Apple Music is nu een tijdje voor iedereen beschikbaar, waardoor iedereen er ruim van heeft kunnen genieten. Na de eerste problemen met nummers die niet af wilden spelen of muziek die niet goed offline opgeslagen werd, maken we de balans op na een half jaar intensief gebruik. Wat kan Apple allemaal nog verbeteren om Apple Music een betere ervaring te maken?
Verbeteringen in Mijn Muziek
Een handige functie van Apple Music is dat je je bestaande muziekbibliotheek uit iTunes kunt combineren met content uit Apple Music. Zoek een nummer in Apple Music, tik op het plusje en je muziek wordt aan de sectie Mijn Muziek toegevoegd. Maar er is hier een aantal punten die Apple kan verbeteren om dit onderdeel gestroomlijnder en eenvoudiger te maken.
Tijdens het streamen van muziek in bijvoorbeeld de Voor jou- en Nieuw-sectie, is lang niet altijd even duidelijk welke muziek al toegevoegd is aan Mijn Muziek. In Voor Jou krijg je boeiende afspeellijsten en artiesten voorgeschoteld, gebaseerd op de nummers die je leuk vindt. Open je zo’n afspeellijst, dan zie je niet direct welke nummers daaruit al in Mijn Muziek staan. Er wordt wel aangegeven als een nummer offline opgeslagen staat, maar als je alleen streamt heb je daar niks aan. Pas na het bekijken van een specifiek nummer, zie je of deze in Mijn Muziek opgeslagen staat.
Welke nummers uit de linker afbeelding staan in Mijn Muziek? Pas na het tikken op de drie puntjes krijg je het verlossende antwoord.
Ook herkent Apple Music niet dezelfde nummers die op meerdere albums uitgebracht zijn. Als fan van Michael Jackson, zijn er een hoop verschillende albums waar je uit kunt kiezen. Veel van deze albums bevatten dezelfde nummers. Kom je tijdens het streamen een nummer tegen, dan geeft Apple Music niet aan dat je dit nummer (dat bijvoorbeeld op een ander album staat) al in Mijn Muziek hebt opgeslagen. Hierdoor zou het zomaar kunnen gebeuren dat je exact hetzelfde nummer meerdere keren in Mijn Muziek geplaatst hebt, terwijl het slechts gaat om een uitgave op een ander album.
Beter inzicht in wat je leuk vindt
Het hartjes-systeem van Apple Music is buitengewoon handig om te laten blijken welke muziek je leuk vindt. Aan de hand van dit systeem wordt de Voor jou-sectie gevuld. Maar welke nummers heb je nou allemaal als leuk gemarkeerd? Het hartjes-systeem wordt nu vooral gebruikt zodat Apple Music jouw smaak leert kennen, maar een optie om te zien welke nummers je met een hartje gemarkeerd hebt zou het overzicht een stuk eenvoudiger maken. Je kunt wel een slimme afspeellijst maken met nummers die je voorzien hebt van een hartje, maar deze lijst wordt alleen samengesteld van muziek die ook nog eens in Mijn Muziek ondergebracht is. Niet handig, wat ons betreft.
Beter en sneller zoeken in Mijn Muziek
Zoeken in Apple Music kan op twee manieren. Zodra je een zoekterm invult, kies je ervoor of er gezocht wordt naar muziek in Apple Music zelf of in de Mijn Muziek-sectie. De verdeling in het zoeken moet ook zeker mogelijk blijven, maar waarom is er geen zoekfunctie die deze twee onderdelen combineert? Zoeken in Mijn Muziek moet bovendien behoorlijk specifiek. Zoeken naar ‘michael jackson beat it’ levert geen resultaten op, terwijl dit nummer van deze artiest wel degelijk opgeslagen is. De zoekfunctie in Mijn muziek herkent geen gecombineerde zoekopdracht van artiest en nummer, terwijl dat bij zoeken in Apple Music wel kan.
Bovendien is een tikfoutje maken in de zoekfunctie van Mijn Muziek dodelijk. Een verkeerd gespelde naam of simpelweg een verkeerd aangeslagen toets resulteert in een blank resultatenscherm, terwijl zoeken in Apple Music zelf wel degelijk de juiste resultaten oplevert.
Een ander kritiekpuntje wat betreft het zoeken heeft te maken met het eerder aangehaalde probleem: dezelfde nummers op meerdere albums. Zoeken naar Michael Jackson en selecteren voor het nummeroverzicht levert een enorme lange lijst op met alle beschikbare nummers. Deze lijst kan echter flink ingeperkt worden, door dezelfde nummers bij elkaar te zetten. Dit maakt het zoeken een stuk overzichtelijker en simpeler, waardoor je niet door een enorme lijst aan nummers hoeft te scrollen.
Apple Music Connect
Ken je iTunes Ping nog? Steve Jobs introduceerde deze functie als hét nieuwe sociale aspect van iTunes, waardoor je artiesten kon volgen, zelf berichten kunt plaatsen en vrienden kunt maken. Al na twee jaar trok Apple de stekker uit dit geflopte project. Apple Music Connect is een vergelijkbaar systeem, maar is wel een stuk minder veelzijdig. In Connect gaat het om eenzijdig verkeer, doordat alleen artiesten een eigen pagina hebben en content kunnen posten. Je kunt daar als gebruiker wel op reageren en berichten liken, maar daar blijft het dan ook bij.
Links: Apple Music post van drie dagen oud, rechts: tweet van drie uur oud met vergelijkbare likes
Zoals hierboven te zien is, loopt het nog niet echt storm met Apple Music Connect. Een tweet van drie uur oud krijgt evenveel respons als een Apple Music Connect-bericht van drie dagen geleden. Nu is dat niet heel erg vreemd, want Twitter is voor iedereen beschikbaar, onafhankelijk van het gebruikte apparaat. Toch is teruggaan naar een iTunes Ping-achtig concept ook geen goede keuze, want dat is niet wat Apple Music Connect wil zijn. Misschien kan Apple artiesten meer aansporen om unieke en creatieve content te pushen via Apple Music Connect.
Bovendien is het vreemd dat Apple Music Connect niet beschikbaar is op de nieuwste Apple TV, terwijl Apple Music daar wel op werkt. Bovendien ziet Apple Music Connect er op de desktop in iTunes bijzonder slordig uit, omdat alles in een smalle kolom kris kras door elkaar weergegeven wordt. Het maakt daarbij niet uit hoe breed je iTunes maakt. Als Apple van Apple Music Connect niet de volgende flop wil maken, zal Apple toch echt meer z’n best moeten gaan doen om gebruikers aan te trekken zoals met een verbeterde overzichtsweergave.
Toch is Apple Music in zijn huidige vorm een zeer geslaagde streamingdienst. Vooral het combineren van je bestaande muziekcollectie met nieuwe muziek uit Apple Music is erg fijn en handig, zodat je niet elke keer je favoriete muziek per se handmatig op hoeft te zoeken. Het aanbod van Apple Music is goed en ook het navigeren gaat doorgaans eenvoudig en goed. Toch kan Apple Music met bovenstaande verbeteringen nog een stukje makkelijker worden, waardoor ik maar al te graag blijf betalen voor deze muziekdienst.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 28 reacties