Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Intelligence Freeform en Image Playground

Apple Intelligence vanaf 2025 ook in Frans en Spaans: goed nieuws voor Europa?

Apple besteedde tijdens de september-keynote behoorlijk wat tijd aan Apple Intelligence. Ondersteuning voor Frans en Spaans komt vanaf volgend jaar beschikbaar, maar is dat goed nieuws voor de EU? Wij hebben zo onze twijfels.

Apple’s belangrijkste boodschap bij het bespreken van Apple Intelligence was dat de eerste functies vanaf volgende maand beschikbaar komen in iOS 18.1. Daarmee weten we in ieder geval dat de officiële release van iOS 18.1 voor oktober staat gepland. In de maanden daarna volgen nog meer functies, waaronder Image Playground in iOS 18.2. Apple Intelligence is voorlopig alleen te gebruiken in het Amerikaans Engels en zal vanaf december “snel uitbreiden naar gelocaliseerd Engels”. Dit geldt voor de landen Australië, Canada, Nieuw-Zealand, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, zo is te lezen in het persbericht.

Frans en Spaans… da’s toch Europa?

Ondersteuning voor meer talen volgt “komend jaar”, waarbij onder andere Chinees, Japans, Frans en Spaans worden genoemd. Maar wacht, betekent het dat Apple Intelligence dan ook in Europa te gebruiken is? En dat je geen VPN meer nodig hebt? Waarschijnlijk niet.

Frans zal bedoeld zijn voor de uitrol in Canada, terwijl Spaans de meest gesproken tweede taal is in de VS. Het betekent nog helemaal niet dat de uitrol in Frankrijk en Spanje gepland staat. En mocht Apple later nog Portugees aankondigen, dan zal dat eerder bedoeld zijn voor Brazilië dan voor het kleine Portugal.

Het enige lichtpuntje kan zijn dat je je VPN voor een land dichter bij huis kunt instellen, namelijk het Verenigd Koninkrijk. Alle andere eisen om Apple Intelligence in Nederland werkend te krijgen gelden vermoedelijk nog steeds, totdat Apple de functie officieel vrijgeeft voor de EU.

Bekijk ook

Apple Intelligence op de iPhone: zo kun je het nu al proberen (vanuit Nederland)

Probeer nu zelf Apple Intelligence op de iPhone of iPad. We leggen uit welke stappen je moet nemen om het werkend te krijgen van uit Nederland en andere EU-landen. En we vertellen welke AI-functies je nu alvast kunt proberen, zodra je het voor elkaar hebt.

Dit zijn momenteel de eisen:

  • Je moet de taal van device en Siri op (Amerikaans) Engels zetten. Binnenkort zijn er dus ook andere varianten van Engels mogelijk.
  • Je moet overschakelen naar een buitenlands Apple-account, van een land waar de functie al is vrijgegeven.
  • Je moet je VPN instellen op een land waar de functie al is vrijgegeven.

Het is in de laatste beta’s niet meer nodig om de regio van je toestel in te stellen op de VS of een ander geschikt land, maar dat kan bij de officiële release nog worden teruggedraaid. Verenigd Koninkrijk lijkt aantrekkelijk, omdat het dichtbij is. Maar veel mensen zullen eerder een Amerikaans Apple-account hebben dan een Brits Apple-account, waardoor de ‘Amerika-route’ nog steeds het meest logisch blijft.

Overigens zijn er tijdens het september-event opnieuw functies aangekondigd die we voorlopig niet krijgen. De gehoorbescherming op de AirPods Pro zal bijvoorbeeld alleen in de VS en Canada beschikbaar zijn.

Bekijk ook

Je AirPods Pro is straks een gehoorapparaat: deze functies komen eraan

Je AirPods Pro worden een gehoorapparaat dankzij een aankomende software-update voor de tweede generatie. Er komen drie functies die je gehoor beschermen, inzicht geven in gehoorverlies en je dingen helpen beter te horen.

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple

Reacties: 8 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.