Er zijn apps die graag alles van je willen weten: wie je bent, hoe oud je bent en welke hobbies je hebt. Vaak is die info helemaal niet nodig om een bepaalde app te kunnen gebruiken en gaat het puur om verzamelwoede. Als je gebruikers de hemd van het lijf vraagt kun je die data misschien later nog eens verkopen. Via een bevriende Nederlandse ontwikkelaar kregen we informatie dat Apple tegen deze praktijken gaat optreden. Een app van een klant was afgekeurd door Apple, omdat er tijdens de registratie naar geslacht en leeftijd werd gevraagd. Die informatie is helemaal niet nodig om de app te gebruiken.
Verzamelwoede van ontwikkelaars
Het zou een goede ontwikkeling zijn als Apple wat beter gaat letten op de data die je moet invullen om een app te kunnen gebruiken. In het bovenstaande geval waren geslacht en leeftijd een verplicht veld. Bij fitness-apps zou je die gegevens nodig kunnen hebben om bijvoorbeeld een goed trainingsschema te kunnen maken, maar bij allerlei andere apps is het helemaal niet nodig.
In het bovenstaande geval stuurde Apple het volgende bericht:
At your earliest opportunity, please review the following question(s) and provide as much detailed information as you can. The more information you can provide upfront, the sooner we can complete your review.
– Why is age and gender ask at registration? These should be optional.
Pas wanneer deze informatie wordt verstrekt gaat Apple de app verder beoordelen. Voorzover wij weten is dit een van de eerst keren dat een app afwijst vanwege onnodige dataverzameling.
Update 14:00 uur: in het geval hierboven gaat het om een shopping-app waarbij je direct vanuit de app artikelen kunt bestellen. Bij het aanmelden wordt de leeftijd gevraagd omdat je ouder dan 18 moet zijn om op deze manier aankopen te doen. Waarom deze appmaker je geslacht wil weten, weten we niet. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat je in deze app items direct kunt kopen en pas later betalen. In verband met incasso’s is het dan handig om al een zo volledig mogelijk profiel te hebben, maar dit is slechts een aanname. Vermoedelijk worden de gegevens in dit geval dus wel terecht gevraagd.
Onze tipgever voegt nog toe:
Een tijd geleden was het bij een Facebook-login eenvoudig om heel veel gegevens van de gebruiker te ontvangen: leeftijd, woonplaats, vrienden en vrienden van vrienden. Na kritiek heeft FB besloten om apps die gebruik willen maken van FB-login te keuren. Pas met een geldige reden is het nu mogelijk om dergelijke gegevens te gebruiken. Uiteraard is het niet helemaal hetzelfde omdat FB die gegevens bijna ongezien verstrekte aan de app-uitgevers terwijl Apple zich nu bemoeit met proces waarin de gebruiker zijn gegevens bewust en vrijwillig afstaat.
Ook irritant: Facebook-inloggen verplicht
Op de iCulture-redactie houden we ook niet van apps die extreem veel data over je willen verzamelen. We letten in appbesprekingen daar dan ook op. Maar we letten ook nog op een ander aspect, dat misschien wel net zo irritant is: verplicht inloggen met Facebook. Op zich biedt het gemak dat je je Facebook-account kunt gebruiken, maar het gaat vaak mis:
- Apps gebruiken het vooral om je profielgegevens te ‘plunderen’, bijvoorbeeld om je interesses, vriendenkring en andere niet-relevante info te achterhalen. Facebook weet immers alles van je en daar profiteren appontwikkelaars graag van mee.
- Apps vragen na het aanmelden met je Facebook-account alsnog om een wachtwoord te kiezen. Daarbij maak je uiteindelijk toch nog een apart account aan bij de betreffende dienst. Terwijl het juist de belofte was dat je je bestaande accountgegevens kon gebruiken.
Daar komt nog bij, dat appontwikkelaars daarmee een grote groep gebruikers buitensluiten, namelijk de mensen die geen Facebook-account hebben of willen gebruiken voor apps.
Tipgever: Pim
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties