Apple Music krijgt in iOS 10 een nieuw design. Wat gaat er nog meer veranderen bij Apple’s muziekdienst en in de Muziek-app op je iPhone? De 8 grote veranderingen lees je in dit artikel!
15 miljoen betalende Apple Music-gebruikers
Met 15 miljoen betalende gebruikers mag Apple Music na een jaar tevreden zijn over de resultaten. In een jaar tijd groeide de muziekdienst sneller dan Spotify. Al kun je je afvragen of Apple met de miljoenen fans die ze hebben, niet veel sneller had kunnen groeien. Apple heeft het astronomische aantal van 800 miljoen creditcards in iTunes staan en dat cijfer dateert nog uit 2014. Dat zijn allemaal betalende klanten die potentiële gebruikers zijn van Apple Music. Slechts één op de 50 iTunes-klanten heeft nog maar een abonnement op Apple Music afgesloten, dus er is nog genoeg mogelijkheid tot groei.
Dit zijn de 8 verbeteringen in Apple Music
- Redesign: nieuw uiterlijk met groter lettertype
- Nieuwe knoppenbalk met o.a. Bibliotheek en Voor jou.
- Meer opties bij muzieknummers
- Songteksten voor liedjes
- Voor jou met Discovery Mix en dagelijkse persoonlijke afspeellijst.
- Verschillend uiterlijk op de iPhone en iPad
- Blader: hitlijsten, exclusieve albums en meer.
- Connect is nu verstopt.
Hieronder zullen we deze vernieuwingen apart bespreken. Ook is er een onderdeel hetzelfde gebleven (Radio) en we leggen uit wat de veranderingen betekenen voor mensen die geen abonnee zijn van Apple Music.
Nieuw design voor Apple Music
Voordat Apple Music zich druk kan maken over verdere groei, moesten ze eerst een ander probleem oplossen: het uiterlijk van de app kreeg veel kritiek. Het was rommelig en overzichtelijk en het was volgens velen een schoolvoorbeeld van een slecht ontworpen app. Het nieuwe uiterlijk maakt gebruik van grote ‘kaarten’ met teksten in een groot lettertype. De witte achtergrond zorgt ervoor dat de albumhoezen beter tot hun recht komen. Overigens is er al kritiek op het nieuwe uiterlijk: de letters zijn veel te groot. Vooral op de iPhones met kleiner scherm zie je alleen het menu en geen albumhoezen.
Nieuwe knoppenbalk
Het vinden van je favoriete nummers en het ontdekken van nieuwe muziek moet makkelijker worden als Apple in het najaar iOS 10 uitbrengt. Apple Music heeft een vernieuwde knoppenbalk onderin het scherm.
Oud: Voor jou – Nieuw – Radio – Connect – Mijn muziek
Nieuw: Bibliotheek – Voor jou – Blader – Radio – Zoek
Het eerste tabblad dat je opent in Apple Music is Bibliotheek. Voorheen moest je je eigen muziekcollectie terugvinden onder Mijn muziek, waar je op een rood linkje bovenin het scherm moet tikken om tussen artiesten, albums, nummers, genres, componisten en verzamelingen te wisselen. In iOS 10 is het allemaal wat duidelijker: bovenin het scherm staat duidelijk Bibliotheek met daaronder de linkjes Afspeellijsten, Artiesten, Albums, Nummers en Gedownloade muziek. Je kunt nu dus makkelijker zien welke muziek lokaal op je toestel staat, zodat je niet ongemerkt data verbruikt.
Meer opties bij muzieknummers
Tijdens het afspelen van muziek kun je op de drie puntjes rechtsonder in het scherm drukken om extra opties te zien. In iOS 10 zijn de opties wat duidelijker weergegeven en er zitten ook wat nieuwe opties bij, zoals Vind ik niet leuk. Sommige opties die eerder als icoontje aanwezig waren, hebben nu een eigen knop met tekst gekregen.
Songteksten voor liedjes
In de nieuwe miniplayer van Apple Music verschijnen songteksten als je naar een nummer luistert. Zo kun je controleren wat een artiest nu echt zegt in een nummer. En nog leuker: voor een avondje karaoke heb je voortaan alleen nog Apple Music nodig en geen aparte app.
Voor jou: sneller leuke muziek vinden
Het tabblad Voor jou heeft niet alleen een ander uiterlijk gekregen, maar heeft ook wat nieuwe functies. Naast de algemene afspeellijsten die Apple altijd maakte op basis van je voorkeuren krijg je nu een zogenaamde Discovery Mix waarmee je nieuwe muziek kunt ontdekken. De afspeellijst is vergelijkbaar met Spotify’s Discover Weekly-functie waarbij je elke week een nieuwe afspeellijst krijgt op basis van jouw smaak. Bij Apple Music krijg je dagelijks nieuwe afspeellijsten. Je krijgt bovenaan de lijst ook te zien wat je recent hebt gedraaid, welke nummers je hebt grijsgedraaid en welke minder bekende nummers van jouw favoriete artiesten je nog kunt ontdekken.
Verschillend uiterlijk op iPad en iPhone
Apple houdt in iOS 10 meer rekening met de verschillende schermformaten van de iPhone en iPad. Op de iPad is de indeling iets anders, omdat er meer ruimte op het scherm is. Op de iPad zie je twee kolommen op het scherm, op de iPhone slechts één. Toch houdt Apple Music geen rekening met kleinere schermen, want zoals je al eerder op een screenshot hierboven hebt gezien toont het Bibliotheek-tabblad op iPhones met een kleiner scherm alleen maar tekst. Dit komt door de grote letters.
Blader: ontdek iets nieuws
Het nieuwe onderdeel Blader helpt je om nieuwe nummers te ontdekken: dit is simpelweg een overzicht van het beste en het nieuwste wat in Apple Music aanwezig is, van exclusieve releases tot afspeellijsten en hitlijsten. Dit hoeft dus niet meteen je persoonlijke smaak te zijn.
Connect is verstopt
Connect is niet helemaal verdwenen. Het sociale netwerk voor artiesten zal alleen niet meer een eigen tabblad hebben. Je zult voortaan op het tabblad Voor jou moeten kijken om nieuw materiaal te zien van artiesten die je volgt. Voor veel mensen zal het een welkome verandering zijn: Connect werd toch al niet zo veel gebruikt en ook de artiesten lieten het de laatste tijd afweten. Het risico is wel, dat Connect nu helemaal vergeten raakt, waardoor Apple het bij de volgende grote release definitief uitschakelt.
Radio blijft zoals het is
Er is één Apple Music-onderdeel dat hetzelfde blijft: Radio. Ook in het nieuwe design is er een aparte knop Radio, waarmee je snel Beats 1 kunt starten. Beats 1 blijft voorlopig het enige radiostation. Daarnaast kunnen betalende gebruikers van Apple Music luisteren naar radiostations op basis van artiest of genre.
Muziek-app voor niet-abonnees
Ben je geen abonnee van Apple Music, dan ben je ook aangewezen op de Muziek-app in iOS 10. Wat gaat er dan voor jou veranderen? Eigenlijk hetzelfde als je hierboven hebt gezien. Alleen krijg je op het tabblad Bibliotheek je eigen muziekcollectie te zien. Het tabblad Voor jou is het enige dat je niet kunt gebruiken; je ziet hier alleen een tekst dat je lid moet worden van Apple Music.
Hier zie je een aantal screenshots die we hebben gemaakt op een iPhone met iOS 10 waarop geen abonnement op Apple Music was afgesloten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Weekend kijktips: Number One on the Call Sheet, Banger, The Operative en meer (05-04)
- Spotify voert prijsverhoging door: dit zijn de nieuwe Nederlandse prijzen (01-04)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Als niet-abonnee heb je dus niets aan “Voor jou” of “Blader”. Ik ben benieuwd of deze tabs zijn te verbergen bijvoorbeeld door een instelling in restricties zoals ik in ios 9 doe om Connect te vervangen door een Playlists tab.
Ik moet zeggen dat ik het nieuwe uiterlijk verschrikkelijk vind in gebruik. De lettertypes zijn veels te groot en ik moet de hele tijd zoeken waar basisfuncties zijn gebleven. Ik begrijp niet wat mensen verwarrend vonden aan het vorige uiterlijk.
Heel vaak vind ik dat Apple later komt met iets, maar dat ze het dan wel goed doen. In dit geval niet en zie ik geen enkele reden om over te stappen vanaf Spotify. Het mag een snel groeiende dienst zijn, maar ze lopen toch nog steeds achter de feiten aan en ik vraag me af of ze de voorsprong nog in kunnen halen.
Ik vond sowieso de presentatie bij de WWDC erg storend waarbij hip-and-happy-extrovert-girl het publiek probeerde te laten rappen. Toch een kwestie van je (WWDC-developer) publiek niet helemaal goed aanvoelen denk ik.
Ik hoop dat ze hier inderdaad nog wat aan gaan doen. De letters zijn veel te groot en te dik. Het ziet er echt niet uit…
Verder zijn er nog een aantal dingen die niet lekker werken in de music app, maar wat wil je ook met de preview (nog niet eens een beta te noemen).
Ik vind de app er zeker op vooruit gegaan! Het mist nog wel handige functies, hopelijk voegen ze die nog toe en passen ze dat belachelijk grote lettertype aan.
Ik vind de verkoopcijfers van Apple Music vrij teleurstellend. Dat maar 1/50 van de iTunesklanten overgegaan is steekt nogal schril af tegen de mega investeringen, Beats naamsbekendheid, de focus op de nieuwe generatie en alle druktemakerij rond Dr Dré, Iovine en andere top entertainers.
Als je naar de volgende grafiek kijkt dan zie je dat Spotify er eigenlijk meer van bakt en dan zou dat eigenlijk het nieuws moeten zijn.
@Jasper: hoe kan je dat beter vinden, t font is veel te groot
Het design is er zeker op vooruit gegaan naar mijn mening! Alleen dat font, laten we hopen dat ze dat nog kleiner gaan maken. Het valt me op dat de Muziek app niet luistert naar de tekstgrootte die ik heb ingesteld bij Beeldscherm en helderheid in Instellingen, dus ik verwacht dat er ongetwijfeld nog een paar veranderingen aan het font komen.
Persoonlijk vind ik het nieuwe uiterlijk wel OK. De grote letters maken het in de wagen iets makkelijker als je geen CarPlay hebt 🙂
Ik mis wel de shuffle all funtie in mijn bibliotheek. Die gebruikte ik het vaakst. Hopelijk komt die funtie terug in de volgende betas of final! Of zit hij mss ergens goed verstopt? Tot nu toe nog niet gevonden 🙂
Werkt prima, al had ik ook geen klachten over de vorige versie. Nog niet lang genoeg gebruikt om een definitief oordeel te kunnen vellen. Alleen Discovery Mix zie ik dus nergens staan. Zal dat in een lagere beta toegevoegd worden, of ben ik de enige die het niet heeft?
Waarom zijn tegenwoordig die grote lettertypen zo in? En zeker op een telefoon is het dom. Het komt kinderlijk en oppervlakkig over. Bovendien, met kleine letters kun je veel meer informatie kwijt. Ook op websites zie je dit vaak: kanjers van letters, je scrollt je gek.
Ik zeg ’t niet gauw bij Apple ontwerpen, maar Apple Music is absoluut een gedrocht geworden. Heus wel een paar verbeteringen, maar mijn stem heb je voor de vorige versie.
En zoals iedereen al zegt: Die font-size is gewoon niet logisch. Net als bij Spotify in’t menu (wat gelukkig gaat veranderen..) heb ik altijd gedacht: “Oh, dit is een bug..”
Wow die vergelijking ongeveer halverwege het artikel, waarbij een nummer van David Guetta draait. Die nieuwe versie is werkelijk verschrikkelijk. Het lijkt bijna een grap.
Helemaal mee eens! Qua functionaliteit lijkt het een enorme verbetering te zijn maar qua design is het net een speelgoed-app. Hopelijk wordt dit nog herzien voordat IOS 10 definitief uit is.
@Hidde Collee: Ik vind dat de nieuwe app veel netter dan de oude. De navigatie is ook veel simpeler geworden.
Kijk naar het nieuwe zoek scherm, “recente zoekopdrachten” & “Trending zoekopdrachten” passen niet eens omdat het font veel te groot is. Ik hoop en ook wel dat het wordt aangepast want het ziet er gewoon niet uit.
Mis in het artikel nog wel dat de ratings van nummers niet meer aan te passen zijn, iets waar ik (als niet-Apple Music gebruiker) veel gebruik van maak icm slimme afspeellijsten.
Ben vanochtend weer terug gegaan naar iOS9, vind ik veel lekkerder werken!
De player ziet er vreselijk uit! De secties ”Library”, ”For you” en ”Browse” zijn er, op het te grote lettertype na, wél op vooruit gegaan.
Ik vind het er ook niet uit zien.
Zie naar die iconen bij het album van David Guetta.. bij verwijder uit bibliotheek lijkt het wel of ze het vuilbak icoon samengeperst hebben. Die iconen zijn ook allemaal niet even groot. Wat een rommeltje.
Grappig want bij dezelfde foto blij Blader klopt het wel.
Ik snap het niet..
@Ronald: Ik vond het juist erg verfrissend. Is een keer wat anders. Heeft trouwens niets te maken met ‘publiek verkeerd aanvoelen’, denk dat het eerder ligt aan jezelf dan. Volwassen geworden misschien?? Ik ben blij dat Apple mensen als zij in dienst heeft. Heerlijk gewoon.
Dan zal jij nog jong zijn. Vele 40-plussers moeten aan de leesbril. In de overgangsfase is een groter font dan fijn.
Is de ellende van het drm maken van mijn eigen hi-res bestanden al verholpen?
Ook ik heb het 3 maanden gebruikt en oa dat was een hindernis.
De andere hindernis is dat mijn kids de app djay gebruiken en dat werkt niet met Apple Music, daarom nu toch Spotify genomen, beide punten daarmee opgelost.
Iemand ideeën of dat nog wordt aangepakt of is opgelost?
Is nu ook eindelijk hersteld dat je albums per artiest weer in chronologische volgorde ziet, zoals het enkele iOS-versies geleden nog was, in plaats van anti-chronologisch? Dit is eigenlijk de afgelopen jaren mijn grootste ergernis in de muziek-app. ik hoop echt dat dit in iOS 10 hersteld is…
Ik vind de Muziek-app sinds de komst van Apple Music gigantisch achteruit is gegaan! iOS 7 had een simpele (aanpasbare) layout, waar het maar om één ding ging: jouw muziek. Nu moet je zoveel taps doen voor je eindelijk in je bibliotheek bent en een nummer hebt opgezocht. Nu zijn er ook nog eens 2 tabs voorgekauwd met allerlei rommel van Apple, wat, het ergste van alles, niet aan te passen is naar smaak.