Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Craig Federighi met Apple Intelligence

Betalen voor Apple Intelligence? ‘Over drie jaar op z’n vroegst’

Analisten meldden eerder deze week dat Apple mogelijk geld gaat vragen voor Apple Intelligence-functies. Mogelijk gaat dat op termijn wel gebeuren, maar de eerste drie jaar hoeven we daar nog niet op te rekenen.

De meeste Nederlandse gebruikers zullen eerst op heel ander nieuws zitten te wachten: wanneer komen de Apple Intelligence-functies überhaupt naar ons land? Maar het enthousiasme zal een stuk minder zijn als er ook nog voor sommige functies moet worden betaald, zoals analisten van CCS en Counterpoint Research deze week suggereerden. Ze rekenden voor dat het wel $20 per maand zou kunnen kosten. Maar zover is het nog lang niet, meent Mark Gurman van Bloomberg. Hij gelooft dat Apple uiteindelijk wel iets in rekening zal brengen voor bepaalde functies, maar dat kan nog wel een jaar of drie duren.

Waarschijnlijk zal Apple pas vanaf 2027 van plan zijn om geld te vragen voor AI-functies. Gurman denkt dat Apple meer geavanceerde functies zal ontwikkelen, bovenop de AI-functies die nu zijn aangekondigd. Hij denkt ook dat Apple ongeveer drie jaar nodig zal hebben om iets te ontwikkelen dat de moeite waard is om geld voor te vragen.

Apple Intelligence Craig Federighi

Apple onthulde de eerste Apple Intelligence-functies tijdens WWDC 2024, met onder andere een compleet vernieuwde Siri, Genmoji, Image Playground en een groot aantal functies verspreid over de standaard Apple apps. De meeste van deze functies draaien op het apparaat zelf, terwijl er voor geavanceerde functies gebruik wordt gemaakt van het ChatGPT 4o-model van OpenAI. Je hoeft hiervoor niet te betalen, terwijl dat bij ChatGPT meestal wel het geval is. De basisfuncties van ChatGPT zijn gratis, maar voor onbeperkt gebruikt met de nieuwste tools moet je abonnee worden.

Maximaal twee ChatGPT-afbeeldingen per dag

Vorige week kondigde OpenAI aan dat ChatGPT-gebruikers nu maximaal twee afbeeldingen per dag mogen maken met DALL-E 3. Voor het genereren van extra afbeeldingen met DALL-E 3 is een ChatGPT Plus-abonnement nodig dat $20 per maand kost. Wellicht hebben de analisten daaruit afgeleid dat Apple Intelligence vast ook wel rond de $20 per maand gaat kosten. Maar zelf heeft Apple nog geen enkele hint gegeven dat van de huidige functies die nu zijn aangekondigd, zoals de Writing Tools, verwachten we dat ze gewoon gratis te gebruiken zullen zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Apple Intelligence gebruikt ChatGPT

Apple kondigde eerder aan dat ChatGPT vanaf later dit jaar geïntegreerd zal zijn in Siri in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Wil je gebruik maken van ChatGPT, dan moet je daar toestemming voor geven. Mensen die liever geen AI gebruiken, hebben dus nog een route om eraan te ontsnappen. Je kunt ChatGPT gebruiken zonder een account aan te maken. Betalende abonnees van ChatGPT Plus kunnen hun account koppelen door toegang te krijgen tot nog meer functies, die nog een stap verder gaan dan de beloofde AI-functies van Apple.

Dat Apple uiteindelijk geld wil vragen voor Apple Intelligence, is niet zo vergezocht. Zo is het goed denkbaar dat Apple een vergoeding wil voor gespecialiseerde (zakelijke) toepassingen of voor organisaties die grootschalig gebruik willen maken van de Private Cloud Compute-technologie.

Hoe dan ook, je hoeft je geen zorgen te maken dat je binnenkort voor Siri moet betalen. Onze ervaringen met de Apple Intelligence-functies lees je in het uitgebreide hands on-artikel. We vertellen je welke functies al te proberen zijn en hoe goed ze werken.

Bekijk ook

Hands-on met Apple Intelligence: een kleine blik op de toekomst

In deze hands-on lees je onze eerste korte ervaringen met Apple Intelligence, Apple's nieuwe AI-systeem op iPhone, iPad en Mac. Wij hebben Apple Intelligence alvast kort kunnen testen en vertellen je over onze eerste ervaringen.

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.