Apple kondigt OS X 10.9 Mavericks aan, met Finder Tabs, Apple Maps en tagging
Apple heeft zojuist op WWDC OS X 10.9 Mavericks aangekondigd, de nieuwste versie van het OS X-besturingssysteem voor Mac. Met deze nieuwe versie stapt Apple van de gebruikelijke namen voor OS X-versies af waarbij namen van katachtige dieren werden gebruikt. Het icoon bevat een simpele ‘X’ in plaats van een foto. Apple heeft de nodige extra nieuwe functies aan OS X toegevoegd, waaronder tabbladen in de Finder, tagging-mogelijkheden, Apple Maps, iBooks en verbeterde ondersteuningen van meerdere schermen.
Finder-tabbladen en taggen
De Finder in OS X 10.9 Mavericks heeft tabbladen, waardoor navigeren makkelijker zal worden. Daarnaast is het mogelijk om bestanden te taggen zodat je ze later makkelijker terugvindt. Heb je een tag geopend in Finder, dan kun je bestanden naar de map slepen om ze in één keer te taggen. Je hoeft ze dus niet één voor één van een tag te voorzien.
Meerdere schermen
Het is tevens makkelijker gemaakt om meerdere schermen te gebruiken. Zowel je menubalk als je dock kunnen op ieder van je aangesloten schermen worden gebruikt, zonder dat de boel in de war raakt. Tot voorheen was je menubalk enkel te zien op je hoofdscherm en moest je een primair scherm kiezen. Een Apple TV verbonden via AirPlay wordt als een volwaardig tweede scherm gebruikt. Draai je apps in volledig scherm, dan kun je één programma per scherm tonen. Zelfs Mission Control is getweakt, om beter open programma’s op meerdere schermen te laten zien.
Apple Maps in OS X
OS X ondersteunt voortaan ook Apple’s kaartendienst Apple Maps. Tot voorheen kon je deze kaarten enkel op je iPhone, iPad of iPod touch bekijken. De app biedt dezelfde functionaliteit die je gewend bent van de iOS-versie, maar dan op je Mac-scherm. Ook is het mogelijk om locaties en routes naar de iPhone-versie van Apple Maps te sturen, zodat je op een Mac een reis kunt plannen en die op je iPhone kunt beginnen.
iBooks
Apple’s e-bookapplicatie iBooks is ook in Mavericks te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om je gekochte boeken te bekijken en navigeren. Hoewel je gekochte boeken op je Mac al kon beheren, moest je ze normaal gesproken lezen op je iDevice. De OS X-versie van iBooks ondersteunt ook interactieve studieboeken, die vorig jaar voor de iPad werden geïntroduceerd. Net als in iBooks voor iOS kun je notities achterlaten in boeken – die je ook aan de zijkant van het scherm kunt tonen door het scherm groter te maken.
Vernieuwde Agenda-app
De Agenda-app in OS X is vernieuwd, waardoor het voortaan mogelijk is om met slimme selecties een afspraak in te stellen. Bij het maken van een afspraak krijg je ook te zien wat voor weer het op die dag is en is het mogelijk om direct een route te plannen. De applicatie stuurt je een notificatie op het moment dat je moet vertrekken, zodat je volgens de routeplanner van Apple Maps op tijd aankomt. Het met stiksels gevulde ontwerp van OS X Mountain Lion is verdwenen, waardoor de applicatie er zilver en simpeler uitziet.
Safari compleet vernieuwd
Safari is in Mavericks ook flink onder handen genomen. Je hebt voortaan een speciale zijbalk voor favorieten en leeslijsten aan de zijkant van het scherm. Twitter- en LinkedIn-integratie
is uitgebreid, waardoor je beperkte cliënten voor beide diensten binnen Safari tot je beschikking hebt. Ook deze sociale media staan in de zijbalk van OS X, die je op ieder moment naast een webpagina kunt openen. Links gedeeld op Twitter en LinkedIn worden automatisch op een rij gezet, waardoor je ze in Safari kunt lezen alsof je in een rss-lezer zit.
Met iCloud Keychain is het mogelijk om je wachtwoorden en betaalinformatie op te slaan en te synchroniseren met andere devices via iCloud. Hierdoor heb je al je wachtwoorden beveiligd tot je beschikking zodat je in Safari makkelijk kunt inloggen. De engine achter Safari is verbeterd, waardoor de browser sneller is dan concurrenten en ook minder CPU verbruikt.
Betere notificaties
Het notificatiesysteem in Mavericks is aangepast, waardoor het voortaan mogelijk is om bijvoorbeeld vanuit een iMessage-notificatie zelf een reactie te tikken. Je krijgt als je een Mac ontgrendelt ook in een overzicht te zien wat voor berichten je hebt gemist. Mac-applicaties kunnen in Mavericks notificaties versturen naar je iPhone.
Technische verbeteringen
Mavericks heeft onder de motorkap ook de nodige aanpassingen, die er voor zorgen dat de accu van je MacBook het langer volhoudt door CPU-activiteit met 72 procent te verminderen zonder prestaties te minderen. OS X ziet voortaan welke programma’s je gebruikt en zorgt ervoor dat deze apps geheugen en processorkracht tot hun beschikking krijgen.
Ontwikkelaarspreview vandaag beschikbaar
Ontwikkelaars kunnen later vandaag een ontwikkelaarspreview downloaden om OS X 10.9 te kunnen proberen. Dit najaar zal de nieuwe OS X-versie publiekelijk beschikbaar zijn. Hoeveel de update zal kosten is nog niet bekend. Net als vorige versies zal Mavericks via de Mac App Store verkrijgbaar zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Meteen te downloaden?
Nee
Wat een mooi OS! Zodra die beschikbaar is, ga ik dit installeren.
Pff dit najaar. Duurt wel lang voor iets vrij gegeven wordt!
Klinkt allemaal best aardig, alleen heb ik niet zoveel vertrouwen in dat iCloud Keychain,….
Koop ik hier net (week geleden ofss )Multimon, handig voor meerdere schermen. En nu komt het soort built-in de nieuwe OS X >_>
Niet héél erg onder de indruk moet ik zeggen…
@Nilex: hier ook, ach ja.
Maar wel een twijfelachtige naam. Wat dacht je van Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat?
Iedere keer als ik dat groen/blauwe scherm zie moet ik denken aan het Windowsscherm, ik dacht van XP?
Wat ik mezelf afvraag is je kan namelijk straks notificaties van je iphone op je iMac en dergelijke krijgen. Maar zou het dan ook mogelijk zijn om direct te kunnen reageren op bericht notificaties?
Ik zat te denken aan whatsapp maar dan reageren via je eigen pc 🙂
Hoop dat mijn macmini early 2009 en me macbook pro mid 2010 bijde onderdteund worden , en die kleuren doen mij aan windows vista denken
@Ashcat: Was vista dat groen blauw
@Hexley: Geef mij maar LastPass. Ik wil mijn wachtwoorden op alle platforms kunnen gebruiken en syncen.
@rob lamper: De volgende macs worden ondersteund:
– iMac (Mid-2007 or later)
– MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008), (13-inch, Early 2009 or later)
– MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 or later), (15-inch, Mid/Late 2007 or later), (17-inch, Late 2007 or later)
– MacBook Air (Late 2008 or later)
– Mac Mini (Early 2009 or later)
– Mac Pro (Early 2008 or later)
– Xserve (Early 2009)
Ten minste…. In de ontwikkelaarsversie.
Ze hadden hier ook wel een flat design overheen kunnen gooien. Vind die grijze vensters eigenlijk niet zo ‘amazing’ om eerlijk te zijn.
Voor de rest enkele leuke nieuwe features.
Ik ben wel tevreden over deze versie. We kunnen kijken naar het uiterlijk van de apps, maar wat er in de app wordt weergegeven is het belangrijkst. En ik vind alles er simplistischer uit zien. Zo lijkt het OS nauwelijks zichtbaar en dat is m.i. allen maar beter. Heb het altijd van Apple gewaardeerd dat het scherm niet zo druk en vol is als bij Windows. En naar mijn idee hebben ze deze lijn voortgezet in iOS7 en Mac OS X 10.9.
Een extra feature van iCloud KeyChain is dat instanties als de CIA en de NSA mede dankzij de ‘cloud’ extra snel en gemakkelijk toegang tot al je wachtwoorden (waaronder toegang tot banken e.d.) hebben. Apple is immers hofleverancier aan PRISM: http://nutech.nl/internet/3496723/vijf-vragen-aftapprogramma-prism.html
Wat een ontgoochelende versie. Tabs: heb ik al jaren. Keychain: werkt enkel in Safari, 1Password overal. iBooks: wie leest er nu boeken op zijn computer? Safari: Chrome is veel beter. Taggen: wat een werk, Cloudmagic zoekt 1000x beter dan Spotlight.
Nee, ik was een Apple-fanboy, maar iOS 7 (alles gekopieerd van de jailbreak-community) en OS X Mavericks zijn enorme, maar dan ook enorme teleurstellingen.