Eindelijk weten we meer! Apple Intelligence is vanaf vandaag beschikbaar op de Mac, maar wie het wil gebruiken zal de Mac dan wel op Amerikaans-Engels moeten instellen. Vanaf april 2025 komen Apple’s AI-functies ook naar iPhone en iPad in de EU-landen. Dit is de lezen in het zojuist verschenen persbericht van Apple:
Mac-gebruikers in de EU hebben met macOS Sequoia 15.1 toegang tot Apple Intelligence in het Engels (VS). In april zullen Apple Intelligence-functies worden uitgerold naar iPhone en iPad-gebruikers in de EU. Dit zal veel van de kernfuncties van Apple Intelligence bevatten, waaronder Schrijfhulp, Genmoji, een vernieuwde Siri met uitgebreider taalbegrip, ChatGPT-integratie en meer.
Overigens betekent dit nog niet dat ook Nederlands wordt ondersteund. Apple heeft eerder aangegeven dat Apple Intelligence in het Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees eraan zit te komen. Maar het is goed mogelijk dat wij het voorlopig nog in het Engels moeten doen.
Apple beloft dat veel van de kernfuncties van Apple Intelligence beschikbaar zullen komen in de EU, waaronder Writing Tools (Schrijfhulp), Genmoji en de vernieuwde Siri met meer taalbegrip.
Hieronder lees je het Nederlandse persbericht, dat nog niet in de Apple Newsroom is gepubliceerd, maar dat wij wel via Apple kregen toegestuurd.
Apple Intelligence vanaf vandaag beschikbaar op iPhone, iPad en Mac
Apple Intelligence kan voortaan onder meer je teksten perfectioneren, meldingen, e-mails en berichten samenvatten, storende zaken uit afbeeldingen verwijderen en Siri natuurlijker en slimmer laten reageren
CUPERTINO, CALIFORNIË, 28 oktober 2024 — Apple heeft bekendgemaakt dat de eerste Apple Intelligence-features voor iPhone-, iPad- en Mac-gebruikers vanaf vandaag beschikbaar zijn met de gratis software-updates iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. Apple Intelligence benut de kracht van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en te genereren, acties uit te voeren in apps, en alledaagse taken te vereenvoudigen en te versnellen op basis van je persoonlijke context. Bovendien staat Apple Intelligence voor een compleet nieuwe stap op het gebied van privacy binnen AI. De eerste Apple Intelligence-features zijn vanaf vandaag beschikbaar, en de komende maanden volgen er nog veel meer.
“Apple Intelligence luidt een nieuw tijdperk in voor iPhone, iPad en Mac, met gloednieuwe mogelijkheden en tools waarmee je totaal nieuwe dingen kunt doen”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Apple Intelligence is het resultaat van jarenlange innovatie op het gebied van AI en machinelearning om onze eigen generatieve modellen te verwerken in de kern van onze devices. Je hebt nu een persoonlijk AI-systeem dat niet moeilijk is om te gebruiken en dat je privacy goed afschermt. Apple Intelligence is generatieve AI, maar dan wel op de Apple manier. We hebben hoge verwachtingen van de extra mogelijkheden die onze devices hiermee krijgen.”
“Apple Intelligence maakt allerlei handige, nieuwe dingen mogelijk op je iPhone, iPad en Mac. Zo kun je met Schrijfhulp je teksten perfectioneren en zie je in het meldingenoverzicht de belangrijkste zaken bovenaan staan. En als je op zoek bent naar een bepaalde foto of video, hoef je alleen maar te beschrijven wat je zoekt”, vertelt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Alles berust op een stevige privacygrondslag. Gegevens worden op het device zelf verwerkt, en dankzij de baanbrekende feature Private Cloud Compute gelden de privacy en beveiliging die je van Apple devices gewend bent ook in de cloud, zodat je informatie ook daar is afgeschermd. We vinden het dan ook geweldig dat de eerste Apple Intelligence-features nu beschikbaar zijn, en er komen er nog veel meer aan.”
Overal inzetbare Schrijfhulp
Schrijfhulp is in iOS, iPadOS en macOS ingebouwd enkan de teksten die je invoert bijna overal herschrijven, controleren en samenvatten, onder meer in Mail, Berichten, Notities, Pages en apps van andere ontwikkelaars.
Met Herschrijf kun je tussen verschillende versies van je teksten kiezen. Je kunt de toon afstemmen op je doelgroep en de aard van de taak: Professioneel, Beknopt of Vriendelijk. De Corrigeer-feature checkt teksten op taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je krijgt voorgestelde verbeteringen te zien, telkens met uitleg erbij, die je rustig kunt doornemen of meteen kunt doorvoeren. Je kunt ook tekst selecteren en die automatisch laten samenvatten tot één overzichtelijke alinea, alleen de hoofdpunten, een tabel of een lijst.
Meer natuurlijke interactie met Siri
Siri is dieper in het systeem geïntegreerd, reageert natuurlijker en is flexibeler inzetbaar. Verder heeft Siri een compleet nieuwe vormgeving, waarbij de rand van je iPhone-, iPad- of CarPlay-scherm subtiel oplicht wanneer deze feature actief is. Op je Mac kun je Siri op je bureaublad zetten, zodat je er meteen bij kunt. Op je iPhone, iPad en Mac kun je een vraag typen aan Siri, bijvoorbeeld om even snel iets voor je te doen, maar switchen tussen typen en spreken is ook mogelijk. Dankzij het rijkere taalbegrip kan Siri je zelfs volgen als je even hapert of je verspreekt, en Siri onthoudt nu ook de context van de ene vraag voor de volgende. Siri weet bovendien veel over Apple producten en de bijbehorende features en instellingen, dus je kunt daar van alles over vragen. Bijvoorbeeld hoe je een schermopname maakt of je wifi-wachtwoord met iemand deelt.
AI-features in de Foto’s-app
In de Foto’s-app zitten nu allerlei handige, nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in je eigen woorden zoeken. Dan krijg je zoiets als: ‘Maya die in een tiedye shirt aan het skateboarden is’. Dit werkt ook voor video’s. Dan beschrijf je iets wat ergens in een filmpje gebeurt, en vervolgens kun je meteen naar dat specifieke moment springen. Bij het zoeken krijg je bovendien slimme suggesties aangereikt voor een sneller resultaat.
Bij foto’s waar dingen of mensen op staan die er eigenlijk niet thuishoren, biedt de tool ‘Ruim op’ uitkomst. Daarmee kun je alle storende zaken verwijderen zonder afbreuk te doen aan het moment zelf.
In Terugblikken kun je voortaan een filmpje samenstellen door een beschrijving te typen.1 Doordat Apple Intelligence taal en afbeeldingen begrijpt, kan het systeem op basis van jouw beschrijving de beste foto’s en video’s kiezen, daar een verhaaltje van maken en het geheel omtoveren tot een heuse minifilm.
Nieuwe manieren om snel en geconcentreerd te werken
Overzicht houden over al je e‑mails is makkelijker dan ooit. Dringende e‑mails komen namelijk apart bovenaan je inbox te staan. Denk bijvoorbeeld aan een instapkaart of een uitnodiging om die dag nog ergens te gaan lunchen. Van elke e‑mail krijg je een korte samenvatting, zonder dat je die eerst hoeft te openen. En bij lange mailconversaties tik of klik je op ‘Vat samen’ als je alleen de belangrijkste punten wilt zien. Dan heb je ook nog de feature ‘Slim antwoord’, die suggesties laat zien voor een reactie, zodat je die snel kunt versturen. Deze feature checkt ook of een mail vragen bevat, zodat die niet onbeantwoord blijven.
Apple Intelligence geeft je een handig overzicht van je meldingen, waardoor je makkelijker prioriteiten kunt stellen en niet te snel afgeleid raakt. Lange of gestapelde meldingen worden op het toegangsscherm samengevat, zodat je meteen weet wat er speelt. Dat is handig als bijvoorbeeld een van je groepschats ontploft. En de nieuwe focus ‘Beperk onderbrekingen’ laat alleen die meldingen zien die niet kunnen wachten.
In de Notities- en Telefoon-app kun je audio-opnamen maken en die laten uitschrijven en samenvatten. Als je een opname start terwijl je belt via de Telefoon-app, krijgt degene aan de andere kant van de lijn dit te horen. Na afloop van het gesprek geeft Apple Intelligence je een samenvatting.
Nog veel meer features in aantocht
In december komen er nieuwe Apple Intelligence-features bij, en de maanden daarna volgen er nog meer.
Met Apple Intelligence heb je allerlei nieuwe mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten. Emoji krijgen er een nieuwe dimensie bij: je kunt binnenkort een beschrijving typen om een originele Genmoji te genereren, en gebruik je een foto van iemand dan krijg je een persoonlijke variant. Met Image Playground genereer je in een handomdraai grappige afbeeldingen. Beeldpenseel maakt van je ruwe schets een prachtig plaatje voor in je notitie. En omcirkel je een lege ruimte, dan produceert Beeldpenseel een afbeelding op basis van de context eromheen.
In december krijgt Schrijfhulp er extra mogelijkheden bij. Je kunt dan omschrijven hoe je je tekst precies wilt laten aanpassen, bijvoorbeeld een uitnodiging voor een feestje op rijm zetten of je cv wat dynamischer en actiever laten klinken. Ook kun je vanaf dat moment in Schrijfhulp en Siri de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten van ChatGPT benutten zonder van app te hoeven wisselen.
Vanaf december kun je met een nieuwe visuele Apple Intelligence-feature en de cameraregelaar op de iPhone 16-modellen ook razendsnel informatie opvragen over voorwerpen en bezienswaardigheden.2 Als je voor een restaurant staat, kun je er informatie over ophalen en daar ook meteen iets mee doen – bijvoorbeeld de tekst op hun website in een andere taal laten vertalen.3 De cameraregelaar kan je ook doorverwijzen naar tools van derden met specifieke kennis over een onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld direct met Google opzoeken waar je een bepaald artikel kunt kopen, of ChatGPT om hulp vragen. En je bepaalt zelf wanneer je deze tools gebruikt en welke gegevens je wilt delen.
De komende maanden komen er ook meldingen met prioriteit bij, zodat de belangrijkste zaken bovenaan komen te staan, en kan Siri op basis van de informatie op je device dingen doen die helemaal op jou zijn toegespitst. En Siri weet en snapt dan ook wat er op het scherm staat en kan honderden nieuwe acties uitvoeren binnen apps en tussen apps, of die nu van Apple zijn of van een andere ontwikkelaar.
Baanbrekende privacybescherming
Apple Intelligence beschermt je privacy op alle fronten. Gegevens worden op het device verwerkt en veel modellen waar het systeem gebruik van maakt, draaien dan ook volledig op het device. Als je iets ingewikkelds vraagt, schaalt Private Cloud Compute op naar de cloud om je verzoek te verwerken en hanteert daarbij dezelfde beveiligingsprincipes die je van je Apple devices gewend bent. Al je informatie blijft dus privé. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden je gegevens niet bewaard en zijn ze ook niet toegankelijk voor Apple. Ze worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken. En dat je privacy ook echt gewaarborgd is, kunnen onafhankelijke experts controleren in de programmacode die op servers met Apple silicon draait. Dit is een primeur voor deze branche en een compleet nieuwe stap op het gebied van privacy binnen AI.
Je kunt er zelf voor kiezen om wel of niet gebruik te maken van de ChatGPT-functionaliteit die in Siri, Schrijfhulp en visuele AI via de cameraregelaar is geïntegreerd. Je kunt gratis en zonder account gebruikmaken van ChatGPT. Daarbij kun je ervan op aan dat je privacy goed beschermd is, want je IP-adres is niet zichtbaar en OpenAI slaat je vragen en verzoeken niet op. Als je al een account hebt en besluit om die te gebruiken, geldt het beleid van OpenAI voor gegevensgebruik.
Beschikbaarheid
- De eerste Apple Intelligence-features zijn vanaf nu beschikbaar in de gratis software-updates iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. Je kunt ze in de meeste landen gebruiken wanneer je de taal van het device en van Siri op Engels (VS) instelt.
- Mac-gebruikers in de EU hebben met macOS Sequoia 15.1 toegang tot Apple Intelligence in het Engels (VS). In april zullen Apple Intelligence-functies worden uitgerold naar iPhone en iPad-gebruikers in de EU. Dit zal veel van de kernfuncties van Apple Intelligence bevatten, waaronder Schrijfhulp, Genmoji, een vernieuwde Siri met uitgebreider taalbegrip, ChatGPT-integratie en meer.
- Het aantal talen waarin je Apple Intelligence kunt gebruiken, wordt in rap tempo uitgebreid. Vanaf december is Apple Intelligence ook beschikbaar voor andere varianten van het Engels in Australië, Canada, Ierland, Nieuw‑Zeeland, het VK en Zuid‑Afrika. In april komt daar een reeks extra talen bij als onderdeel van een software-update, waarna in de loop van het jaar nog meer talen volgen. De ondersteuning wordt onder meer uitgebreid met Chinees, Duits, Engels (India), Engels (Singapore), Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Spaans en Vietnamees.
- Apple Intelligence is beschikbaar op iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad met A17 Pro of M1 of nieuwer en Mac met M1 of nieuwer.
Hieronder lees je ons eerdere bericht van 2 augustus 2024.
Tijdens een gesprek met investeerders gaf Apple CEO Tim Cook eerder toe dat er druk wordt gewerkt aan de beschikbaarheid van Apple Intelligence in andere markten, met name China en de EU. Cook gaf geen uitgebreide details, maar gaf wel aan dat zijn bedrijf bezig is om de AI-functies voor iedereen beschikbaar te maken. Volgens de topman wil Apple eerst alle wettelijke vereisen begrijpen, voordat er een tijdschema komt voor deze regio’s. Toen Apple Intelligence tijdens WWDC 2024 werd aangekondigd, zei Apple dat de technologie voorlopig alleen werkt in het Amerikaans Engels en dat het komende jaar meer talen zullen worden toegevoegd.
Nu zal Nederlands niet bovenaan Apple’s prioriteitenlijstje staan, maar een verdere uitbreiding zou erg gewenst zijn. Hoewel Apple Intelligence alleen in het Engels beschikbaar is, kunnen gebruikers een voorproefje van de nieuwe functies krijgen door hun apparaten op Engels te zetten en de regio in de instellingen op Verenigde Staten in te stellen. Voor mensen in China en de Europese Unie zijn de AI-functies echter geblokkeerd door Apple, althans op de iPhone en iPad. Op de Mac is het (om onduidelijke redenen) wel mogelijk om de functies nu al te proberen in de beta. Vandaar dat we over onze hands-on ervaringen met Apple Intelligence konden schrijven. De enige verklaring die we konden bedenken, is dat de Mac geen poortwachtersfunctie in de EU heeft en dus niet blootstaat aan de DMA-regels van de EU.
Apple liet eerder in een verklaring weten dat de AI-functies in de EU zijn geblokkeerd vanwege “privacy- en beveiligingsproblemen”. Waarschijnlijk is Apple bang dat de functies meoten worden opengezet, om concurrenten een eerlijke kans te geven. In China speelt een heel ander verhaal: daar vereist lokale wetgeving dat gegevens op Chinese servers worden verwerkt en niet naar andere landen worden gestuurd.
Cook zei donderdagavond het volgende:
Zoals je kunt raden, zijn we in gesprek met beide regelgevende instanties die je noemde. Ons doel is natuurlijk om zo snel mogelijk te handelen, want het is altijd ons doel om functies voor iedereen beschikbaar te maken. We moeten eerst de wettelijke vereisten begrijpen voordat we ons daartoe kunnen verbinden en een tijdschema kunnen opstellen, maar we zijn zeer constructief bezig met beide.
De opmerking dat Apple altijd zoveel mogelijk functies breed beschikbaar wil stellen, is niet helemaal waar. Er zijn nog heel wat functies waar we extreem lang op moeten wachten. Een voorbeeld is de uitrol van Fitness+ met ondertitels: dat is al wel beschikbaar in Maleisië en Indonesië en Colombia maar landen die goed engels spreken en met ondertitels om kunnen gaan (zoals Nederland, België en de Scandinavische landen) grijpen nog steeds mis. En zo zijn er nog wel veel meer Apple-diensten waar we lang op moeten wachten of die we nooit zullen krijgen.
Google heeft wel AI-functies in EU uitgerold
Toch lijkt het erop dat de terughoudendheid vooral bij Apple ligt. Google bracht in juni de mobiele versie van de AI-assistent Gemini ook in Nederland en België uit. De app biedt je op allerlei manieren hulp na het intypen of inspreken van een vraag. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken van een lekke band en vervolgens instructies opvragen hoe je dit kunt repareren. Ook kun je hulp krijgen bij het schrijven van een tekst. Uiteindelijk moet het doel zijn om een echte AI-assistent te bieden, waarmee je uitgebreid kunt converseren. Eind juli breidde Google de Gemini-chatbot uit naar de Berichten-app op Android, zodat je de app niet meer hoeft te verlaten om vragen aan de chatbot te stellen. Deze functie werkt binnenkort ook in het Nederlands. Het zijn allemaal functies die Apple ook belooft, maar nog niet durft aan te bieden.
- 2024 - 28 oktober: Artikel bijgewerkt n.a.v. aankondiging in persbericht
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Apple Intelligence en AI van Apple
Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.
Reacties: 23 reacties