Apple gaat actie ondernemen tegen ontwikkelaars die alvast een paar mooie namen voor apps hebben gereserveerd, maar nog geen applicatie hebben uitgebracht. In de App Store mag elke naam maar éénmaal voorkomen. Een voorbeeld: heeft iemand al My Movies geregistreerd, dan kunnen anderen die niet meer gebruiken. Je kunt er omheen door een app My Movies for iPhone Pro te noemen of er iets anders aan vast te plakken, bijvoorbeeld My Movies Rack. Apple heeft ontwikkelaars nu een e-mail gestuurd, die al meer dan 90 dagen een naam geregistreerd hebben. Het gaat om ontwikkelaars die nog geen app met de gekozen naam hebben aangeleverd.
De ontwikkelaar krijgt een maand de tijd om alsnog een applicatie te uploaden. Daarna valt de naam vrij voor andere ontwikkelaars.
Als geregistreerde ontwikkelaar kun je allerlei namen reserveren voor apps die je ooit wil maken. Op zich is dat een goede praktijk: mensen kunnen alvast een naam reserveren en hebben daarna alle tijd om de app te ontwikkelen, terwijl ze zeker weten dat ze straks de gekozen naam kunnen gebruiken.
Maar de ontwikkelaars reserveerden ook app-namen om het voor de concurrentie lastiger te maken. Net als met domeinnamen zijn de beste namen al bezet. Als twee ontwikkelaars hetzelfde idee hebben om een database-applicatie te maken en beide van plan zijn om de app iDatabase te noemen, gaat de naam niet naar de ontwikkelaar die als eerste zijn app klaar heeft, maar naar de ontwikkelaar die als eerste de naam registreerde. Het zou zelfs al hebben geleid tot de verkoop van app-namen, net als bij domeinnamen het geval is. Er geldt overigens wel een voorbehoud voor merknamen: je kunt bijvoorbeeld niet ‘Facebook’ reserveren, maar wel Facebook Friends Photo of Facebook Chat.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Goede zaak!
“Op zich is dat een goede praktijk…”
Vindt je? Ik denk dat de meningen hier over uiteen zullen lopen. Goeie zaak van Apple, soortgelijke acties zouden ook tegen domeinkapers moeten worden ondernomen.
Dutch iphone club….Mij nieuwste app
@Henkz: sarcasm? 😛
LOL uhhh ping ?
Zouden ze ook eens moeten doen met al die domeinnamen die overal en nergens zijn gereserveerd, of alléén maar een lijstje van google-ads of andere reclame bevatten.
Ik erger me kapot vanwege het feit dat ik sommige domeinnamen niet kan gebruiken
@Henkz: zul je niet mogen als ik me niet vergis mag je de naam iPhone niet gebruiken reden dat iphoneclub app IpC heet
Peer? 😀
Niet echt boeiend dit gewoon hun dagelijks werk zoals farting apps tegenhouden die ze zelf maken?? (:P)
Dus nu moet je naast een naam ook nog even een flut-app inleveren om de app-store mee te vervuilen? En daarna verkoop je de naam met gratis kansloze app door aan de hoogste bieder? Ik weet niet of het gaat helpen….
camera+ en camera plus zijn een goed voorbeeld. hoewel het ironische is dat de geweldige camera+ na een akkefietje niet meer in de appstore te vinden is.