Apple kondigt M1-chip aan voor nieuwe ARM-gebaseerde Macs
Apple’s M1-chip voor ARM-gebaseerde Macs
Apple heeft tijdens een speciaal event de M1-chip aangekondigd, een vervanger voor de Intel-gebaseerde processoren in eerdere MacBooks. Net als de A14 Bionic-chip in de nieuwste iPhones is de chip gebaseerd op een 5nm productie proces. Deze nieuwe processor is veel energiezuiniger en heeft een CPU met acht kernen. Volgens Apple levert deze een betere performance per Watt dan andere CPU’s.
Alle uitleg over M1-chips lees je in een apart artikel.
Drie Macs zullen nu al met deze nieuwe processor geleverd worden:
M1-chip: veel kernen
Er zitten vier energiezuinige kernen in en vier high-performance kernen. Ook zit er een GPU met acht kernen in, die de snelste geïntegreerde graphics moet bieden. Verder is er een Neural Engine met 16 kernen aanwezig, net als in de iPhones. Deze zorgt voor geavanceerde functies.
De M1-chip gaat de ARM-gebaseerde Macs aansturen.
De high-power cores van de M1.
Performance van de M1-processor.
Performance per Watt van processoren.
Om een indruk te krijgen hoe zuinig deze processoren zijn, legde Apple uit dat de MacBook Air nu 18 uur video kan afspelen op een volle accu. Voorheen was dat 12 uur. Ook kun je 15 uur internetten, terwijl dat voorheen 11 uur was. De MacBook Air heeft bovendien geen fan, waardoor deze veel stiller kan werken.
Ook de 13-inch MacBook Pro is energiezuiniger geworden. Je kunt nu 17 uur internetten, terwijl dat op de Intel-gebaseerde MacBook Pro slechts 10 uur was. Ook kun je 20 uur videokijken, een stuk meer dan de 10 uur van eerder. Volgens Apple biedt het de langste batterijduur ooit in een Mac.
Apple zegt dat alle eigen software nu is geoptimaliseerd voor deze nieuwe processors, waardoor bijvoorbeeld Final Cut Pro tot zes keer sneller is. Logic Pro kan tot drie keer zoveel audiotracks aan. Aangepaste apps van derde partijen zoals Adobe komen er ook aan. Zo komt Lightroom nog dit jaar en volgt Photoshop volgend jaar.
Voor software die niet is geoptimaliseerd is er Rosetta 2. Je kunt ook iOS- en iPadOS-apps draaien op deze Macs. Meer over Apple Silicon lees je in onze uitleg.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.
- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Reacties: 4 reacties