Waarom iOS-icoontjes precies dezelfde kromming hebben als Apple-producten

Je ziet het niet meteen, maar sinds iOS 7 hebben de Apple-icoontjes een iets andere ronding. Volgens industrieel ontwerper Mark Stanton zit daar een logisch idee achter: zo komen de rondingen van hardware en software precies overeen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Bij Apple gaat het om de details in producten. Dat is nou eenmaal de reputatie die het bedrijf maar wat graag benadrukt. Die focus op details gaat soms verder dan je misschien zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat de icoontjes sinds iOS 7 niet zomaar afgeronde rechthoeken zijn, maar zogeheten ‘squircles‘ (een wiskundige kruising tussen een vierkant een cirkel)? En ook die keuze is niet zomaar, weet productontwerper Mark Stanton. Volgens hem wil Apple daarmee bewust de ontwerpfilosofie van hardware én software gelijk trekken.


De kenmerkende vorm van icoontjes sinds iOS 7

Hardware-ontwerp doorgetrokken naar iOS-icoontjes

In een blog op Hackernoon kijkt Stanton naar het nieuwe ontwerp dat Apple in iOS 7 heeft doorgevoerd. De icoontjes van apps in iOS kregen toen de squircle-vorm. Het verschil is vrij subtiel en wordt het meest duidelijk door bovenstaande afbeelding. De vorm van de icoontjes zien we volgens Stanton duidelijk terug in de hardware die Apple maakt. Opvallend genoeg werd Apple’s productdesigner Jony Ive bij iOS 7 ook verantwoordelijk voor het ontwerp van software, dus het klinkt niet meer dan logisch.

Afronding Mac

Of je nou een Mac, iPhone of iPad in handen hebt, het minimalistische ontwerp met vaak ronde vormen is het eerste dat opvalt. Dit minimalistische ontwerp van Apple-producten moeten we volgens Stanton overigens niet verwarren met simpel. Apples geheim is wat hij noemt ‘curvature continuity‘, waarbij ze ‘tangency‘ vermijden. Dit is het moment waarop een radius een lijn raakt. Hij illustreert het met een vergelijking tussen het oppervlak van een ‘gewone’ laptop en een MacBook Pro.

Een vergelijking tussen de kromming van een laptop en een MacBook Pro

Vloeiender kromming
Het is behoorlijk technisch, maar het komt er in feite op neer dat de kromming van de MacBook Pro-behuizing (rechts) vloeiender is dan die van de laptop links. Dat zie je goed op bovenstaande afbeelding. Bij de MacBook Pro loopt de kromming (curvature) geleidelijk op en weer af, terwijl dat bij de laptop links niet het geval is. Daar zie je telkens dezelfde constante kromming, van 0 naar volledig in één keer. Een geleidelijker verschil in kromming zorgt voor een subtieler effect. Al moet je wel een geoefend oog hebben om het te kunnen zien.

Je ziet de kromming terug bij allerlei hardwareproducten: van de Siri Remote tot de horlogekast van de Apple Watch en van MacBooks tot de afgeronde hoeken van een iMac-scherm.

Opvallend is overigens dat Apple hier blijkbaar veel aandacht aan besteedt bij het ontwerpen van producten, maar dat het hier geen patent op heeft. Elk bedrijf kan het volgens Stanton toepassen. Zijn volledige uitleg vind je op Hackernoon.

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

iOS 17 specificaties

Reacties: 15 reacties

  1. En toch zullen alle hoesjesmakers het aannemen als 1 gelijke radius denk ik. Het is een stuk meer werk om deze verlopende radius te tekenen dan een gewone radius.

  2. Ik zeg snel patent aanvragen voor deze Vloeiender kromming 😉

  3. @Justin w: Ik denk dat dit inderdaad een bewuste keuze is om deze reden. Lastiger voor namakers en concurenten om precies hetzelfde te doen waardoor het makkelijker is een orgineel van een neppe te onderscheiden en het is ook lastiger om perfect passende hoesjes te maken waardoor goedkope chinese hoesjes per definitie al een belabberde uitstraling hebben

  4. Mooi artikel! Leuk om dit soort technische details te lezen over Apple producten, vrij aardig uitgelegd met afbeeldingen.

    Kunnen jullie mij een filter adviseren om meer van dit soort artikelen op te sporen?

  5. @Wessel: Hilarisch inderdaad! 😀

  6. Dit soort artikelen zijn meer dan welkom. Ontzettend interessant!

  7. ’t Is maar waar je je mee bezig wilt houden.

  8. Erg interessant artikel en inderdaad meer dan welkom, keep it coming!

  9. Dit soort geniale ontwerpdetails maken dat apple mijn favoriete merk blijft. Wat een inspiratie voor een 1e jaars student Industriel Product Ontwerp ;).

  10. Heel interessant artikel!
    Dit is wat het design van Apple producten voor heel veel mensen zo aantrekkelijk maakt maar wat tot nu toe maar weinig mensen konden uitleggen:)

  11. Irritant… Nu ga ik op alle hoekjes letten… 😉
    Die van notification center bijv. zijn volgens mij niet ‘goed’. De meeste elementen er in overigens weer wel.

  12. Jammer dat ze datzelfde oog voor detail niet meer lijken te gebruiken voor basisfunctionaliteit. Krijg toch de indruk dat ze hun prioriteiten (en QA) totaal niet op orde hebben 😢

    Misschien heel ouderwets gedacht, maar vind het persoonlijk toch echt belangrijker dat je met een (smart)phone betrouwbaar kunt bellen, dan dat alle icoontjes exact de optimale vorm hoekjes hebben 😖
    Kan over 10.2.1 nog geen definitief oordeel vellen, en voorlopig lijkt het een bescheiden verbetering, maar 10.2 was imho kwalitatief een nieuw (voorlopig?) triest dieptepunt…
    _

    Is overigens uiteraard geen kritiek op iCulture, idd wél leuk dat de artikelen nog steeds zo breed om (puur/droog) Applenieuws heen uitwaaieren 😀

  13. Interessant om te lezen hoe Apple tot in dit soort details de perfectie opzoekt. Het voorwerp met de meeste krommingen is misschien wel de Charging case van de AirPods! Ikvraag me trouwens wél af of Apple het fijn vindt dat deze ontwerper deze details, waarop blijkbaar géén patent is, zo duidelijk uitlegt. Zo wordt het voor een nsmaker van Apple producten eenvoudiger om ze er meer op te laten lijken.

  14. Mijn borden van de IKEA hebben precies eenzelfde vorm. Meesterlijke designers bij IKEA!

  15. Haha, ik vroeg me altijd al een beetje af hoe ze denken dat ik in één klap mijn stuur in de juiste stand zet, als een rechte weg overgaat in een zuivere cirkel.

    Bij treinrails is dit een serieus probleem: als je overgang van een recht stuk naar een kromming niet geleidelijk laat verlopen, verandert de zijwaartse kracht plotseling. Dat belast de wielen onnodig zwaar in een richting waar ze in principe niet op gemaakt zijn en voelt rot voelt voor de reizigers.