Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Intelligence Craig Federighi

Apple Intelligence op de iPhone: zo kun je het nu al proberen (vanuit Nederland)

Probeer nu zelf Apple Intelligence op de iPhone of iPad. We leggen uit welke stappen je moet nemen om het werkend te krijgen van uit Nederland en andere EU-landen. En we vertellen welke AI-functies je nu alvast kunt proberen, zodra je het voor elkaar hebt.

Update 29 augustus 2024: Het is vanaf de derde beta van iOS 18.1 niet meer nodig om je regio op de VS te zetten, als je Apple Intelligence wilt proberen. Daarmee versoepelt Apple de eisen iets, maar de functie is nog steeds niet officieel beschikbaar in de EU. Ook moet je nog steeds aan een aantal eisen voldoen:

  • De taal van device en Siri moet op Amerikaans Engels staan ingesteld
  • Je moet een VPN met locatie USA ingeschakeld hebben (continu, dus niet alleen bij het activeren)
  • Je moet naar je Amerikaanse Apple ID overschakelen
  • Na het wijzigen van deze instellingen moet je je toestel herstarten

Apple heeft nog steeds niet aangegeven wanneer Apple Intelligence in de EU beschikbaar komt. Er is nog even tijd, want als komende maand iOS 18 verschijnt zitten daar nog geen AI-functies in. Die maken deel uit van de eerstvolgende grote update, iOS 18.1.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 13 augustus 2024.

Eerder schreven we al over onze eerste hands-on ervaringen met Apple Intelligence op de Mac. Dat het al op de Mac mogelijk was om de AI-functies in de EU te gebruiken, heeft er mogelijk mee te maken dat macOS niet als poortwachter wordt gezien. Met de release van iOS 18.1 beta 2 lijkt het erop dat Apple Intelligence in de EU de deur toch iets verder open zet en het ook op de iPhone en iPad mogelijk maakt. We volgden de stappen om het te testen. Als je beschikt over een ontwikkelaarsaccount en aan enkele eisen voldoet, kun je ook meedoen.

Wat heb je nodig voor Apple Intelligence in de EU?

Om Apple’s AI-functies op de iPhone te kunnen proberen heb je het volgende nodig:

Verder moet je nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen:

  • De taal en de Siri-taal moeten ingesteld staan op Engels (VS)
  • De regio moet zijn ingesteld op Verenigde Staten
  • Met een VPN moet je zorgen dat je in de VS lijkt te zijn (wij gebruikten hiervoor ClearVPN, maar een andere aanbieder kan ook)
  • In de App Store moet je zijn ingelogd met een Amerikaans Apple ID

Als je een wat gevorderde gebruiker bent die graag nieuwe dingen probeert, beschik je natuurlijk al over een Amerikaans Apple ID. Anders zul je iets meer moeite moeten doen.

Bekijk ook

Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Stappenplan Apple Intelligence op de iPhone proberen

Neem de volgende stappen om Apple Intelligence nu al te proberen:

  1. Zorg dat je de iOS 18.1 beta 2 of later hebt geïnstalleerd op je iPhone 15 Pro (Max) of iPad met M-chip. Deze is momenteel alleen te downloaden voor ontwikkelaars.
  2. Ga naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio.
  3. Kies als regio Verenigde Staten. De iPhone zal nu herstarten.
  4. Zorg dat bij voorkeurstalen Engels (VS) bovenaan staat. Weet je niet zeker of je de Britse of Amerikaanse variant van Engels hebt ingesteld, dan kun je het beste op Voeg taal toe… tikken en English US kiezen.
  5. Vanaf nu is de interface in het Engels.
Apple Intelligence controleren
  1. Schakel de VPN in en kies een server in de Verenigde Staten.
  2. Ga naar Instellingen en tik op je accountfoto bovenin. Zorg dat je bij Media & Purchases bent ingelogd met je Amerikaanse Apple ID.
  3. Ga naar Settings > Apple Intelligence & Siri en wacht tot de link Join the Apple Intelligence Waitlist verschijnt. Dit kan even duren.
Apple Intelligence op iPhone

Zodra je bent toegelaten (dit duurt ongeveer een halfuur) verandert de tekst in Turn on Apple Intelligence. Tik erop en je krijgt een welkomstboodschap met wat uitleg over de vernieuwde Siri, waarna je diverse functies van Apple Intelligence kunt proberen.

Siri in iOS 18

Deze Apple Intelligence-functies kun je nu al testen

Sommige Apple Intelligence-functies komen pas later dit jaar of in 2025 beschikbaar. Toch kun je al wel wat dingen proberen:

#1 Clean Up-tool voor foto’s (nieuw!)

Apple heeft in beta 3 de nieuwe functie Clean Up toegevoegd, waarmee je objecten uit foto’s kunt verwijderen. Dit lijkt op Google’s Magic Eraser. Clean Up kan ook automatisch ongewenste objecten detecteren en vragen of je ze wilt verwijderen. Daarnaast kun je handmatig objecten weghalen.

iOS 18.1 Apple Intelligence Clean Up-tool

Het werkt als volgt: je tikt op een gedeelte van de afbeelding en omcirkelt het ongewenste object of veegt er overheen. Het werkt met alle afbeeldingen in de camerarol, dus ook foto’s die je niet met de iPhone hebt gemaakt. Clean Up maakt gebruik van meerdere AI-modellen om te detecteren waar de rand van een object zich bevindt. Dit voorkomt dat een arm of ander lichaamsdeel van een persoon per ongeluk wordt verwijderd. Bij het bekijken van foto’s in de camerarol zie je welke zijn bewerkt, zodat je weet dat er iets ontbreekt. In de EXIF-data voegt Apple het label ‘Apple Photos Clean Up’ toe.

#2 Notificaties van apps samenvatten (nieuw!)

Nieuw in beta 3 is de mogelijkheid om notificaties van al je apps samen te vatten. Je kunt zelf aangeven welke apps de samenvattingsfunctie moeten gebruiken. Apple Intelligence vat de informatie uit meerdere notificaties samen, waardoor je in één oogopslag kunt zien wat er belangrijk is.

#3 Writing Tools

Hiermee kun je overal in iOS tekstvelden herschrijven, laten proeflezen en samenvatten. Dit werkt op de iPhone, iPad en Mac. Writing Tools kunnen je helpen om de juiste toon te vinden voor een tekst, door een tekst zakelijker of informeler te maken. Ook kan de functie spelfouten ontdekken. De functie is automatisch beschikbaar in alle apps die de standaard tekstbesturing van Apple gebruiken, dus ook in sommige apps van derden.

Test voor Writing Tools in Apple Intelligence: Key Points

#4 Slimmere Siri

De Siri-assistent ziet er vanaf nu anders uit. In plaats van een bewegend kleurenwolkje onderin het scherm zie je nu een gloeiende rand rondom het hele iPhone-scherm. Maar het gaat vooral om de verbeterde intelligentie. Siri begrijpt je ook als je over je woorden struikelt, of als je onduidelijk bent. Het kan ook rekening houden met de context van wat je eerder hebt gezegd. Verder kun je een iPhone-functie waarvan je de naam bent vergeten omschrijven – en Siri weet ls het goed is wat je bedoelt.

#5 Meldingen samenvatten

In ioS 18.1 kun je zien hoe Apple Intelligence binnenkomende meldingen kan samenvatten. Deze moeten uiteraard wel Engelstalig zijn. Apple Intelligence kan ook samenvattingen maken van berichten in je inbox en alle mail in verschillende secties verdelen. Met de smart reply-functie kun je (in het Engels) reageren op een mailtje zonder dat je zwaar hoeft na te denken over iets origineels.

#6 Zoeken met natuurlijke taal in de Foto’s-app

Zoek je een bepaalde foto, dan kun je dit omschrijven. Noem bijvoorbeeld de naam van de persoon en wat je op de foto wilt zien: een bepaalde kleur trui, een hoedje? Misschien zelfs in combinatie met een hond, paard of ander dier? De foto’s-app voorkomt dat je eindeloos moet scrollen om die ene foto terug te vinden. Verder kun je nieuwe terugblikken maken op basis van omschrijvingen, zoals je hieronder kunt zien.

Apple Intelligence en de Foto's-app

#7 Gesprekken opnemen en uitschrijven

Je kunt in iOS 18.1 telefoongesprekken opnemen en vervolgens een uitgeschreven versie opvragen. Ook kun je een eerder gemaakte spraakopname in de Dictafoon-app of de Notities-app laten uitschrijven, zodat je het gemakkelijker kunt doorzoeken op bepaalde trefwoorden.

Wil je weten hoe onze ervaringen met Apple Intelligence op de Mac zijn bevallen? Lees dan ons hands-on artikel waarin de verschillende functies langslopen.

Bekijk ook

Hands-on met Apple Intelligence: een kleine blik op de toekomst

In deze hands-on lees je onze eerste korte ervaringen met Apple Intelligence, Apple's nieuwe AI-systeem op iPhone, iPad en Mac. Wij hebben Apple Intelligence alvast kort kunnen testen en vertellen je over onze eerste ervaringen.

Met dank aan tipgever Robert Klein

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 29 augustus: Het is niet meer nodig om je regio aan te passen naar USA. Wel heb je nog steeds een VPN met USA-server nodig en moet je nog wat andere aanpassingen doen. Zie de details in het artikel.

Actuele iPhone 15 Pro Max deals

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple

Reacties: 16 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.