Zo kan Apple de Muziek-app en Apple Music verbeteren
Wat doe je als je graag bij Apple als designer wil werken, maar vriendelijk wordt bedankt? Dan ga je zelf aan de slag met eigen concepten en plaats je deze online. Dat is wat de student Jason Yuan aan de Northwestern University gedaan heeft. Begin dit jaar ging hij bij Apple in gesprek voor een stage grafisch design bij Apple Music, maar kwam niet door de selectie. Na maanden van ontwerpen heeft hij zijn blik op een nieuwe versie van de Muziek-app online gedeeld. De verbeteringen voor Apple Music geven een goede blik op hoe Apple dit in iOS 11 kan verbeteren.
Concept voor muziekontdekking via Apple Music
Jason Yuan is helemaal bij het begin van start gegaan: het ontdekken van nieuwe muziek. Hij deelt Apple Music-gebruikers in in twee categorieën: mensen met een grote muziekbibliotheek die selectief zijn in wat ze luisteren (Hoarders) en mensen die graag naar afspeellijsten luisteren en waarschijnlijk al Spotify hebben (Nomads). Apple Music neigt meer naar de Hoarders en daarom heeft hij het onderdeel My Sampler bedacht.
Op een Tinder-achtige manier kun je zo nieuwe muziek ontdekken. De Muziek-app laat een aantal artiesten met nummers zien. Door deze ingedrukt te houden, krijg je een preview van vijftien seconden te horen. Vind je het nummer leuk, dan veeg je naar onderen om deze toe te voegen aan je bibliotheek. Vind je het niks, dan veeg je naar boven. Op deze manier leert Apple Music wat je leuk vindt en wordt de New Music Mix samengesteld. Elke week kun je de My Sampler opnieuw doorlopen.
De My Sampler vind je ook terug bij de nieuwe Voor jou-pagina. Hier worden ook afspeellijsten getoond op basis van het tijdstip, locatie en stemming. Als voorbeeld geeft Jason Yuan dat je een rustige afspeellijst krijgt, als je op Facebook ingecheckt bent in een café. Apple Music ‘weet’ dan dat je waarschijnlijk wil studeren en past daar de muziek op aan. Ook zie je hier een dagelijkse stream van content (ook video) op basis van jouw smaak. Apple Music Connect is in het concept komen te vervallen, omdat dit volgens Jason nauwelijks gebruikt wordt.
Nieuw Watch-gedeelte in Apple Music concept
Onderin de menubalk in het concept vind je ook een optie Watch. Apple legt steeds meer de focus op muziek gerelateerde videocontent, dus een apart Watch-gedeelte zou niet misstaan. Hier vind je alle videocontent die je aan het kijken was of voor jou mogelijk interessant is. Denk aan een aflevering van Carpool Karaoke met jouw favoriete artiest of nieuwe videoclips van artiesten die je volgt. Dit Watch-gedeelte klinkt niet geheel onwaarschijnlijk, want later dit jaar komt er allerlei videocontent beschikbaar op Apple Music, waaronder dus Carpool Karaoke en diverse documentaires over muziek.
Het Ontdekken-scherm heeft in het concept ook een visuele metamorfose ondergaan en heeft grotere afbeeldingen voor content dat nieuw is in Apple Music. De Radio-knop, die plaats moest maken voor de Watch-knop, vind je nu ook terug in de Ontdekken-pagina, helemaal onderaan. Je kunt dan doortikken naar Beats 1 of de diverse themastations van Apple Music.
Nieuw Huidig-scherm met makkelijker likes geven
In Apple Music kun je liedjes liken door deze een hartje te geven. Vind je een nummer niet leuk, dan kun je dat ook kenbaar maken met een Niet leuk-knop. Volgens Jason vereist dit nu veel te veel stappen en zit dit te ver verborgen. Hij wil dit oplossen door gebruikers twee keer achter elkaar op de albumhoes te tikken, waarna je meteen een like aan een nummer geeft. Met een bevestiging in beeld weet je dan direct dat je like goed doorgekomen is. Daarnaast kun je in het concept makkelijker vegen tussen het huidige, vorige en volgende nummer. Nadat je een liedje gepauzeerd hebt, kun je vanaf het Huidige-scherm opzij vegen. Dit is vergelijkbaar met hoe dit nu al werkt in Apple Music op de Apple TV en is een stuk sneller dan navigeren met de Volgende- en Vorige-knop.
Tot slot voegt de ontwerper de twee zoekfuncties van Apple Music samen. Vorig jaar bespraken wij al enkele verbeteringen voor Apple Music en de gebrekkige zoekfunctie kwam ook daar voorbij. Apple Music laat je na het zoeken kiezen tussen twee opties: zoeken in je bibliotheek en in Apple Music zelf. In het concept wordt dit gecombineerd in één zoekfunctie, waarna er wel een onderverdeling gemaakt wordt tussen nummers in je bibliotheek en die van Apple Music. Ook is het dan mogelijk om meerdere soorten zoektermen te gebruiken, want dat is nu bij het vinden van muziek in je eigen bibliotheek niet mogelijk.
Of Apple soortgelijke verbeteringen voor Apple Music en de Muziek-app in petto heeft, blijkt over een maandje. Op maandag 5 juni houdt Apple haar jaarlijkse WWDC-presentatie, waar onder andere iOS 11 onthuld wordt. In de complete Medium-post van Jason Yuan vind je nog meer subtiele wijzigingen, bijvoorbeeld in de branding van Apple Music.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iOS 18.2: deze nieuwe functies komen dit najaar (21-11)
- Vierde beta voor ontwikkelaars en derde publieke beta van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu uit (20-11)
- Apple brengt iOS 18.1.1 en iPadOS 18.1.1 uit (19-11)
- Gebruikers melden problemen met het opslaan van bewerkte foto's in iOS 18 (19-11)
- Oeps: Apple gaat iCloud-backups van iOS 8 en eerder wissen (18-11)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 12 reacties