Apple Intelligence op Apple-apparaten

Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones – waarom eigenlijk?

Apple Intelligence werkt alleen op de iPhone 15 Pro en nieuwer. Veel mensen vragen zich af of het komt omdat de chips op oudere iPhones niet krachtig genoeg zijn. Maar er speelt nog meer mee, zo blijkt uit een gesprek met Apple.

Apple heeft eerder aangegeven dat de chips in oudere iPhones niet krachtig genoeg zijn om een goede gebruikservaring te kunnen bieden. Reacties op opdrachten zouden dan te lang duren. Maar dat is niet het hele verhaal. Apple zou ervoor kunnen kiezen dat oudere iPhone altijd hun opdrachten via Private Cloud Computer laten afhandelen. Dat is echter niet hoe Apple Intelligence is ontworpen, zo ontdekte John Gruber na een gesprek met Apple.

Geen AI in de cloud

iPhones met een chip van twee jaar oud zouden misschien best in staat zijn om opdrachten naar Private Cloud Compute te sturen. Maar Apple Intelligence is afhankelijk van een heuristiek model die op het apparaat zelf draait en daar bepaalt welke taken lokaal kunnen worden uitgevoerd en voor welke taken Private Cloud Compute of ChatGPT nodig is. Daarnaast speelt de capaciteit een rol. Apple moet al veel opdrachten aan de serverkant afhandelen als ze niet lokaal verwerkt kunnen worden. De serverbelasting zou enorm toenemen als alle verzoeken van oudere iPhones door de server afgehandeld zouden moeten worden.

Nieuw Siri design iOS 18
Bekijk ook

Wat is Private Cloud Compute? Zo beschermt Apple je privacy bij AI-vragen

Met Private Cloud Compute zorgt Apple ervoor dat je privacy bij gebruik van AI-opdrachten in de cloud gewaarborgd blijft. Alles wat je hierover moet weten, lees je hier!

Iets anders om rekening mee te houden, is dat je voor het doorsturen naar ChatGPT regelmatig toestemming zult moeten geven. Er is nog geen optie om doorgifte naar ChatGPT altijd toe te staan, zeggen woordvoerders van Apple. Mogelijk gaat dit nog veranderen, want voor grootverbruikers van de AI-functies zal het al snel irritatie oproepen. In de eerste periode wil Apple waarschijnlijk op safe spelen, totdat gebruikers eraan gewend zijn.

Wil je weten welke iOS 18-functies niet op oudere iPhones werken? Daar hebben we een overzicht van gemaakt. Ook zijn er drie iOS 18-functies die nog niet naar Europa komen.

Bekijk ook

Deze iOS 18-functies werken niet op oudere iPhones

iOS 18 bevat heel wat leuke vernieuwingen, maar je kunt ze niet op elk toestel gebruiken. Voor sommige functies heb je een recent toestel nodig. Hoe zit het met de iOS 18-functies die niet op oudere iPhones werken? Je leest het hier!
Mindfulness app op Vision Pro

Ook geen Apple Intelligence op de Vision Pro

Een andere verrassende onthulling is dat Apple Intelligence niet werkt op de Vision Pro, terwijl er toch een krachtige M2-chip in zit. Voor de iPad en Mac is de minimale systeemeis een M1-processor, dus dit moet gemakkelijk lukken. De reden hiervoor is dat de chip van de Vision Pro al bijna tot het maximale wordt belast. Er is onvoldoende reservecapaciteit over om ook nog Apple Intelligence te kunnen gebruiken. De Vision Pro beschikt over een Neural Engine, als aanvulling op de R1-chip voor realtime verwerking van data, zoals het detecteren van objecten. Bij de iPads en Macs is de Neural Engine vrijwel volledig beschikbaar, maar bij de Vision Pro is hij al voor andere dingen nodig.

Bekijk ook

Officieel: Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.