Apple gaat Google’s cloudservers gebruiken voor iCloud

Apple gaat bepaalde iCloud-diensten onderbrengen op Google Cloud Platform, terwijl ze voorheen Amazon Web Services gebruikten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft een overeenkomst gesloten om Google Cloud Platform te gebruiken voor bepaalde iCloud-diensten. Google gaat op die manier de infrastructuur regelen voor iCloud en krijgt daarvoor tussen de $400 en $600 miljoen betaald. Daarmee wordt Apple minder afhankelijk van Amazon Web Services (AWS).


iCloud Drive op Windows laptop

Van Amazon naar Google’s cloud

De overstap kan mogelijk een jaar in beslag nemen en zal voor Google niet erg winstgevend zijn, voorspelt The Information. Apple heeft eigen datacenters voor iCloud, maar schakelt ook belangrijke externe partijen in om de 782 miljoen gebruikers van voldoende online opslagruimte te voorzien, waaronder ook Microsoft’s Azure-platform. Overigens heeft Apple Amazon niet volledig aan de kant gezet.

Google is sinds vorig jaar druk bezig om partners binnen te halen voor het Google Cloud Platform. Daarbij is een prijzenoorlog ontstaan tussen Google en Amazon, met Google als de grootste prijsknaller.

Flinke uitbreiding van datacenters

Apple DatacenterApple is ondertussen druk bezig om de capaciteit van de eigen datacenters uit te breiden. CFO Luca Maestri vertelde tijdens de laatste presentatie van kwartaalcijfers dat de hoeveelheid datacenters snel wordt uitgebreid om te kunnen inspelen op het groeiende aantal iCloud-gebruikers. Voor Europese gebruikers komen er datacenters in Ierland en Denemarken, terwijl een voormalig saffierfabriek wordt omgebouwd tot commandocentrum voor het wereldwijde serverpark. In de VS zijn ze bezig om het datacenter in Prineville (Oregon) uit te breiden en er komt een nieuw datacenter in Reno (Nevada).

Bekijk ook

iCloud apps overzicht.

iCloud: Alles wat je wilt weten over Apple’s online opslagdienst

iCloud is de online opslagdienst van Apple, waarmee je bestanden beschikbaar hebt op elk Apple-product en onderling synchroniseert. Het werkt met documenten, foto’s, muziek en meer. iCloud is standaard gratis, maar er zijn ook meer opties beschikbaar.

Reacties: 9 reacties

  1. Ik ben ook naar Google Cloud overgestapt: Google Photos werkt veel fijner dan Apple Photos. En omdat ik steeds meer mensen dit zie doen hoeft Apple misschien helemaal geen capaciteit bij Google in te kopen 🙂

  2. Aha, dat werpt ineens een heel ander licht op de eerdere berichten dat ze de encryptie van iCloud aan het verbeteren zijn 😄

    Als ze Google hun cloudhosting laten doen en toch Apple’s eigen privacystandaards willen handhaven zullen ze wel moeten…

  3. Mijn geld ligt ook bij een dief in de kluis…

  4. Origineel geplaatst door P
    Mijn geld ligt ook bij een dief in de kluis…

    Mooi gezegd ja

  5. Ik snap niet dat Apple geen goede cloudservice kan maken met 100 000 werknemers.

  6. Ik vermijd Google zo veel mogelijk. Als opslagdienst heb ik nu het Nederlandse Stack en dat bevalt goed. En het is een prettig idee om niet afhankelijk te hoeven zijn van die grote Amerikaanse bedrijven.

  7. @Klara: Ik heb mij gisteren helemaal weg gehaald bij Google, ik ging eens bij google dashboard kijken wat ze van je wisten.
    Je schrikt je helemaal rot ik kon nog zien waar ik 2 januari 2013 was, wat ik in google heb getypt, welk tijdstip en browser.
    Ook alle andere dingen die ze onthouden hebben alles weg gegooid, en overal uitgelogd met google email gebruik ook niet meer.

    Browser gebruikte ik al duckduckgo en firefox geen chrome, of gewoon safari op de ipad/iphone.

  8. Origineel geplaatst door Klara
    Ik vermijd Google zo veel mogelijk. Als opslagdienst heb ik nu het Nederlandse Stack en dat bevalt goed. En het is een prettig idee om niet afhankelijk te hoeven zijn van die grote Amerikaanse bedrijven.

    Tot er met Stack hetzelfde gebeurt zoals nu bij copy.com. De dienst wordt opgeheven. Kans dat dat bij een grote partij gebeurt lijkt me wat kleiner…

  9. @koert: Voor mijn documenten gebruik ik Tresorit. Ook prima. Er zijn aardig wat Europese alternatieven.