Gerucht: ‘Apple kondigt eigen Mac-chips aan tijdens WWDC’
Apple maakt al jaren zijn eigen chips voor de iPhone en iPad, maar bij de Mac is het bedrijf nog altijd afhankelijk van Intel. Dit heeft voor Apple flink wat nadelen, omdat de introductie van nieuwe modellen af hangt van de ontwikkelingen bij Intel. Het komende jaar gaat daar verandering in komen, zo meldt Bloomberg vandaag. De overgang naar op ARM-gebaseeerde chips van Apple voor de Mac wordt tijdens de WWDC onthuld. Maar dat betekent niet dat we deze maand al nieuwe Macs gaan zien.
‘Apple’s eigen Mac-chips tijdens WWDC aangekondigd’
Het project staat bij Apple intern bekend als Kalamata. Apple zou tijdens de WWDC de transitie willen aankondigen, zodat ontwikkelaars de tijd hebben om hun apps aan te passen. Omdat de ARM-architectuur van Apple’s eigen chips anders is dan die van Intel, moeten alle Mac-apps aangepast worden om nog te kunnen werken. Door de aankondiging vroegtijdig te doen, heeft iedere ontwikkelaar ruim van tevoren de tijd om de nodige aanpassingen te doen. De eerste Macs die zo’n ARM-chip hebben, verschijnen dan volgens planning begin 2021.
De technologie in de chips is gebaseerd op dezelfde technologie als in de chips voor iPhone en iPad. Het besturingssysteem van de Mac blijft macOS, maar dan geschikt gemaakt voor de ARM-chips. Het is de verwachting dat Apple de komende jaren langzaamaan elk product in de Mac-lineup vernieuwt met de eigen chips. Dat betekent dat dus ook de professionele machines als de Mac Pro uiteindelijk de overstap zullen maken.
Uit de eerste tests blijkt dat er flink wat verbeteringen in grafische prestaties zijn en dat apps die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie beter presteren. Ook zijn de chips energiezuiniger. Dat geeft Apple de mogelijkheid om laptops weer dunner en lichter te maken, zo stelt de bron. Apple zou momenteel bezig zijn met drie eigen processoren, waarvan er eentje gebaseerd is op de aankomende A14-chip voor iPhones. De Macs krijgen daarnaast ook nog een Neural Engine. Bij de iPhone zitten we inmiddels op derde generatie Neural Engine-chip. Deze regelt alles wat te maken heeft met machine learning en kunstmatige intelligentie, wat vooral bij fotografie van pas komt.
Gevolgen voor huidige Macs
Voor huidige Mac-eigenaren verandert er in feite niets. Apple blijft voor alle modellen gewoon nog software-updates uitbrengen, met zeer waarschijnlijk dezelfde nieuwe functies en verbeteringen. Het kan wel zo zijn dat toekomstige Macs met eigen chips van Apple extra optimalisaties krijgen, maar de komende jaren blijft Apple updates uitbrengen voor alle recente producten. Apps en andere programma’s zullen ook nog gewoon blijven werken en verschijnen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je favoriete app het straks niet meer doet op jouw vertrouwde MacBook.
- 2020 - 09 juni: Alinea over gevolgen voor huidige Mac-eigenaren toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Wat betekent dit dan concreet voor huidige Mac(book)s?
Worden updates van het OS dan op 2 manieren aangeboden, dus Intel gebasseerd of ARM gebasseerd?
(Red.) Alinea over gevolgen voor huidige Mac-eigenaren toegevoegd.
@Ade: Er zullen updates komen voor macOS op Intel en voor macOS op ARM processoren, maar Apple kennende zul je daar als gebruiker geen hinder van ondervinden.
Ook niet onbelangrijk: wat betekent het voor mensen die (professioneel) ook met/voor andere OSsen moeten kunnen werken, en dat nu doen via Mac met BootCamp of VMM’s zoals VMware of VirtualBox om niet voor elk platform aparte volwaardige hardware te hoeven aanschaffen en/of gebruiken?
Niet gehinderd door enige kennis….maar had Apple dit in het verleden ook niet? Een Power PC met eigen processor. Dit bracht veel problemen met comptabiliteit met zich mee. Daar zal Apple nu wel voor zorgen dat het niet gebeurt,
PowerPC processoren zaten in velerlei apparaten, zoals Sony Playstations and MS Xboxes. Maar IBM gebruikt en verkoopt ze nog steeds in krachtige servers en biedt ze ook aan op hun Cloud.
De voornaamste reden dat ik wacht met een nieuwe 16″ Macbook, is omdat ik verwacht dat er nog veel gaat gebeuren op gebied van processoren. En aangezien ik een Macbook ten volste benut wil ik ook een apparaat dat toekomt geschikt is.
Ik geloof er maar weinig van dat deze nieuwe chips zowel qua rekenkracht als verbruik beter zijn dan die van Intel. Prima, Apple maakt (soort van) eigen chips voor de iPhone en iPad. Dat zijn hele andere en beduidend minder krachtige apparaten dan Macs. Uit de statistieken die ze ongetwijfeld gaan presenteren zal wel blijken dat het een mooie stap is, maar dat is natuurlijk “cherry-picking“.
Wat ben ik blij dat ik mijn oude iMac niet heb vervangen, maar geüpgraded. Ik blijf hem nu zeker gebruiken tot dat de overgang volledig rond is.
Als Apple echt deze overstap maakt, dan zijn de huidige Mac’s zeer snel veroudert! Was ook het geval met PPC Macs.
Als ik met dat andere platform wil werken, doe ik dat niet via Bootcamp, maar met de RDP app en Windows Virtual Desktop. Hiermee draait zware software (3D CAD, grafisch, etc.) extern en zou je dus zelfs op een iPad je ding ermee kunnen doen, als je van te kleine schermen houdt voor gedetailleerde tekeningen… 😶
En ja, dat WVD is een zakelijke (in mijn geval educatieve) en niet-particuliere oplossing. Maar ik kan me voorstellen, dat apps ook te huren zijn in zo’n omgeving, met Pay per Use of een andere abo-vorm.
@JB: In de Azure of AWS cloud oplossingen kun je dit soort servers of workstations ook naar believen inrichten en gebruiken op pay per use basis.. dus het op je eigen Mac installeren via Bootcamp is niet altijd meer nodig, er zijn alternatieven