Apple schreef een brief naar aanleiding van enkele vragen van Greg Walden, voorzitter van een van de commissies van het Amerikaans Congres. Timothy Powderly, die binnen Apple verantwoordelijk is voor alle regeringszaken, gaf uitgebreid antwoord op vragen rond privacybeleid en lichtte zelfs een tip van de sluier op over hoe Siri zichzelf activeert.
Privacy is altijd leidend
Powderly benadrukt vooral dat privacy volgens Apple een fundamenteel mensenrecht is. “Onze producten en diensten worden bewust zo ontworpen dat we zo min mogelijk gegevens over de consument verzamelen.” Als er gegevens verwerkt moeten worden, gebeurt dat volgens Powderly zoveel mogelijk op het product zelf. Het verzamelen van gegevens over consumenten is ook niet in Apple’s belang: “de consument is niet ons product”. Dat zal ook niet veranderen, omdat Apple niet afhankelijk is van adverteerders voor inkomsten.
Met dat laatste refereert Powderly zeer waarschijnlijk naar Facebook. Dat kwam de afgelopen maanden in opspraak, toen bleek dat de firma Cambridge Analytica persoonsgegevens van miljoenen gebruikers verzameld had. Daarnaast waren er vorige maand geruchten dat smartphones hun gebruikers altijd afluisteren en audio opnemen. Dat zouden ze doen om te controleren of bijvoorbeeld stemassistent Siri geactiveerd moet worden.
Je kunt de brief hier nalezen.
Mensen afluisteren
iPhones kunnen volgens Powderly echter niet zomaar mensen afluisteren. Er wordt namelijk geen audio opgenomen om te luisteren naar het ‘Hé Siri’-commando. In plaats daarvan is er een lokale spraakherkenner ingebouwd die probeert te bepalen of die twee woorden uitgesproken zijn. Mocht het daarop lijken, dan analyseert kunstmatige intelligentie op de telefoon van de gebruiker het spraakpatroon om te bepalen of de woorden inderdaad te horen zijn. Als de kans daarop groot genoeg is, wordt Siri uit haar slaap gehaald en geactiveerd. Daarna stuurt Siri de woorden naar Apple, dat op zijn eigen servers bevestigt of inderdaad ‘Hey Siri’ gezegd is. Tot dat zeker is, deelt Apple geen woorden met de eigen servers.
Dat past binnen het bredere beleid van Apple ten aanzien van microfoons en audio. Gebruikers moeten apps expliciet toestemming geven om de microfoon te gebruiken. Daarnaast dienen apps duidelijk aan te geven wanneer de microfoon ingeschakeld staat. Als dat niet zo is en een app heeft toch de microfoon aanstaan, dan voldoet deze niet aan Apple’s beleid en wordt deze uit de App Store verwijderd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
Reacties: 7 reacties