Wel beschikt de FBI over metadata, als je het toestel bijvoorbeeld gebruikt om te telefoneren: ze weten hoe laat en met wie je belt, maar ze weten niet waar het gesprek over ging.

Apple heeft een team dat bij noodsituaties meteen ingrijpt

Aan de kant van Apple was ook interessante informatie te horen. Apple’s jurist Bruce Sewell kreeg de vraag hoe snel Apple bij een noodsituatie kan reageren op een verzoek om hulp van de overheid. Dat blijkt binnen een uur te zijn, zo blijkt uit eerdere gevallen. Apple heeft speciale noodprocedures om snel te kunnen reageren bij calamiteiten en er zit een team klaar (onder leiding van Sewell) die in dit soort gevallen 24 uur per dag inzetbaar is. Zo hielpen ze meteen toen Malaysia Airlines-vlucht 370 van de radar was verdwenen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Sewell kreeg de vraag hoe Apple zou reageren als er aanwijzingen op een iPhone zouden staan dat er een nucleaire aanslag gaat plaatsvinden. Sewell reageerde dat Apple meteen zou proberen om “alle data rondom die telefoon” te achterhalen. Dat deden ze bijvoorbeeld toen een kind zoek was geraakt en ook nadat vlucht 370 van Malaysia Airlines in 2014 spoorloos was.

Sewell (op ca. 3:13 uur in de video):

Toen het Malaysia Airlines-vliegtuig neerging, binnen een uur nadat het vliegtuig vermist was verklaard, waren Apple-medewerkers samen met mobiele providers wereldwijd, de luchtvaartmaatschappijen en de FBI bezig om een ping te krijgen. Om te zorgen dat we op een of andere manier konden achterhalen waar dat vliegtuig was.

Apple Bruce Sewell

Alleen ‘data rondom de telefoon’

Apple zou in zo’n geval alle beschikbare noodprocedures inschakelen om de FBI te helpen. Daarmee beantwoordde Sewell eigenlijk niet de vraag van het commissielid, namelijk: “Als er een terrorist is die de locatie van een nucleaire bom op zijn telefoon heeft staan en die terrorist gaat dood, hoe lang duurt het dan voor Apple om een technologie te ontwikkelen om te achterhalen waar die bom is?” Apple zegt wel mee te helpen en alle data “rondom een telefoon” te verzamelen, maar de informatie op de telefoon zelf achterhalen ze niet.

Apple moest samen met de FBI getuigen voor de House Committee on the Judiciary. Doel van de hoorzitting was om te achterhalen welke argumenten beide partijen aanvoeren voor hun standpunten. De FBI wil dat Apple toegang geeft tot informatie op de iPhone van een terrorist, terwijl Apple van mening is dat ze daar niet aan mee hoeven te werken. Doen ze dat wel, dan komt de privacy van andere gebruikers ook in gevaar.

Meer over de FBI-zaak lees je in ons dossier:

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 maart 2016 om 16:47
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 22 reacties

  1. Misschien kunnen ze in Syrië ook nog wat doen?

  2. Het is zo treurig dat als een overheidsdienst gewoonweg faalt om een van haar kerntaken uit te voeren, namelijk het monitoren, schaduwen en signaleren van staatsgevaarlijke ‘bewegingen’, het openlijk de eigen samenleving aanvalt door te eisen dat ze wettelijk en technisch het recht krijgen om juist dát af te pakken waar rabiaat rechtse mensen zo vol van zijn en zeggen voor te vechten: je vrijheid van handel en wandel!

  3. Ik heb niet veel bekeken maar wat mij opviel dat een overheidsmedewerker (type FBi) een lijst van honderden iPhones per staat had waar law enforcement niks mee kon doen. Dat zijn echt niet allemaal seriemoodenaars of terroristen. Het illustreerde scherp dat de FBI apple ook zo ver wil krijgen om voor kleinere verdenkingen de iphone te kraken.

    Dat locatie van een nucleaire bom op een iphone, dat is wel echt een fake ’24’ scenario zeg.

  4. @Zachtbaardige: Erg mooi gezegd !
    Dit is idd. de essentie

  5. Ik snap niet waarom apple die iphone of iphones niet op eigen terrein nakijken. Scheelt een hoop rompslomp

    Of is dat te makelijk gezegt

  6. Origineel geplaatst door Marco
    Ik snap niet waarom apple die iphone of iphones niet op eigen terrein nakijken. Scheelt een hoop rompslomp
    Of is dat te makelijk gezegt

    Dat helpt niets. Nog steeds moeten ze dan een aangepaste versie van iOS bouwen om dat voor elkaar te krijgen en nog steeds kan dat dan in de verkeerde handen vallen.

  7. Origineel geplaatst door Gabor
    Ik heb niet veel bekeken maar wat mij opviel dat een overheidsmedewerker (type FBi) een lijst van honderden iPhones per staat had waar law enforcement niks mee kon doen. Dat zijn echt niet allemaal seriemoodenaars of terroristen. Het illustreerde scherp dat de FBI apple ook zo ver wil krijgen om voor kleinere verdenkingen de iphone te kraken.

    Dat locatie van een nucleaire bom op een iphone, dat is wel echt een fake ’24’ scenario zeg.

    Raak, 100% rake constateringen!

    En dat voorbeeld is niet alleen een Hollywood-style karikatuur, maar ook een typisch ‘van dik hout zaagt men planken’ argument, een héél extreem (fictief) voorbeeld gebruikt als breekijzer om ook in veel simpeler zaken toegang te krijgen.

    Zo extreem doorredenerend zouden ook de (GPS) locatiegegevens van alle smartphone gebruikers eigenlijk vrij toegankelijk moeten zijn voor opsporingsinstanties. Immers, wereldwijd vallen in de meeste landen meer doden in het verkeer dan door (nucleair) terrorisme, en veel verkeersongelukken worden veroorzaakt of verergerd door te hard rijden. ‘Dus’ is het ‘in het belang van iedereen’ dat de overheden vrijelijk bij die snelheidsgegevens kunnen. Want ‘je hebt immers niets te vrezen als je niets te verbergen hebt’ en ‘je gewoon aan de (verkeers)wetten houdt’ 😇

    (En dan heb ik het nog niet eens gehad over de milieu-effecten van te hard rijden… 😉)

  8. Er is een verschil tussen FBI (niet capabel personeel, niet geëquipeerd, handelend vanuit 20e-eeuws denken) versus de NSA (tegenovergestelde).
    Niet mijn woorden maar die van Mw Susan Landau.
    Eigenlijk onthutsend dat de FBI haar onvermogen met een oude wet probeert te repareren…

  9. Ik snap niet dat Apple iedere keer het standpunt inneemt dat zij niet ‘hoeven’ mee te helpen.

    Het is toch als Apple zijnde: ‘wij kunnen niet mee helpen’ domweg omdat het niet kan. Punt.

  10. Origineel geplaatst door Marco
    Ik snap niet waarom apple die iphone of iphones niet op eigen terrein nakijken. Scheelt een hoop rompslomp
    Of is dat te makelijk gezegt

    Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
    Dat helpt niets. Nog steeds moeten ze dan een aangepaste versie van iOS bouwen om dat voor elkaar te krijgen en nog steeds kan dat dan in de verkeerde handen vallen.

    Dan heeft Apple een probleem. Als ze een nieuw product geheim kunnen houden dan is een stukje software helemaal een peuleschil. Je hoeft immers geen onderdelen vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen om dat te bereiken (dat is namelijk altijd wat Apple verraadt bij het lanceren van een nieuwe versie van een bestaand product). Als ze echt iets nieuws introduceren (eerste versie iPhone, iPad, Apple Watch) dan lekt er nooit iets uit omdat Apple dan volledig de controle heeft. Dus kom op zeg, een stukje software kan je echt wel in een afgeschermde omgeving ontwikkelen en geheim houden. Laat de FBI de telefoons maar naar het onderzoekslaboratorium van Apple brengen als het zo belangrijk is. Voor het voorkomen of oplossen van een terreuraanslag neem je die moeite wel. Voor de drugsdealer om de hoek niet. Voor een drugsbaron van het kaliber El Chapo weer wel. Maar het is niet aan Apple, niet aan de FBI, niet aan de politiek en niet aan ons om te oordelen wanneer wel en niet een telefoon onderzocht moet worden. Daar zijn rechters voor.

  11. Origineel geplaatst door Si
    Ik snap niet dat Apple iedere keer het standpunt inneemt dat zij niet ‘hoeven’ mee te helpen.
    Het is toch als Apple zijnde: ‘wij kunnen niet mee helpen’ domweg omdat het niet kan. Punt.

    Dat is dus de grap. Ze kunnen het wel. En de FBI dus duidelijk niet. En waarschijnlijk geen enkele opsporingsinstantie anders hadden ze niet zo wanhopig geweest. Dit gaat veeeeeeel verder dan deze zaak. Dit gaat erom dat op dit moment iOS zo goed beveiligd en versleuteld is dat opsporingsdiensten echt niet meer bij de gegevens kunnen. Dat is goed nieuws omdat hackers waarschijnlijk ook veel problemen zullen hebben en je dus niet echt bang hoeft te zijn dat iemand bij je informatie kan als je je telefoon verliest. Allemaal goed nieuws maar voor opsporingsdiensten een ramp (en dan met name voor organisaties als de CIA, AIVD etc). Die leven van informatie die ze via de digitale wereld krijgen. En ja, een nucleaire bom in handen van terroristen is niet direct heel waarschijnlijk al zou ik het ook niet uitsluiten. Google maar eens hoeveel nucleaire bommen die in een flinke koffer passen ‘verdwenen’ zijn. De bedoeling was dat KGB agenten van de Sovjet-Unie deze koffers op strategische plekken zouden laten afgaan om zo een verrassingsaanval te kunnen openen. Velen van deze koffers zijn ‘verdwenen’. Daarmee blaas je dus wel met gemak een volledig stadion op. En je kan die koffers vast niet op de zwarte markt om de hoek kopen maar er hoeft maar een hele corrupte topfunctionaris het juiste bedrag te krijgen om zoiets in handen van bijvoorbeeld IS te laten vallen. Ze zullen niet twijfelen om zo’n bom ook echt te gebruiken. Bedenk dan eens hoe dat de volledige samenleving zou ontwrichten. Niet eens door het aantal doden of de schrik maar doordat de hele bevolking zich zal keren tegen alles wat Moslim is. Vanaf daar is het nog maar een paar stapjes naar weer een volledige wereldoorlog. Iets wat sinds het einde van de koude oorlog bijna ondenkbaar was.

  12. @WvB22: had het niet beter kunnen zeggen. Maar denk wel als er gegevens lekken is er een groot probleem

  13. @Tom van Zummeren:
    Erger nog: het stelt een precedent. Dan wilt elke overheidsdienst op Aarde hetzelfde.

  14. @WvB22: Hoe kom je erbij dat Apple er wel bij kan? Apple kan er bij als ze de software aanpassen maar zijn bang dat als zij dit doen niet alleen de overheid gebruik maakt van die achter ingang maar ook criminelen het gaan vinden. De cybercriminelen zijn slimmer dan de FBI dus hoe goed je het ook probeert te verbergen kan het altijd gelekt worden of door een corrupt persoon verkocht worden of door een dom persoon het ergens op straat laten slingeren

  15. Privacy houdt op, waar terrorisme begint.
    Ik geef de FBI groot gelijk. Als zij hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren, dan kunnen we ze ook niet verantwoordelijk stellen als het een keer wel goed mis gaat. Van mij mogen ze in dat soort gevallen gewoon op mijn telefoon en NAS komen kijken hoor.
    Ik ben van mening dat die privacy eisen veel te ver doorslaan.

  16. @Bollie: als je alleen op privacy gooit heb je gelijk. En de FBI mag bij mij ook mijn telefoon inzien. Maar het punt is als de FBI dit kan dan zou dit ook voor een internet crimineel kunnen en ik hou ook bank zaken bij op mijn telefoon en wachtwoorden die dan dus in de handen komen van criminele organisaties.

  17. Origineel geplaatst door Bollie
    Privacy houdt op, waar terrorisme begint.
    Ik geef de FBI groot gelijk. Als zij hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren, dan kunnen we ze ook niet verantwoordelijk stellen als het een keer wel goed mis gaat. Van mij mogen ze in dat soort gevallen gewoon op mijn telefoon en NAS komen kijken hoor.
    Ik ben van mening dat die privacy eisen veel te ver doorslaan.

    En waar begint terrorisme? Als jij wat extra kunstmest bestelt voor je gazon? Of op internet kijkt naar konanverzen voor je scriptie? Of als je al jaren geen zin hebt om je te scheren en ook niet komt opdagen bij die o zo gezellige buurt BBQ (een zonderlinge eenling…).

  18. Origineel geplaatst door Bollie
    Privacy houdt op, waar terrorisme begint.
    Ik geef de FBI groot gelijk. Als zij hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren, dan kunnen we ze ook niet verantwoordelijk stellen als het een keer wel goed mis gaat. Van mij mogen ze in dat soort gevallen gewoon op mijn telefoon en NAS komen kijken hoor.
    Ik ben van mening dat die privacy eisen veel te ver doorslaan.

    Origineel geplaatst door Flieps
    En waar begint terrorisme? Als jij wat extra kunstmest bestelt voor je gazon? Of op internet kijkt naar konanverzen voor je scriptie? Of als je al jaren geen zin hebt om je te scheren en ook niet komt opdagen bij die o zo gezellige buurt BBQ (een zonderlinge eenling…).

    Wel eens bedacht dat je gegevens op de pc of telefoon je ook juist dan kan vrij pleiten?

  19. @WvB22: Zo simpel werkt het alle maal niet FBI staat de telefoon niet af want dan heeft Apple alles en dat wil de FBI niet Apple kan alle date van de persoon zien en inzien waar door de gegevens openbaar kan komen en daar bij ik vindt de discussie onzin want FBI heeft alle wachtwoorden verandert en lopen te kloten en nu mag Apple de shit herstellen dike doei

  20. Origineel geplaatst door Brian
    @WvB22: Zo simpel werkt het alle maal niet FBI staat de telefoon niet af want dan heeft Apple alles en dat wil de FBI niet Apple kan alle date van de persoon zien en inzien waar door de gegevens openbaar kan komen en daar bij ik vindt de discussie onzin want FBI heeft alle wachtwoorden verandert en lopen te kloten en nu mag Apple de shit herstellen dike doei

    Wablief?

  21. @WvB22: je begrijpt hopelijk wel dat hackers iets fanatieker mastersoftware willen hebben waar potentieel miljoenen iPhones openbaar zijn te maken dan een scoop van een nieuw product…

  22. Waarom maken ze niet een apart team bij Apple waar wel fbi bij is, maar dat de fbi niet kan meekijken zeg maar?

    Dan kan alleen het team van Apple de iPhones uitlezen zonder dat de fbi deze software/codes krijgt.

    Dit is hoe ik erover denk, dus kan een stom idee zijn haha

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.