Medio augustus 2024 was het groot in het nieuws: Apple gaat in iOS 18.1 de NFC-chip in de iPhone openstellen voor andere betaaldiensten. Apple bracht er zelfs een nieuwe reeks ontwikkeltools en een persbericht voor uit, maar die noemt alleen Australië, Brazilië en diverse andere landen buiten de EU. Hoe zit dat nou, de NFC-chip in de iPhone zou toch ook in de EU worden opengesteld? Dat klopt: sinds iOS 17.4 is het officieel mogelijk om je standaardapp voor contactloze transacties te wijzigen. Voor wie zich afvraagt hoe het nu eigenlijk zit, lopen we de ontwikkelingen en de huidige stand van zaken met je langs.
Waarom is de iPhone NFC-chip openstellen een goed idee?
Openstelling van de NFC-chip houdt in dat je je favoriete betaaldienst contactloos kunt gebruiken, met hetzelfde gemak als nu met Apple Pay het geval is. Je zit dan voor tap-to-pay niet meer aan Apple Pay vast, maar kunt bijvoorbeeld ook de betaaldienst van je bank of een andere betaalaanbieder gebruiken. Na een uitgebreid onderzoek drong de EU al eerder aan op openstelling. De EU liet in mei 2022 weten dat Apple Pay zorgt voor oneerlijke concurrentie. In januari 2024 ging Apple overstag met een voorstel, dat in juli 2024 definitief werd goedgekeurd door de EU. Daarna kwam de functie in iOS 17.4 beschikbaar voor Europeanen.
Sinds iOS 17.4 is de iPhone NFC-chip opengesteld in de Europese Economische Ruimte
Sinds iOS 17.4 kunnen inwonders van de Europese Economische Ruimte een andere standaardapp voor contactloze transacties instellen. Dit houdt in dat je in plaats van de Wallet-app met Apple Pay kunt kiezen voor een andere betaalmethode. De EER bestaat uit alle landen van de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
Het werkt in theorie als volgt:
- Zorg dat je iOS 17.4 of nieuwer geïnstalleerd hebt.
- Installeer een alternatieve app voor contactloze betalingen.
- Open deze app en je krijgt een pop-up om toegang te geven tot NFC.
- Ga naar de Instellingen-app op je iPhone en blader naar de instellingenpagina van de betreffende app.
- Geef aan dat je deze app standaard voor contactloze transacties wilt instellen. Dit werkt op dezelfde manier als het instellen van een andere standaardapp voor e-mail of webbrowsers.
- Er verschijnt een pop-up om te bevestigen.
Het probleem is: dergelijke apps bestaan nog niet! Er zijn nog geen alternatieven voor Apple’s Wallet-app verschenen, waardoor je ook nog geen andere betaalmethoden kunt gebruiken. Het Britse bedrijf Curve wilde als eerste een Wallet-alternatief aanbieden, maar dit is nog niet klaar. En er is ook nog geen nieuws geweest over andere mogelijke aanbieders. Het lijkt erop dat banken en andere financiële aanbieders niet zitten te springen om de concurrentie met Apple Pay aan te gaan.
Is contactloos betalen op Android beter geregeld?
Nou nee. Voor Android-gebruikers is de situatie niet veel anders. Zij zitten vast aan Google Pay en kunnen maar een beperkt aantal alternatieven gebruiken, waarvan er inmiddels ook alweer een aantal zijn uitgefaseerd.
Google Pay is mogelijk bij ABN Amro, Bunq, Curve, ING Bank, Knab, N26, OpenBank, rabobank, Revolut, Trade Republic en Volksbank (ASN en SNS). Daarnaast zijn/waren er de volgende alternatieven:
- Curve Pay: alleen op Huawei-toestellen
- ING Mobiel: contactloos betalen stopt in september 2024
- OpenBank Pay: contactloos betalen wordt mogelijk uitgefaseerd
Rabobank en ABN AMRO hebben jaren geleden al afscheid genomen van hun eigen betaaloplossing ten gunste van Google Pay. En ook ING stopt er dus mee, waardoor gebruikers verplicht moeten overstappen op Google Pay. Het gebruik van standaarddiensten als Google Pay en Apple Pay heeft voor banken dan ook vele voordelen. Het is vaak makkelijker in gebruik en neemt het veel onderhoudswerkzaamheden uit handen van de banken.
Waarom veel banken toch Apple Pay zullen blijven aanbieden
Het is een mooie opsteker voor de EU dat de openstelling van NFC op de iPhone nu geregeld is, maar als gebruiker zal je er niet meteen iets van merken. Zoals gezegd duurt het nog wel even voordat de eerste aanbieder een alternatieve Wallet-app heeft ontwikkeld. De bekende banken lijken nog niet in de startblokken te staan en hebben nog niets aangekondigd of laten doorschemeren.
Voor banken was het voorheen vaak een prestigekwestie om een eigen betaaloplossing te hebben, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Zo levert het veel ontwikkel- en onderhoudswerkzaamheden op om te zorgen dat alles goed blijft werken, ook na een grote software-update.
Met eigen diensten moeten de banken zelf checken of hun eigen mobiele betaaloplossing nog wel compatibel is met de nieuwste update. Dat zorgt weer voor extra werk. Zo bleek jaren geleden dat de mobiel betalen-dienst van ABN AMRO niet goed meer werkte na een Android-update – en dat zorgde weer voor ongemak bij gebruikers. Door te kiezen voor de kant-en-klare oplossingen Google Pay of Apple Pay te ondersteunen, leggen de banken die taken bij respectievelijk Google en Apple neer.
Voor gebruikers heeft het ook voordelen om Apple Pay te blijven gebruiken: bij grote software-updates weet je zeker dat je aan de kassa nog steeds kunt betalen. Je hoeft niet te wachten totdat jouw bank de bugs in de eigen betaaloplossing eerst heeft gefixt.
Hoe zit het met de iPhone NFC-chip openstelling buiten de EU?
Apple heeft voor het openstellen van de NFC-chip in de EU geen apart persbericht uitgebracht. Het staat verstopt in de aankondiging van nieuwe EU-functies, waardoor het nieuws voor veel mensen wat onder de radar is gebleven. We hebben het uiteraard wel genoemd in onze opsomming van iOS 17.4 functies.
Voor de openstelling van de NFC-chip buiten de EU bracht Apple zoals gezegd een apart persbericht uit. Het gaat daarbij om de volgende landen:
- Australië
- Brazilië
- Canada
- Japan
- Nieuw-Zeeland
- Verenigd Koninkrijk
- Verenigde Staten
“Binnenkort” kunnen ontwikkelaars in deze landen voor het eerst NFC-transacties aanbieden, op een manier die vergelijkbaar is met Apple Pay. Ze kunnen hiervoor de nieuwe API’s gebruiken, die al eerder stilletjes beschikbaar waren gesteld voor ontwikkelaars in de EU. Het opent de mogelijkheid voor betalingen in winkels, maar ook digitale autosleutels, toegangspassen voor bedrijven en hotelkamers, studentenpassen, huissleutels, klantenkaarten en nog veel meer. In de toekomst kunnen ook pasjes van de overheid worden ondersteund. Deze functies maken gebruik van de Secure Enclave op de iPhone.
Ontwikkelaars die eraan willen meedoen moeten wel een aanvraag doen bij Apple en een overeenkomst sluiten. Daarnaast moeten ze kosten betalen. Dit is volgens Apple nodig om te zorgen dat alleen geautoriseerde ontwikkelaars die voldoen aan bepaalde regelgeving toegang krijgen tot de API’s.
- 2024 - 14 augustus: Update in artikel: in iOS 18.1 stelt Apple de NFC-chip voor meer landen open.
- 2024 - 11 juli: De EU heeft Apple's voorstellen voor het openstellen van NFC voor betaaldiensten formeel goedgekeurd. Apple's plannen zijn nu bindend.
- 2024 - 20 april: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
- 2024 - 25 januari: Apple heeft de NFC-openstelling in een persbericht bevestigd. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Dit verklapt de uitnodiging van de WWDC 2025 over iOS 19 (26-03)
- Apple kondigt WWDC 2025 aan: op deze datum worden iOS 19 en meer onthuld (25-03)
Ben een beetje bang voor dat banken dan het perfect werkende ApplePay systeem gaan verlaten en dat we dan gedwongen worden om een eigen variant te gaan gebruiken die waarschijnlijk nooit zo lekker zal werken…
Dat zou mij inderdaad ook niet verbazen. Dat geeft de banken weer de kans een leger it-ers aan te nemen om dergelijke functie te gaan bouwen waarvoor de klanten dan weer de kosten kunnen betalen.
Nutteloos
Banken betalen nu een fee voor elke transactie, dus denk niet dat je als klant niet nu al de kosten betaald voor het gebruik van Apple Pay.
Persoonlijk denk ik dat het een goede ontwikkeling is. Het zorgt ervoor dat er meer concurrentie komt in de payment sector.
Inderdaad. Dat zou echt een achteruitgang zijn.
Moeten de banken betalen om ApplePay te integreren?
Natuurlijk moeten banken betalen voor Apple Pay. Dat is de reden waarom Apple de NFC chip gesloten wilde houden. Apple kan zich daardoor tussen alle transacties wurmen en verdient daar geld mee.
Dat is ook waarom de onderhandelingen met de NL banken zo lang duurden. Het betaalsysteem in NL was al vrij efficient, dus met Apple er tussen verhoog je dan de kosten met een relatief groot deel.
En die extra kosten betaal jij, via je bank, aan Apple.
Zonder Apple er tussen zullen banken een alternatief systeem kunnen introduceren.
Dat kan ook veilig, daar hebben ze Apple niet voor nodig. Kijk maar naar iDeal, werkt ook prima.
Voordeel daarbij is dat Apple geen inzicht meer krijgt in een groot deel van je financiële transacties.
Dat krijgt dan alleen nog je bank. Zoals het hoort.
Hier zaten we echt op te wachten.
Een wildgroei aan betaaldiensten op de telefoon.
Klopt idd dat dit ten koste zal gaan van Apple Pay maar de integratie zou goed moeten zijn. In België bij Argenta bieden ze AP niet eens aan. Op deze manier is contactloos betalen mss wel mogelijk. Vraag is: zal dat ook gaan via de Apple Watch ?
Wordt er sowieso niet beter op… bedankt EU nono’s
Gaat het alleen om combi’s met betalen? Of kan je de NFCchip in iPhone zometeen ook gebruiken voor je 65+pas? Of je bibliotheekkaart?
Daar ben ik ook nieuwsgierig naar.
Ook de Museumkaart bv?
(Red.) Apple heeft de NFC-openstelling in een persbericht bevestigd. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Bedankt EU voor de zooi die we gaan krijgen, wat helemaal letterlijk nergens voor nodig was geweest.
Als we dit wouden dan kunnen we ook Android kopen, waar alles mogelijk is al dus een wat gesloten systeem prima alternatief is.
Een vrije keuze voor een browser ofzo prima, maar apps side loaden, nfc open stellen enzo gaat alleen maar rommel zorgen bedankt eu voor niks!!
Ik hoop dat nu ook bedrijven zoals Marktplaats, Tikkie of Ovpay deze functie gaan gebruiken! Eerlijk gezegd verwacht ik niet veel, en dat alleen banken er profijt van zullen hebben, aangezien ze straks geen commissie meer hoeven te betalen aan Apple Pay
Dit is juist goed voor de concurrentie. Naast de banken heb je natuurlijk ook de payment services die hier profijt van hebben. Op die manier kunnen mensen kiezen of ze gebruik maken van Apple Pay, Paypal, Amazon Pay, Shopify Payments etc.
Paypal kan men nu al voor kiezen.
Concurrentie? Bullshit. Dit gaat alleen maar om geld. Net als bij banken. De gemiddelde consument is lui en gemakzuchtig dus die kiest de weg van de minste moeite. Dus als een bank besluit om Apple pay te verlaten zal het gros van de mensen dit klakkeloos volgen ipv de bank verlaten.
Marktwerking=Voor het overgrote deel onzin omdat er toch maar een paar grote spelers zijn.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of de grote banken (ING, Rabo etc.) hier ook echt iets mee gaan doen en, zo ja, of de optie voor Apple Pay dan blijft (zonder extra kosten). Wellicht interessant om dit eens te peilen?
Ik gok dat banken voor het een of het ander kiezen en niet beide routes behouden.
Hen gaat het om het aanbieden van gemak bij betalen. Als ze dat zelf kunnen regelen, dan hebben ze geen reden Apple nog als tussenpersoon te betalen voor datzelfde gemak voor de eindgebruiker.
Ik denk dat het afhangt van de complexiteit om het zelf te introduceren. En die hangt deels nog steeds af van wat Apple onder ‘open’ verstaat. Ik lees in het artikel iPhone, maar niet Apple Watch, bijvoorbeeld. En het is mij onduidelijk in hoeverre in de toekomst Wallet kan worden ingezet, wat nu een centraal onderdeel is van Apple Pay en waarvoor je dan wellicht ook een alternatief moet introduceren.
(Red.) De EU gaat “binnenkort” de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
Als je de tendens volgt bij Google Pay dan zie je juist dat banken de keuze maken voor Google Pay en Apple Pay en zelfs stoppen met de eigen app om via NFC te kunnen betalen met de bank app. Het onderhouden van de eigen app zal vast meer geld kosten dan betalingen via Google en Apple laten lopen. Zo weet ik zelf uit ervaring dat b.v. de ING app op een Pixel toestel zeer onbetrouwbaar werkte omdat de vingerafdruk vaak niet werd herkent als je wilde betalen. In het half jaar dat ik de Pixel gebruikte had ik daarom altijd ook mijn betaalkaart nog bij me. Zoiets is mij met Apple Pay nooit overkomen. Met de Apple Watch kan je ook betalen zonder dat je internetverbinding hebt, als je een keer je iPhone vergeet mee te nemen. Google Pay heb ik verder nog geen ervaring mee want die was nog niet actief toen ik even een Pixel had. Persoonlijk zie ik geen enkele rede om van Apple Pay af te gaan stappen en waarschijnlijk ook de banken niet want het wordt ze juist een stuk gemakkelijker gemaakt.
(Red.) De EU heeft Apple’s voorstellen voor het openstellen van NFC voor betaaldiensten formeel goedgekeurd. Apple’s plannen zijn nu bindend.
Ik betaal altijd met mijn iwatch maar die doet zeker niet mee met de openstelling
(Red.) Update in artikel: in iOS 18.1 stelt Apple de NFC-chip voor meer landen open.
Toch gek dat je als consument betaald voor een gesloten systeem en dat een andere instantie er voor gaat zorgen dat het open wordt. Als ik dat had gewild was ik wel naar Android gegaan. Geef mij dan de optie als ik het wel open wilt hebben. Het is mijn product en niet dat van de EU
Je betaald voor een telefoon en die telefoon is van jou, en jij mag zelf bepalen hoe je die telefoon gebruikt.
Als jij NFC niet wil gebruiken doe je dat niet.
Ben erg blij met het feit dat Apple niet tussen mij en mijn Bank zit, daar hebben ze niets te zoeken, dus ook geen macht meer hebben, want zo werkt het in de maatschappij. Macht en Invloed uitoefen.
Maar dat zien de mensen niet, want nadenken is heel vermoeiend.