Apple Pay-betaling

Reacties voor: De iPhone NFC-chip is opengesteld in de EU, maar waarom merken we nog niets van?

Apple heeft de NFC-chip in de iPhone opengesteld voor andere betaaldiensten dan Apple Pay. Maar waarom merken we er nog niets van in de EU? En hoe gaat het dan werken? In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 24 reacties

  1. Ben een beetje bang voor dat banken dan het perfect werkende ApplePay systeem gaan verlaten en dat we dan gedwongen worden om een eigen variant te gaan gebruiken die waarschijnlijk nooit zo lekker zal werken…

    Reageer op Sjakie

    • Dat zou mij inderdaad ook niet verbazen. Dat geeft de banken weer de kans een leger it-ers aan te nemen om dergelijke functie te gaan bouwen waarvoor de klanten dan weer de kosten kunnen betalen.

      Nutteloos

      Reageer op Vic

      • Origineel geplaatst door Vic

        Dat zou mij inderdaad ook niet verbazen. Dat geeft de banken weer de kans een leger it-ers aan te nemen om dergelijke functie te gaan bouwen waarvoor de klanten dan weer de kosten kunnen betalen.

        Banken betalen nu een fee voor elke transactie, dus denk niet dat je als klant niet nu al de kosten betaald voor het gebruik van Apple Pay.
        Persoonlijk denk ik dat het een goede ontwikkeling is. Het zorgt ervoor dat er meer concurrentie komt in de payment sector.

        Reageer op Jay

    • Inderdaad. Dat zou echt een achteruitgang zijn.

      Moeten de banken betalen om ApplePay te integreren?

      Reageer op Kaas

      • Natuurlijk moeten banken betalen voor Apple Pay. Dat is de reden waarom Apple de NFC chip gesloten wilde houden. Apple kan zich daardoor tussen alle transacties wurmen en verdient daar geld mee.
        Dat is ook waarom de onderhandelingen met de NL banken zo lang duurden. Het betaalsysteem in NL was al vrij efficient, dus met Apple er tussen verhoog je dan de kosten met een relatief groot deel.
        En die extra kosten betaal jij, via je bank, aan Apple.

        Zonder Apple er tussen zullen banken een alternatief systeem kunnen introduceren.
        Dat kan ook veilig, daar hebben ze Apple niet voor nodig. Kijk maar naar iDeal, werkt ook prima.
        Voordeel daarbij is dat Apple geen inzicht meer krijgt in een groot deel van je financiële transacties.
        Dat krijgt dan alleen nog je bank. Zoals het hoort.

        Reageer op MarkWerking

  2. Hier zaten we echt op te wachten.
    Een wildgroei aan betaaldiensten op de telefoon.

    Reageer op Gerben

  3. Klopt idd dat dit ten koste zal gaan van Apple Pay maar de integratie zou goed moeten zijn. In België bij Argenta bieden ze AP niet eens aan. Op deze manier is contactloos betalen mss wel mogelijk. Vraag is: zal dat ook gaan via de Apple Watch ?

    Reageer op Calvin

  4. Wordt er sowieso niet beter op… bedankt EU nono’s

    Reageer op Dennis Borghouts

  5. Gaat het alleen om combi’s met betalen? Of kan je de NFCchip in iPhone zometeen ook gebruiken voor je 65+pas? Of je bibliotheekkaart?

    Reageer op Jan Huizer

  6. (Red.) Apple heeft de NFC-openstelling in een persbericht bevestigd. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

  7. Bedankt EU voor de zooi die we gaan krijgen, wat helemaal letterlijk nergens voor nodig was geweest.

    Als we dit wouden dan kunnen we ook Android kopen, waar alles mogelijk is al dus een wat gesloten systeem prima alternatief is.

    Een vrije keuze voor een browser ofzo prima, maar apps side loaden, nfc open stellen enzo gaat alleen maar rommel zorgen bedankt eu voor niks!!

    Reageer op Dennis

  8. Ik hoop dat nu ook bedrijven zoals Marktplaats, Tikkie of Ovpay deze functie gaan gebruiken! Eerlijk gezegd verwacht ik niet veel, en dat alleen banken er profijt van zullen hebben, aangezien ze straks geen commissie meer hoeven te betalen aan Apple Pay

    Reageer op Nowy

  9. Dit is juist goed voor de concurrentie. Naast de banken heb je natuurlijk ook de payment services die hier profijt van hebben. Op die manier kunnen mensen kiezen of ze gebruik maken van Apple Pay, Paypal, Amazon Pay, Shopify Payments etc.

    Reageer op Jay

    • Paypal kan men nu al voor kiezen.

      Concurrentie? Bullshit. Dit gaat alleen maar om geld. Net als bij banken. De gemiddelde consument is lui en gemakzuchtig dus die kiest de weg van de minste moeite. Dus als een bank besluit om Apple pay te verlaten zal het gros van de mensen dit klakkeloos volgen ipv de bank verlaten.

      Marktwerking=Voor het overgrote deel onzin omdat er toch maar een paar grote spelers zijn.

      Reageer op Victor

  10. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of de grote banken (ING, Rabo etc.) hier ook echt iets mee gaan doen en, zo ja, of de optie voor Apple Pay dan blijft (zonder extra kosten). Wellicht interessant om dit eens te peilen?

    Reageer op Pascal

    • Ik gok dat banken voor het een of het ander kiezen en niet beide routes behouden.
      Hen gaat het om het aanbieden van gemak bij betalen. Als ze dat zelf kunnen regelen, dan hebben ze geen reden Apple nog als tussenpersoon te betalen voor datzelfde gemak voor de eindgebruiker.
      Ik denk dat het afhangt van de complexiteit om het zelf te introduceren. En die hangt deels nog steeds af van wat Apple onder ‘open’ verstaat. Ik lees in het artikel iPhone, maar niet Apple Watch, bijvoorbeeld. En het is mij onduidelijk in hoeverre in de toekomst Wallet kan worden ingezet, wat nu een centraal onderdeel is van Apple Pay en waarvoor je dan wellicht ook een alternatief moet introduceren.

      Reageer op MarkWerking

  11. (Red.) De EU gaat “binnenkort” de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

  12. Als je de tendens volgt bij Google Pay dan zie je juist dat banken de keuze maken voor Google Pay en Apple Pay en zelfs stoppen met de eigen app om via NFC te kunnen betalen met de bank app. Het onderhouden van de eigen app zal vast meer geld kosten dan betalingen via Google en Apple laten lopen. Zo weet ik zelf uit ervaring dat b.v. de ING app op een Pixel toestel zeer onbetrouwbaar werkte omdat de vingerafdruk vaak niet werd herkent als je wilde betalen. In het half jaar dat ik de Pixel gebruikte had ik daarom altijd ook mijn betaalkaart nog bij me. Zoiets is mij met Apple Pay nooit overkomen. Met de Apple Watch kan je ook betalen zonder dat je internetverbinding hebt, als je een keer je iPhone vergeet mee te nemen. Google Pay heb ik verder nog geen ervaring mee want die was nog niet actief toen ik even een Pixel had. Persoonlijk zie ik geen enkele rede om van Apple Pay af te gaan stappen en waarschijnlijk ook de banken niet want het wordt ze juist een stuk gemakkelijker gemaakt.

    Reageer op hans

  13. (Red.) De EU heeft Apple’s voorstellen voor het openstellen van NFC voor betaaldiensten formeel goedgekeurd. Apple’s plannen zijn nu bindend.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

  14. Ik betaal altijd met mijn iwatch maar die doet zeker niet mee met de openstelling

    Reageer op Rudolf Faaij

  15. (Red.) Update in artikel: in iOS 18.1 stelt Apple de NFC-chip voor meer landen open.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

  16. Toch gek dat je als consument betaald voor een gesloten systeem en dat een andere instantie er voor gaat zorgen dat het open wordt. Als ik dat had gewild was ik wel naar Android gegaan. Geef mij dan de optie als ik het wel open wilt hebben. Het is mijn product en niet dat van de EU

    Reageer op Jeffrey

    • Origineel geplaatst door Jeffrey

      Toch gek dat je als consument betaald voor een gesloten systeem en dat een andere instantie er voor gaat zorgen dat het open wordt. Als ik dat had gewild was ik wel naar Android gegaan. Geef mij dan de optie als ik het wel open wilt hebben. Het is mijn product en niet dat van de EU

      Je betaald voor een telefoon en die telefoon is van jou, en jij mag zelf bepalen hoe je die telefoon gebruikt.
      Als jij NFC niet wil gebruiken doe je dat niet.
      Ben erg blij met het feit dat Apple niet tussen mij en mijn Bank zit, daar hebben ze niets te zoeken, dus ook geen macht meer hebben, want zo werkt het in de maatschappij. Macht en Invloed uitoefen.
      Maar dat zien de mensen niet, want nadenken is heel vermoeiend.

      Reageer op puccini

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.