‘Apple wil toch geen AI-functies van Meta, is bezorgd over privacy’
Update 25 juni 2024: Apple zou geen interesse hebben in een AI-samenwerking met Meta, vanwege zorgen over privacy. Eerder meldde de Wall Street Journal dat beide bedrijven in gesprek waren, maar Apple zou dit hebben afgewezen. In maart heeft wel een kort gesprek plaatsgevonden, maar dit liep op niets uit. Apple is dan ook niet van plan om het Large Language Model (LLM) van Meta, genaamd Llama, in iOS op te nemen. Volgens Bloomberg zijn er geen gesprekken meer gaande en zou Apple nooit serieus een samenwerking hebben overwogen. Het overleg vond plaats op een moment dat Apple ook sprak met OpenAI en Google-moederbedrijf Alphabet. Uiteindelijk leidde dit alleen tot een samenwerking om ChatGPT van OpenAI te gebruiken. Gesprekken over Google Gemini zouden nog wel gaande zijn, net als gesprekken met het AI-bedrijf Anthropic.
Hieronder lees je ons eerdere artikel van 24 juni 2024.
‘Apple en Meta in gesprek over AI-samenwerking’
De relatie tussen Apple en Meta is de afgelopen jaren verslechterd, vooral omdat beide bedrijven er een heel verschillende visie op nahouden als het om privacy gaat. Ook over het App Store-beleid heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg zich meermaals kritisch uitgelaten. Toch zou de AI-race er wel eens voor kunnen zorgen dat beide bedrijven nauwer gaan samenwerken. De Wall Street Journal meldt dat Apple en Meta in gesprek zijn over het gebruik van Meta’s AI-modellen in Apple Intelligence. Deze samenwerking zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van OpenAI’s ChatGPT. Apple betaalt daarbij niets voor de samenwerking, maar OpenAI kan wel betaalde extra functies voor iOS, iPadOS en macOS aanbieden. Apple Intelligence-functies worden in beginsel lokaal uitgevoerd, aangestuurd door eigen AI-modellen. Maar voor complexere verzoeken is het mogelijk dat servergebaseerde AI-modellen van een externe partij worden ingeschakeld.
Zo kun je in iOS 18 bijvoorbeeld vragen naar een 5-gangenmenu en krijgt dan een reeks suggesties voorgeschoteld die je zou kunnen maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ChatGPT, terwijl het antwoord in de Siri-weergave te zien is. ChatGPT stuurt ook de nieuwe Writing Tools aan, waarmee je een tekst kunt laten herschrijven. Voorwaarde is wel dat ChatGPT geen gebruikersgegevens verzamelt en alle informatie verwijdert nadat het verzoek is verwerkt.
Apple heeft al aangegeven dat ze meerdere partners hierbij wil betrekken. Er zouden gesprekken zijn gevoerd voor gebruik van onder andere Google Gemini, Perplexity en Anthropic. Aan dit lijstje kunnen we blijkbaar ook Meta toevoegen. Welke voorwaarden hiervoor gelden zal nog moeten blijken.
Meta gaat AI-modellen trainen met gebruikersdata – dit kun je eraan doen
Meta was de afgelopen dagen volop in het nieuws, omdat ze deze week beginnen met het trainen van de AI-modellen op basis van gebruikersdata. Deze update in het beveiligingsbeleid gaat op 26 juni in. Als je berichten plaatst op Facebook, Instagram, Threads of WhatsApp kan Meta je gegevens gebruiken voor het trainen van generatieve AI-modellen. Meta gebruikt bij het sturen van directe berichten al een nieuwe AI-assistent in Facebook, WhatsApp en Instagram, om je aanbevelingen te geven voor restaurants, cursussen of het genereren van afbeeldingen. Tot nu toe zijn deze AI-modellen getraind met data van internet en uit gelicenseerde bronnen. Vanaf 26 juni zullen ook gebruikersgegevens uit berichten en interacties met de AI-chatbot worden gebruikt. Ook als je niet op deze platforms actief bent kan Meta de gegevens verzamelen uit berichten en foto’s waarin jij bent getagd.
Apple gebruikt data van Meta?
Als Apple een samenwerking met Meta sluit, zou dit betekenen dat er indirect wordt geprofiteerd van deze ongevraagd verzamelde gegevens.
In de EU zit je voorlopig nog even goed: Meta heeft na bemoeienis van de Ierse en Britse autoriteiten beloofd dat er voorlopig geen AI-gegevens worden verzameld in de EU. Het bedrijf deed dit onder protest en klaagde dat dit een stap terug betekent voor Europese innovatie en AI-ontwikkeling, waardoor we in Europa baanbrekende nieuwe functies mislopen.
Aangezien Amerikaanse gebruikers geen overkoepelende privacywet hebben zoals de GDPR, kunnen zij alleen een formulier invullen met het verzoek om gegevens niet te gebruiken. Ook als EU-burger kun je een dergelijk formulier invullen, voor het geval het trainen van AI-modellen op een later moment toch van start gaat. Bij Bits of Freedom kun je lezen wat dit inhoudt en hoe je bezwaar kunt maken.
Overigens is Apple van plan om de Apple Intelligence-functies nog niet in de EU uit te brengen vanwege zorgen over de regelgeving. Dit zou te maken hebben met privacy, terwijl Apple tegelijk beweert dat er allerlei maatregelen zijn genomen om je privacy optimaal te beschermen bij gebruik van Apple Intelligence.
- 2024 - 25 juni: Apple zou geen interesse hebben in een samenwerking met Meta. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Apple Intelligence en AI van Apple
Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.
Reacties: 3 reacties