Apple Pay-betaling

De iPhone NFC-chip is opengesteld in de EU, maar waarom merken we nog niets van?

Apple heeft de NFC-chip in de iPhone opengesteld voor andere betaaldiensten dan Apple Pay. Maar waarom merken we er nog niets van in de EU? En hoe gaat het dan werken? In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Medio augustus 2024 was het groot in het nieuws: Apple gaat in iOS 18.1 de NFC-chip in de iPhone openstellen voor andere betaaldiensten. Apple bracht er zelfs een nieuwe reeks ontwikkeltools en een persbericht voor uit, maar die noemt alleen Australië, Brazilië en diverse andere landen buiten de EU. Hoe zit dat nou, de NFC-chip in de iPhone zou toch ook in de EU worden opengesteld? Dat klopt: sinds iOS 17.4 is het officieel mogelijk om je standaardapp voor contactloze transacties te wijzigen. Voor wie zich afvraagt hoe het nu eigenlijk zit, lopen we de ontwikkelingen en de huidige stand van zaken met je langs.

Waarom is de iPhone NFC-chip openstellen een goed idee?

Openstelling van de NFC-chip houdt in dat je je favoriete betaaldienst contactloos kunt gebruiken, met hetzelfde gemak als nu met Apple Pay het geval is. Je zit dan voor tap-to-pay niet meer aan Apple Pay vast, maar kunt bijvoorbeeld ook de betaaldienst van je bank of een andere betaalaanbieder gebruiken. Na een uitgebreid onderzoek drong de EU al eerder aan op openstelling. De EU liet in mei 2022 weten dat Apple Pay zorgt voor oneerlijke concurrentie. In januari 2024 ging Apple overstag met een voorstel, dat in juli 2024 definitief werd goedgekeurd door de EU. Daarna kwam de functie in iOS 17.4 beschikbaar voor Europeanen.

Sinds iOS 17.4 is de iPhone NFC-chip opengesteld in de Europese Economische Ruimte

Sinds iOS 17.4 kunnen inwonders van de Europese Economische Ruimte een andere standaardapp voor contactloze transacties instellen. Dit houdt in dat je in plaats van de Wallet-app met Apple Pay kunt kiezen voor een andere betaalmethode. De EER bestaat uit alle landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Het werkt in theorie als volgt:

  1. Zorg dat je iOS 17.4 of nieuwer geïnstalleerd hebt.
  2. Installeer een alternatieve app voor contactloze betalingen.
  3. Open deze app en je krijgt een pop-up om toegang te geven tot NFC.
  4. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone en blader naar de instellingenpagina van de betreffende app.
  5. Geef aan dat je deze app standaard voor contactloze transacties wilt instellen. Dit werkt op dezelfde manier als het instellen van een andere standaardapp voor e-mail of webbrowsers.
  6. Er verschijnt een pop-up om te bevestigen.

Het probleem is: dergelijke apps bestaan nog niet! Er zijn nog geen alternatieven voor Apple’s Wallet-app verschenen, waardoor je ook nog geen andere betaalmethoden kunt gebruiken. Het Britse bedrijf Curve wilde als eerste een Wallet-alternatief aanbieden, maar dit is nog niet klaar. En er is ook nog geen nieuws geweest over andere mogelijke aanbieders. Het lijkt erop dat banken en andere financiële aanbieders niet zitten te springen om de concurrentie met Apple Pay aan te gaan.

Bekijk ook
Eerste Europese Apple Wallet-alternatief staat in de startblokken

Eerste Europese Apple Wallet-alternatief staat in de startblokken

Apple moet onder druk van de EU zorgen dat de NFC-chip wordt geopend voor andere contactloze betaalmethoden en Wallet-achtige apps. Het eerste bedrijf dat ermee aan de slag wil, heeft zich nu gemeld. En het is niet eens in de EU gevestigd!

Is contactloos betalen op Android beter geregeld?

Nou nee. Voor Android-gebruikers is de situatie niet veel anders. Zij zitten vast aan Google Pay en kunnen maar een beperkt aantal alternatieven gebruiken, waarvan er inmiddels ook alweer een aantal zijn uitgefaseerd.

Google Pay is mogelijk bij ABN Amro, Bunq, Curve, ING Bank, Knab, N26, OpenBank, rabobank, Revolut, Trade Republic en Volksbank (ASN en SNS). Daarnaast zijn/waren er de volgende alternatieven:

  • Curve Pay: alleen op Huawei-toestellen
  • ING Mobiel: contactloos betalen stopt in september 2024
  • OpenBank Pay: contactloos betalen wordt mogelijk uitgefaseerd
ING Mobiel betalen stopt
De eigen betaalmethode van ING gaat verdwijnen.

Rabobank en ABN AMRO hebben jaren geleden al afscheid genomen van hun eigen betaaloplossing ten gunste van Google Pay. En ook ING stopt er dus mee, waardoor gebruikers verplicht moeten overstappen op Google Pay. Het gebruik van standaarddiensten als Google Pay en Apple Pay heeft voor banken dan ook vele voordelen. Het is vaak makkelijker in gebruik en neemt het veel onderhoudswerkzaamheden uit handen van de banken.

Waarom veel banken toch Apple Pay zullen blijven aanbieden

Het is een mooie opsteker voor de EU dat de openstelling van NFC op de iPhone nu geregeld is, maar als gebruiker zal je er niet meteen iets van merken. Zoals gezegd duurt het nog wel even voordat de eerste aanbieder een alternatieve Wallet-app heeft ontwikkeld. De bekende banken lijken nog niet in de startblokken te staan en hebben nog niets aangekondigd of laten doorschemeren.

Voor banken was het voorheen vaak een prestigekwestie om een eigen betaaloplossing te hebben, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Zo levert het veel ontwikkel- en onderhoudswerkzaamheden op om te zorgen dat alles goed blijft werken, ook na een grote software-update.

Met eigen diensten moeten de banken zelf checken of hun eigen mobiele betaaloplossing nog wel compatibel is met de nieuwste update. Dat zorgt weer voor extra werk. Zo bleek jaren geleden dat de mobiel betalen-dienst van ABN AMRO niet goed meer werkte na een Android-update – en dat zorgde weer voor ongemak bij gebruikers. Door te kiezen voor de kant-en-klare oplossingen Google Pay of Apple Pay te ondersteunen, leggen de banken die taken bij respectievelijk Google en Apple neer.

Voor gebruikers heeft het ook voordelen om Apple Pay te blijven gebruiken: bij grote software-updates weet je zeker dat je aan de kassa nog steeds kunt betalen. Je hoeft niet te wachten totdat jouw bank de bugs in de eigen betaaloplossing eerst heeft gefixt.

Hoe zit het met de iPhone NFC-chip openstelling buiten de EU?

Apple heeft voor het openstellen van de NFC-chip in de EU geen apart persbericht uitgebracht. Het staat verstopt in de aankondiging van nieuwe EU-functies, waardoor het nieuws voor veel mensen wat onder de radar is gebleven. We hebben het uiteraard wel genoemd in onze opsomming van iOS 17.4 functies.

Voor de openstelling van de NFC-chip buiten de EU bracht Apple zoals gezegd een apart persbericht uit. Het gaat daarbij om de volgende landen:

  • Australië
  • Brazilië
  • Canada
  • Japan
  • Nieuw-Zeeland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

“Binnenkort” kunnen ontwikkelaars in deze landen voor het eerst NFC-transacties aanbieden, op een manier die vergelijkbaar is met Apple Pay. Ze kunnen hiervoor de nieuwe API’s gebruiken, die al eerder stilletjes beschikbaar waren gesteld voor ontwikkelaars in de EU. Het opent de mogelijkheid voor betalingen in winkels, maar ook digitale autosleutels, toegangspassen voor bedrijven en hotelkamers, studentenpassen, huissleutels, klantenkaarten en nog veel meer. In de toekomst kunnen ook pasjes van de overheid worden ondersteund. Deze functies maken gebruik van de Secure Enclave op de iPhone.

Bekijk ook
Secure Enclave: zo werkt Apple’s speciale beveiligingschip in de iPhone, iPad en Mac

Secure Enclave: zo werkt Apple’s speciale beveiligingschip in de iPhone, iPad en Mac

De Secure Enclave wordt in recente iPhones, iPads en Macs gebruikt voor beveiligingsfuncties zoals gezichtsherkenning en versleuteling van gegevens. Alles over wat de Secure Enclave is en wat het doet, lees je hier!

Ontwikkelaars die eraan willen meedoen moeten wel een aanvraag doen bij Apple en een overeenkomst sluiten. Daarnaast moeten ze kosten betalen. Dit is volgens Apple nodig om te zorgen dat alleen geautoriseerde ontwikkelaars die voldoen aan bepaalde regelgeving toegang krijgen tot de API’s.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 14 augustus: Update in artikel: in iOS 18.1 stelt Apple de NFC-chip voor meer landen open.
  • 2024 - 11 juli: De EU heeft Apple's voorstellen voor het openstellen van NFC voor betaaldiensten formeel goedgekeurd. Apple's plannen zijn nu bindend.
  • 2024 - 20 april: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
  • 2024 - 25 januari: Apple heeft de NFC-openstelling in een persbericht bevestigd. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.