Ben je een muzieksnob, die jarenlang bezig is geweest met het verzamelen van unieke opnames, dan kun je Apple Music misschien maar beter overslaan. Een paar dagen na de lancering van Apple Music klagen mensen dat er chaos in hun muziekcollectie is opgetreden: verkeerde albumhoezen, dubbele nummers, kapotte afspeellijsten… sommige mensen zien dat hun muziekcollectie in iTunes is vernield. Het heeft voornamelijk te maken met de iCloud-muziekbibliotheek
Als je dit inschakelt (via Instellingen > Muziek > iCloud-muziekbibliotheek), zal Apple Music proberen om jouw muzieknummers te matchen met de nummers in de Apple Music-bibliotheek. Dit is vergelijkbaar met iTunes Match. Een unieke bootleg-opname van jouw favoriete artiest kan zomaar worden vervangen door de standaard plaatopname. Argh!
Lees ook: Thuisdeling voor muziek niet meer mogelijk in iOS 8.4 en Apple Music en DRM, hoe zit dat?
Apple Music vervangt je nummers ongevraagd
Bij Google’s muziekdienst heb je nog de mogelijkheid om een onjuiste match te vervangen door een muziekbestand, die je uploadt van je pc of Mac. Als je op een later moment muziek gaat streamen, hoor je dan altijd nog het originele nummer, zoals je het ook lokaal hebt staan. Bij Apple Music krijg je die mogelijkheid niet: daarbij worden nummers ongevraagd vervangen.
Dat was trouwens al een probleem bij iTunes Match: expliciete teksten werden ongevraagd vervangen door gecensureerde versies en mono-opnames moesten plaats maken voor stereo-versies. Gaandeweg is dat wel verbeterd, maar er zijn nog steeds mensen die klagen over de rücksichtslose manier waarop Apple muziekcollectie ‘op orde brengt’.
Er zijn mensen die een mooie muziekcollectie hebben opgebouwd met lossless nummers, voorzien van albumhoezen in hoge resolutie en de juiste artiesteninfo. Die informatie kan je gedeeltelijk kwijtraken als Apple Music’s matching-mechanisme in actie komt.
De oplossing: meer controle voor de gebruiker
Wat is de oplossing? Apple zou je de mogelijkheid moeten geven om bepaalde albums en afspeellijsten veilig te stellen. Je zou die nummers moeten kunnen markeren: je wilt ze intact houden en ze moeten niet worden gematcht met Apple’s muziekbibliotheek. Er is momenteel maar één optie om zeker te weten dat je niets kwijtraakt: maak eerst een goede backup van je iTunes-muziekbibliotheek voordat je iCloud-muziekbibliotheek inschakelt in combinatie met Apple Music.
Een alternatief is om een apart iTunes-account aan te maken om mee te testen. Maar ja, dan moet je ook weer twee iTunes-bibliotheken onderhouden. Da’s niet handig.
Afhankelijkheid van iCloud-muziekbibliotheek
Wil je offline afspeellijsten van Apple Music opslaan, dan ben je verplicht om iCloud-muziekbibliotheek in te schakelen. Daarbij geef je dus ook meteen toestemming om jouw lokale muziekbibliotheek te matchen, terwijl je alleen maar offline wilde luisteren. Overigens blijft het probleem daar niet bij, want bij het matchen speelt ook een probleem rond DRM, waar we in een apart artikel aandacht aan besteden.
Ook vervelend: Apple Music werkt nog niet goed
Als dit het enige probleem zou zijn, valt er nog wel mee te leven: maak een backup van je iTunes-muziekcollectie en na de proefperiode zet je gewoon je oude iTunes-bibliotheek weer terug. Maar bij Apple Music zelf zitten ook nog wel de nodige storingen en problemen. Zelf merkte ik, dat mijn proefperiode opeens weer was afgelopen. Na wat klooien met instellingen voor Delen met gezin bleek het opeens weer te werken. Voormalig iCulture-redacteur Bart zag zijn zelfgemaakte afspeellijsten opeens weer verdwijnen:
https://twitter.com/Scarbir/status/616362116119953408
Apple Music is niet het droomdebuut waar we op hadden gerekend. Misschien moeten we ons erop instellen, dat productlanceringen tegenwoordig wat rommeliger verlopen dan we van Apple (‘It just works!’) gewend zijn.
Neem alleen al het aanmeldingsproces voor de proefperiode van Apple Music. Na een verwarrende hoeveelheid stappen en een rare melding dat je tóch (niet) moet betalen, heb je eindelijk een proefabonnement afgesloten. Zo’n verwarrend aanmeldingsproces zijn we van Apple niet gewend.
Voor optimistischer nieuws rondom Apple Music: lees ons dossier Apple Music. Ben je er helemaal klaar mee, dan kun je Apple Music ook verbergen op de iPhone, iPad en Mac.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 28 reacties