Apple Music krijgt in iOS 10 een nieuw design. Wat gaat er nog meer veranderen bij Apple’s muziekdienst en in de Muziek-app op je iPhone? De 8 grote veranderingen lees je in dit artikel!
15 miljoen betalende Apple Music-gebruikers
Met 15 miljoen betalende gebruikers mag Apple Music na een jaar tevreden zijn over de resultaten. In een jaar tijd groeide de muziekdienst sneller dan Spotify. Al kun je je afvragen of Apple met de miljoenen fans die ze hebben, niet veel sneller had kunnen groeien. Apple heeft het astronomische aantal van 800 miljoen creditcards in iTunes staan en dat cijfer dateert nog uit 2014. Dat zijn allemaal betalende klanten die potentiële gebruikers zijn van Apple Music. Slechts één op de 50 iTunes-klanten heeft nog maar een abonnement op Apple Music afgesloten, dus er is nog genoeg mogelijkheid tot groei.
Dit zijn de 8 verbeteringen in Apple Music
- Redesign: nieuw uiterlijk met groter lettertype
- Nieuwe knoppenbalk met o.a. Bibliotheek en Voor jou.
- Meer opties bij muzieknummers
- Songteksten voor liedjes
- Voor jou met Discovery Mix en dagelijkse persoonlijke afspeellijst.
- Verschillend uiterlijk op de iPhone en iPad
- Blader: hitlijsten, exclusieve albums en meer.
- Connect is nu verstopt.
Hieronder zullen we deze vernieuwingen apart bespreken. Ook is er een onderdeel hetzelfde gebleven (Radio) en we leggen uit wat de veranderingen betekenen voor mensen die geen abonnee zijn van Apple Music.
Nieuw design voor Apple Music
Voordat Apple Music zich druk kan maken over verdere groei, moesten ze eerst een ander probleem oplossen: het uiterlijk van de app kreeg veel kritiek. Het was rommelig en overzichtelijk en het was volgens velen een schoolvoorbeeld van een slecht ontworpen app. Het nieuwe uiterlijk maakt gebruik van grote ‘kaarten’ met teksten in een groot lettertype. De witte achtergrond zorgt ervoor dat de albumhoezen beter tot hun recht komen. Overigens is er al kritiek op het nieuwe uiterlijk: de letters zijn veel te groot. Vooral op de iPhones met kleiner scherm zie je alleen het menu en geen albumhoezen.
Nieuwe knoppenbalk
Het vinden van je favoriete nummers en het ontdekken van nieuwe muziek moet makkelijker worden als Apple in het najaar iOS 10 uitbrengt. Apple Music heeft een vernieuwde knoppenbalk onderin het scherm.
Oud: Voor jou – Nieuw – Radio – Connect – Mijn muziek
Nieuw: Bibliotheek – Voor jou – Blader – Radio – Zoek
Het eerste tabblad dat je opent in Apple Music is Bibliotheek. Voorheen moest je je eigen muziekcollectie terugvinden onder Mijn muziek, waar je op een rood linkje bovenin het scherm moet tikken om tussen artiesten, albums, nummers, genres, componisten en verzamelingen te wisselen. In iOS 10 is het allemaal wat duidelijker: bovenin het scherm staat duidelijk Bibliotheek met daaronder de linkjes Afspeellijsten, Artiesten, Albums, Nummers en Gedownloade muziek. Je kunt nu dus makkelijker zien welke muziek lokaal op je toestel staat, zodat je niet ongemerkt data verbruikt.
Meer opties bij muzieknummers
Tijdens het afspelen van muziek kun je op de drie puntjes rechtsonder in het scherm drukken om extra opties te zien. In iOS 10 zijn de opties wat duidelijker weergegeven en er zitten ook wat nieuwe opties bij, zoals Vind ik niet leuk. Sommige opties die eerder als icoontje aanwezig waren, hebben nu een eigen knop met tekst gekregen.
Songteksten voor liedjes
In de nieuwe miniplayer van Apple Music verschijnen songteksten als je naar een nummer luistert. Zo kun je controleren wat een artiest nu echt zegt in een nummer. En nog leuker: voor een avondje karaoke heb je voortaan alleen nog Apple Music nodig en geen aparte app.
Voor jou: sneller leuke muziek vinden
Het tabblad Voor jou heeft niet alleen een ander uiterlijk gekregen, maar heeft ook wat nieuwe functies. Naast de algemene afspeellijsten die Apple altijd maakte op basis van je voorkeuren krijg je nu een zogenaamde Discovery Mix waarmee je nieuwe muziek kunt ontdekken. De afspeellijst is vergelijkbaar met Spotify’s Discover Weekly-functie waarbij je elke week een nieuwe afspeellijst krijgt op basis van jouw smaak. Bij Apple Music krijg je dagelijks nieuwe afspeellijsten. Je krijgt bovenaan de lijst ook te zien wat je recent hebt gedraaid, welke nummers je hebt grijsgedraaid en welke minder bekende nummers van jouw favoriete artiesten je nog kunt ontdekken.
Verschillend uiterlijk op iPad en iPhone
Apple houdt in iOS 10 meer rekening met de verschillende schermformaten van de iPhone en iPad. Op de iPad is de indeling iets anders, omdat er meer ruimte op het scherm is. Op de iPad zie je twee kolommen op het scherm, op de iPhone slechts één. Toch houdt Apple Music geen rekening met kleinere schermen, want zoals je al eerder op een screenshot hierboven hebt gezien toont het Bibliotheek-tabblad op iPhones met een kleiner scherm alleen maar tekst. Dit komt door de grote letters.
Blader: ontdek iets nieuws
Het nieuwe onderdeel Blader helpt je om nieuwe nummers te ontdekken: dit is simpelweg een overzicht van het beste en het nieuwste wat in Apple Music aanwezig is, van exclusieve releases tot afspeellijsten en hitlijsten. Dit hoeft dus niet meteen je persoonlijke smaak te zijn.
Connect is verstopt
Connect is niet helemaal verdwenen. Het sociale netwerk voor artiesten zal alleen niet meer een eigen tabblad hebben. Je zult voortaan op het tabblad Voor jou moeten kijken om nieuw materiaal te zien van artiesten die je volgt. Voor veel mensen zal het een welkome verandering zijn: Connect werd toch al niet zo veel gebruikt en ook de artiesten lieten het de laatste tijd afweten. Het risico is wel, dat Connect nu helemaal vergeten raakt, waardoor Apple het bij de volgende grote release definitief uitschakelt.
Radio blijft zoals het is
Er is één Apple Music-onderdeel dat hetzelfde blijft: Radio. Ook in het nieuwe design is er een aparte knop Radio, waarmee je snel Beats 1 kunt starten. Beats 1 blijft voorlopig het enige radiostation. Daarnaast kunnen betalende gebruikers van Apple Music luisteren naar radiostations op basis van artiest of genre.
Muziek-app voor niet-abonnees
Ben je geen abonnee van Apple Music, dan ben je ook aangewezen op de Muziek-app in iOS 10. Wat gaat er dan voor jou veranderen? Eigenlijk hetzelfde als je hierboven hebt gezien. Alleen krijg je op het tabblad Bibliotheek je eigen muziekcollectie te zien. Het tabblad Voor jou is het enige dat je niet kunt gebruiken; je ziet hier alleen een tekst dat je lid moet worden van Apple Music.
Hier zie je een aantal screenshots die we hebben gemaakt op een iPhone met iOS 10 waarop geen abonnement op Apple Music was afgesloten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Severance, LOL: Last One Laughing en meer (18-01)
- Weekend kijktips: Safe Harbor, Goosebumps: The Vanishing en meer (11-01)
- Disney+ krijgt ondersteuning voor HDR10+: dit heb je eraan (10-01)
- Apple blijft werken aan vernieuwde CarPlay, maar wanneer is de release? (08-01)
- 'Apple gaat News-app uitbreiden naar meer landen' (maar de vraag is welke) (07-01)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 24 reacties