Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Artikelcorrectie, spelfout of -aanvulling doorgeven?
Reacties: 20 reacties
Maarten
Mooi. Ik ben benieuwd of onze Neelie ook zo’n grap kan uithalen voor heel Europa.
El Abogado Del Diablo
Ik heb dezelfde vraag hier informatief ook al ‘s bij de NMA gesteld.. hier in Nederland hebben ze er kennelijk een andere mening over getuige het antwoord dat ik toen mocht ontvangen:
Vriendelijk dank voor uw bericht van 14 juli waarin u aangeeft dat de I-phone alleen in combinatie met een abonnement van T-mobile gekocht kan worden. Ik kan u hierover het volgende melden.
Op een markt waar concurrentie heerst, dwingen ondernemingen elkaar om goede prijs-kwaliteit verhouding te bieden. Als u van mening bent dat een bedrijf slechte service levert of (te) hoge prijzen vraagt, kunt u in dat geval overstappen naar een concurrent.
Heeft de onderneming daarentegen een economische machtspositie – op de markt waarop deze actief is – dan kunt u waarschijnlijk niet, of moeilijk, overstappen als u ontevreden bent. Het is daarbij mogelijk dat een onderneming misbruik maakt van haar dominante positie. In artikel 24 van de Mededingingswet is geregeld dat ondernemingen geen misbruik mogen maken van hun economische machtspositie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet erop toe dat ondernemingen zich aan deze wet houden.
We spreken van een onderneming met een economische machtspositie als een onderneming zo dominant is dat deze zich niets hoeft aan te trekken van consumenten en concurrenten. Zo’n onderneming is dan zo sterk dat zij bijvoorbeeld haar prijzen kan verhogen zonder klanten te verliezen. Een eerste indicatie van een economische machtspositie is het feit dat een onderneming een marktaandeel bezit dat groter is dan 40 procent.
Het hebben van zo’n economische machtspositie op zich is overigens geen probleem. De motivatie van ondernemingen om de grootste te worden heeft voordelige gevolgen voor consumenten, bijvoorbeeld door het op de markt brengen van nieuwe producten. Als de NMa dit zou verbieden, valt dit voordeel weg.
Wat verboden is, is dat een onderneming misbruik maakt van haar economische machtspositie. Dit doet zij door bijvoorbeeld afnemers uit te buiten, door excessief hoge prijzen te vragen, of door concurrenten uit te sluiten van mogelijke toetre ding tot een markt. Een onderneming kan ook misbruik van haar dominante positie maken door het hanteren van koppelverkoop.
Dit betekent dat een onderneming die beschikt over een economische machtspositie op een productmarkt (bijvoorbeeld op de markt van telefonie) haar positie misbruikt door bij aankoop van product A aankoop van product B verplicht te stellen, waardoor er ook een economische machtspositie op die markt ontstaat (dus op de markt waar zij nog niet over een economische machtspositie beschikt). Op deze wijze hevelt de onderneming haar machtspositie over van de ene naar de andere markt (bijvoorbeeld de markt voor aanbod van televisie).
Dergelijke koppelverkoop is alleen verboden indien een onderneming daarmee haar economische machtspositie misbruikt én deze overhevelt naar een andere markt. Indien er geen sprake is van een economische machtspositie, is een dergelijke vorm van koppelverkoop dus niet verboden.
In de door u beschreven situa tie is er geen sprake van één onderneming die twee verschillende producten probeert te koppelen, maar twee ondernemingen die een exclusieve overeenkomst gesloten hebben. Waarschijnlijk heeft Apple ervoor gekozen om met slechts één provider een overeenkomst aan te gaan.
Wij vertrouwen erop uw vraag hiermee beantwoord te hebben. Mocht u naar aanleiding van deze e-mail nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met ConsuWijzer, bij voorkeur per telefoon. Het telefoonnummer is 088-0707070. Vermeld daarbij uw contactnummer 2832374. Op consuwijzer.nl vindt u naast informatie over uw rechten als consument ook handige infobladen en voorbeeldbrieven.
Met vriendelijke groet,
Als het in Frankrijk inderdaad verboden wordt vraag ik me af hoe de Europeesche regelgever daar op gaat reageren… Nelie, neem axie!
Ichigo
Iphone word al sinds november niet meer exclusief door T-mobile verkocht!
Jip
Pfff, levert Apple toch gewoon 10 iphone per week aan de Telco’s?
Je kan zowat in 10 webwinkels iPhone kopen, in combinatie met alle andere providers. En ook nog simlockvrij.
T-Mobile kan het allang schudden!
Ichigo
Ja T-mobile is ook nog de duurste, eigenlijk is flexibel van kpn een goeie keuze, gewoon na 3 maanden omzetten naar goedkopere bundel van 17,50.
Ichigo
Origineel geplaatst door iPhoneclub (JP) @Diana – Zoals El Abogado Del Diablo al zegt: het gaat hier om de formele aanbieder en dat is voor Nederland nog steeds T-Mobile. Dat er via het webwinkelcircuit ook iPhones worden aangeboden in combinatie met andere providers is mooi meegenomen, maar niet waar het in dit verhaal om gaat.
En in mensentaal? houdt dit in dat de andere illigaal bezig zijn? Of dat een webwinkel onder doet voor een gewone winkel?
Jip
Origineel geplaatst door Ichigo Ja T-mobile is ook nog de duurste, eigenlijk is flexibel van kpn een goeie keuze, gewoon na 3 maanden omzetten naar goedkopere bundel van 17,50.
Voor die paar tientjes extra op jaarbasis krijg je zorgeloos internetten op een fatsoenlijke snelheid. Bij KPN is dat ver beneden peil. En KNP is gewoon niet interessant omdat je extra betaald voor streaming data. Hoe kun je ooit van een iPhone genieten met KPN?
Als je dan gaat zeggen dat je niks om internet op je mobiel geeft kun je beter geen iPhone kopen. Is ook stoer.
Dat stoort mij niet, voordeel is dat je dan niet over de limieten komt, en wees eerlijk heb je nou echt snel internet nodig op een mobiel?
Maar laat duidelijk zijn dat ik het niet gekocht heb voor de diensten, maar gewoon omdat het goedkoper is dan een los toestel te kopen, en daarom ga ik ook na 3 maanden 20 euro nog maar betalen.
Hoop wel dat er wat aan internet snelheid gedaan word, maar ik woon bij de duitse grens dus iedere provider heeft dan wel wat…
El Abogado Del Diablo
@All
Voor alle duidelijkheid: Het gaat er niet om dat je de iPhone ook op andere manieren kan kopen, dat is alleen maar fijn voor iedereen. Het gaat erom dat er bedrijven zijn die proberen afspraken te maken in een poging de markt te controleren.
Als dat nu helemaal verboden zou zijn (zoals de Franse uitspraak die richting op gaat) dan zou het voor iedereen mogelijk zijn om bij een willekeurige aanbieder een iPhone te kopen die via het normale import kanaal Nederland is binnengekomen. Op die manier ben je niet afhankelijk van allerlei “grijze” import met bij tijd en wijle uiterst vage (garantie)voorwaarden. Dat is niet illegaal nee, het is ook niet illegaal in die situatie dat producenten geen ondersteuning bieden op “grijze” import.
Daarnaast, als alle providers dit toestel op normale wijze zouden kunnen verkopen zal er sneller concurrentie ontstaan en daar worden wij, de consument, beter van.
Origineel geplaatst door Ichigo Ja T-mobile is ook nog de duurste, eigenlijk is flexibel van kpn een goeie keuze, gewoon na 3 maanden omzetten naar goedkopere bundel van 17,50.
Voor die paar tientjes extra op jaarbasis krijg je zorgeloos internetten op een fatsoenlijke snelheid. Bij KPN is dat ver beneden peil. En KNP is gewoon niet interessant omdat je extra betaald voor streaming data. Hoe kun je ooit van een iPhone genieten met KPN?
Als je dan gaat zeggen dat je niks om internet op je mobiel geeft kun je beter geen iPhone kopen. Is ook stoer.
Over het internet heb al een klacht in over gediend dat ik dat een schande vindt dat KPN niet hun beloftes na komt kwa snelheid, want met 128 kb down, zou je normaal mee moeten kunnen surfen, en dat is echt niet geval hoor, heb al getest komt nog niet eens boven de 20 kb denk ik.
Ohja het werkt wel, maar het kan beter, een kerel van de kpn store gaf de Iphone maar de schuld, maar dat is het niet denk ik.
Rob
@El Abogado Del Diablo –
Bedankt, erg verhelderend. Ik heb nooit begrepen waarom dit mocht. Maar nu is het wel logisch. Het wordt er verder niet beter op maar goed.
Pammela
Gelukkig snapt nu iedereen het behalve de NMA..
Marc
Het is in ieder geval leuk voor Apple: zij verkopen er weer meer iPhones door en hoeven zich geen zorgen te maken over eventuele contractbreuk t.o.v. Orange, terwijl de deal met Orange overeind blijft (dat laatste neem ik teminste aan)…
Sam
Leuk allemaal, maar als Apple dit niet wil, leveren ze gewoon niet: simple as that. Niemand verplicht ze dit: bepaal ook zelf waar ik mijn producten te koop aanbiedt. Maar voor Apple zou het alleen maar goed zijn, al weet ik niet waar je behalve TM en Vodafone een iPhone zou willen hebben met die belachelijk trage 3G snelheden en streaming-data toeslagen van andere NL telco’s (mocht dit doorvloeien naar de rest van de EU landen).
Als er ergens wel hoge prijzen zijn voor mobiele telefonie is het hier wel in Frankrijk. Alles is gewoon een factor 2 duurder, ik vraag me altijd af of er geen kartel is. Hopelijk wordt door dergelijke uitspraken de markt iets goedkoper, maar vrees het ergste
@Diana – Zoals El Abogado Del Diablo al zegt: het gaat hier om de formele aanbieder en dat is voor Nederland nog steeds T-Mobile. Dat er via het webwinkelcircuit ook iPhones worden aangeboden in combinatie met andere providers is mooi meegenomen, maar niet waar het in dit verhaal om gaat.
Dit is geen KPN/Vodafone/Telfort/etc vs T-Mobile-topic, maar een nieuwsbericht over de (ex-)exclusieve verkoop van Orange Frankrijk. Graag nu verder on-topic of discussieer verder via een van de vele forumtopics als je alsnog je punt wilt maken. Bedankt.
Mooi. Ik ben benieuwd of onze Neelie ook zo’n grap kan uithalen voor heel Europa.
Ik heb dezelfde vraag hier informatief ook al ‘s bij de NMA gesteld.. hier in Nederland hebben ze er kennelijk een andere mening over getuige het antwoord dat ik toen mocht ontvangen:
Als het in Frankrijk inderdaad verboden wordt vraag ik me af hoe de Europeesche regelgever daar op gaat reageren… Nelie, neem axie!
Iphone word al sinds november niet meer exclusief door T-mobile verkocht!
Pfff, levert Apple toch gewoon 10 iphone per week aan de Telco’s?
@Ichigo – formeel wel
Je kan zowat in 10 webwinkels iPhone kopen, in combinatie met alle andere providers. En ook nog simlockvrij.
T-Mobile kan het allang schudden!
Ja T-mobile is ook nog de duurste, eigenlijk is flexibel van kpn een goeie keuze, gewoon na 3 maanden omzetten naar goedkopere bundel van 17,50.
En in mensentaal? houdt dit in dat de andere illigaal bezig zijn? Of dat een webwinkel onder doet voor een gewone winkel?
Voor die paar tientjes extra op jaarbasis krijg je zorgeloos internetten op een fatsoenlijke snelheid. Bij KPN is dat ver beneden peil. En KNP is gewoon niet interessant omdat je extra betaald voor streaming data. Hoe kun je ooit van een iPhone genieten met KPN?
Als je dan gaat zeggen dat je niks om internet op je mobiel geeft kun je beter geen iPhone kopen. Is ook stoer.
Dat stoort mij niet, voordeel is dat je dan niet over de limieten komt, en wees eerlijk heb je nou echt snel internet nodig op een mobiel?
Maar laat duidelijk zijn dat ik het niet gekocht heb voor de diensten, maar gewoon omdat het goedkoper is dan een los toestel te kopen, en daarom ga ik ook na 3 maanden 20 euro nog maar betalen.
Hoop wel dat er wat aan internet snelheid gedaan word, maar ik woon bij de duitse grens dus iedere provider heeft dan wel wat…
@All
Voor alle duidelijkheid: Het gaat er niet om dat je de iPhone ook op andere manieren kan kopen, dat is alleen maar fijn voor iedereen. Het gaat erom dat er bedrijven zijn die proberen afspraken te maken in een poging de markt te controleren.
Als dat nu helemaal verboden zou zijn (zoals de Franse uitspraak die richting op gaat) dan zou het voor iedereen mogelijk zijn om bij een willekeurige aanbieder een iPhone te kopen die via het normale import kanaal Nederland is binnengekomen. Op die manier ben je niet afhankelijk van allerlei “grijze” import met bij tijd en wijle uiterst vage (garantie)voorwaarden. Dat is niet illegaal nee, het is ook niet illegaal in die situatie dat producenten geen ondersteuning bieden op “grijze” import.
Daarnaast, als alle providers dit toestel op normale wijze zouden kunnen verkopen zal er sneller concurrentie ontstaan en daar worden wij, de consument, beter van.
Over het internet heb al een klacht in over gediend dat ik dat een schande vindt dat KPN niet hun beloftes na komt kwa snelheid, want met 128 kb down, zou je normaal mee moeten kunnen surfen, en dat is echt niet geval hoor, heb al getest komt nog niet eens boven de 20 kb denk ik.
Ohja het werkt wel, maar het kan beter, een kerel van de kpn store gaf de Iphone maar de schuld, maar dat is het niet denk ik.
@El Abogado Del Diablo –
Bedankt, erg verhelderend. Ik heb nooit begrepen waarom dit mocht. Maar nu is het wel logisch. Het wordt er verder niet beter op maar goed.
Gelukkig snapt nu iedereen het behalve de NMA..
Het is in ieder geval leuk voor Apple: zij verkopen er weer meer iPhones door en hoeven zich geen zorgen te maken over eventuele contractbreuk t.o.v. Orange, terwijl de deal met Orange overeind blijft (dat laatste neem ik teminste aan)…
Leuk allemaal, maar als Apple dit niet wil, leveren ze gewoon niet: simple as that. Niemand verplicht ze dit: bepaal ook zelf waar ik mijn producten te koop aanbiedt. Maar voor Apple zou het alleen maar goed zijn, al weet ik niet waar je behalve TM en Vodafone een iPhone zou willen hebben met die belachelijk trage 3G snelheden en streaming-data toeslagen van andere NL telco’s (mocht dit doorvloeien naar de rest van de EU landen).
Als er ergens wel hoge prijzen zijn voor mobiele telefonie is het hier wel in Frankrijk. Alles is gewoon een factor 2 duurder, ik vraag me altijd af of er geen kartel is. Hopelijk wordt door dergelijke uitspraken de markt iets goedkoper, maar vrees het ergste
@Diana – Zoals El Abogado Del Diablo al zegt: het gaat hier om de formele aanbieder en dat is voor Nederland nog steeds T-Mobile. Dat er via het webwinkelcircuit ook iPhones worden aangeboden in combinatie met andere providers is mooi meegenomen, maar niet waar het in dit verhaal om gaat.
@Ichigo – Met het meest beroerde internetabonnement ja … Superlage snelheid en een superberoerde FUP.
Dit is geen KPN/Vodafone/Telfort/etc vs T-Mobile-topic, maar een nieuwsbericht over de (ex-)exclusieve verkoop van Orange Frankrijk. Graag nu verder on-topic of discussieer verder via een van de vele forumtopics als je alsnog je punt wilt maken. Bedankt.