Apple werkt met een geheim team aan een digitaal medisch dossier voor gebruikers. Daarmee moet het makkelijker worden om alle informatie van een patiënt beschikbaar te hebben, op een beveiligde manier. Dat beweert CNBC.
Medisch dossier op iPhone
Apple wil daarbij profiteren van het feit dat de iPhone en iPad in medische beroepen en in ziekenhuizen in de VS bijna overal wordt gebruikt. In het geheim zou Apple’s team hebben gesproken met allerlei ziekenhuizen en zorgorganisaties, om een tool voor patiënten te maken. Daarmee wordt het mogelijk om alle medische gegevens van een patiënt te verzamelen, inclusief uitslagen van laboratoriumonderzoeken, voorgeschreven medicatie en andere data. Vervolgens kun je het makkelijk delen met zorgaanbieders en verzekeraars.
CNBC schrijft:
Apple probeert hiermee te herhalen wat ze deden met muziek – het vervangen van cd’s en beschadigde mp3’s door een centraal beheersysteem in iTunes en de iPod. Het landschap voor gezondheidsdata is op een soortgelijke manier gefragmenteerd en complex.
Bronnen van de tv-zender melden dat Apple daarmee zou afwijken van de huidige strategie, waarin vooral de nadruk ligt op fitheid en wellness.
Uitbreiding van CareKit
Het lijkt erop dat Apple eerdere initiatieven als HealthKit en CareKit verder wil uitbreiden. Een mogelijk struikelblok vormt wel de vele wetgeving in diverse landen, al lijkt Apple de aandacht in eerste instantie op de VS te hebben gericht. In dat land geldt de Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA). Dit bevat heel specifieke regels hoe moet worden omgegaan met patientendossiers en het opslaan van data in een ziekenhuis of andere instelling. De systemen die aan HIPAA voldoen zijn vaak afkomstig van verschillende leveranciers en ‘praten’ niet met elkaar. Daardoor zijn patiënten vaak gedwongen om hun data zelf van de ene aanbieder naar de andere mee te slepen. Het gevolg is dat medische informatie vaak nog via de fax of e-mail wordt verstuurd. Slechts een klein deel van de patiënten maakt zich druk over de beveiliging van hun data.
Apple wil daar iets aan doen, door een beveiligde oplossing aan te bieden waar je als zorgaanbieder of patiënt niet over na hoeft te denken.
Technologie van Gliimpse
Aanwijzingen dat Apple ermee bezig is, waren er al langer. In mei 2016 zocht Apple een jurist met kennis van HIPAA en de daarmee samenhangende privacy-issues. Ook nam Apple in augustus 2016 de startup Gliimpse over, dat gespecialiseerd was in persoonlijke gezondheidsdata. Mogelijk is de technologie van Gliimpse gebruikt in CareKit en HealthKit. Het platform dat Gliimpse had gemaakt was bedoeld om medische informatie om te zetten in gestandaardiseerde, gecodeerde elementen zodat je daarin makkelijker trends kunt ontdekken.
Sommige ziekenhuizen maken al gebruik van CareKit om medische informatie op te slaan, zoals de Caremap-app van het Boston Children’s Hospital. Deze app gebruikt Apple’s CareKit voor het veilig opslaan van belangrijke medische informatie. Vervolgens kunnen patiënten de data delen met hun huisarts en behandelend specialist, maar ook met andere zorgaanbieders die aanvullende diensten leveren, zoals ambulancediensten die een patiënt in noodgevallen moeten vervoeren. Met de app zijn ook trends te achterhalen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Eigen wifi 7-chip van Apple zit in de iPhone 17' (31-10)
- Nieuwe Mac mini M4 gelekt: dit zijn de beste specs (en zo ziet hij eruit) (29-10)
- iPhone SE 4 verwachtingen: deze functies zitten erin (28-10)
- Vooruitblik: dit is wat je kan verwachten van Apple's Mac-aankondigingen van deze week (28-10)
- Komt de iMac G4 terug? 'Apple werkt aan smart home-display met iMac-voet' (27-10)
Reacties: 7 reacties