Apple Music is nu een tijdje voor iedereen beschikbaar, waardoor iedereen er ruim van heeft kunnen genieten. Na de eerste problemen met nummers die niet af wilden spelen of muziek die niet goed offline opgeslagen werd, maken we de balans op na een half jaar intensief gebruik. Wat kan Apple allemaal nog verbeteren om Apple Music een betere ervaring te maken?
Verbeteringen in Mijn Muziek
Een handige functie van Apple Music is dat je je bestaande muziekbibliotheek uit iTunes kunt combineren met content uit Apple Music. Zoek een nummer in Apple Music, tik op het plusje en je muziek wordt aan de sectie Mijn Muziek toegevoegd. Maar er is hier een aantal punten die Apple kan verbeteren om dit onderdeel gestroomlijnder en eenvoudiger te maken.
Tijdens het streamen van muziek in bijvoorbeeld de Voor jou- en Nieuw-sectie, is lang niet altijd even duidelijk welke muziek al toegevoegd is aan Mijn Muziek. In Voor Jou krijg je boeiende afspeellijsten en artiesten voorgeschoteld, gebaseerd op de nummers die je leuk vindt. Open je zo’n afspeellijst, dan zie je niet direct welke nummers daaruit al in Mijn Muziek staan. Er wordt wel aangegeven als een nummer offline opgeslagen staat, maar als je alleen streamt heb je daar niks aan. Pas na het bekijken van een specifiek nummer, zie je of deze in Mijn Muziek opgeslagen staat.
Welke nummers uit de linker afbeelding staan in Mijn Muziek? Pas na het tikken op de drie puntjes krijg je het verlossende antwoord.
Ook herkent Apple Music niet dezelfde nummers die op meerdere albums uitgebracht zijn. Als fan van Michael Jackson, zijn er een hoop verschillende albums waar je uit kunt kiezen. Veel van deze albums bevatten dezelfde nummers. Kom je tijdens het streamen een nummer tegen, dan geeft Apple Music niet aan dat je dit nummer (dat bijvoorbeeld op een ander album staat) al in Mijn Muziek hebt opgeslagen. Hierdoor zou het zomaar kunnen gebeuren dat je exact hetzelfde nummer meerdere keren in Mijn Muziek geplaatst hebt, terwijl het slechts gaat om een uitgave op een ander album.
Beter inzicht in wat je leuk vindt
Het hartjes-systeem van Apple Music is buitengewoon handig om te laten blijken welke muziek je leuk vindt. Aan de hand van dit systeem wordt de Voor jou-sectie gevuld. Maar welke nummers heb je nou allemaal als leuk gemarkeerd? Het hartjes-systeem wordt nu vooral gebruikt zodat Apple Music jouw smaak leert kennen, maar een optie om te zien welke nummers je met een hartje gemarkeerd hebt zou het overzicht een stuk eenvoudiger maken. Je kunt wel een slimme afspeellijst maken met nummers die je voorzien hebt van een hartje, maar deze lijst wordt alleen samengesteld van muziek die ook nog eens in Mijn Muziek ondergebracht is. Niet handig, wat ons betreft.
Beter en sneller zoeken in Mijn Muziek
Zoeken in Apple Music kan op twee manieren. Zodra je een zoekterm invult, kies je ervoor of er gezocht wordt naar muziek in Apple Music zelf of in de Mijn Muziek-sectie. De verdeling in het zoeken moet ook zeker mogelijk blijven, maar waarom is er geen zoekfunctie die deze twee onderdelen combineert? Zoeken in Mijn Muziek moet bovendien behoorlijk specifiek. Zoeken naar ‘michael jackson beat it’ levert geen resultaten op, terwijl dit nummer van deze artiest wel degelijk opgeslagen is. De zoekfunctie in Mijn muziek herkent geen gecombineerde zoekopdracht van artiest en nummer, terwijl dat bij zoeken in Apple Music wel kan.
Bovendien is een tikfoutje maken in de zoekfunctie van Mijn Muziek dodelijk. Een verkeerd gespelde naam of simpelweg een verkeerd aangeslagen toets resulteert in een blank resultatenscherm, terwijl zoeken in Apple Music zelf wel degelijk de juiste resultaten oplevert.
Een ander kritiekpuntje wat betreft het zoeken heeft te maken met het eerder aangehaalde probleem: dezelfde nummers op meerdere albums. Zoeken naar Michael Jackson en selecteren voor het nummeroverzicht levert een enorme lange lijst op met alle beschikbare nummers. Deze lijst kan echter flink ingeperkt worden, door dezelfde nummers bij elkaar te zetten. Dit maakt het zoeken een stuk overzichtelijker en simpeler, waardoor je niet door een enorme lijst aan nummers hoeft te scrollen.
Apple Music Connect
Ken je iTunes Ping nog? Steve Jobs introduceerde deze functie als hét nieuwe sociale aspect van iTunes, waardoor je artiesten kon volgen, zelf berichten kunt plaatsen en vrienden kunt maken. Al na twee jaar trok Apple de stekker uit dit geflopte project. Apple Music Connect is een vergelijkbaar systeem, maar is wel een stuk minder veelzijdig. In Connect gaat het om eenzijdig verkeer, doordat alleen artiesten een eigen pagina hebben en content kunnen posten. Je kunt daar als gebruiker wel op reageren en berichten liken, maar daar blijft het dan ook bij.
Links: Apple Music post van drie dagen oud, rechts: tweet van drie uur oud met vergelijkbare likes
Zoals hierboven te zien is, loopt het nog niet echt storm met Apple Music Connect. Een tweet van drie uur oud krijgt evenveel respons als een Apple Music Connect-bericht van drie dagen geleden. Nu is dat niet heel erg vreemd, want Twitter is voor iedereen beschikbaar, onafhankelijk van het gebruikte apparaat. Toch is teruggaan naar een iTunes Ping-achtig concept ook geen goede keuze, want dat is niet wat Apple Music Connect wil zijn. Misschien kan Apple artiesten meer aansporen om unieke en creatieve content te pushen via Apple Music Connect.
Bovendien is het vreemd dat Apple Music Connect niet beschikbaar is op de nieuwste Apple TV, terwijl Apple Music daar wel op werkt. Bovendien ziet Apple Music Connect er op de desktop in iTunes bijzonder slordig uit, omdat alles in een smalle kolom kris kras door elkaar weergegeven wordt. Het maakt daarbij niet uit hoe breed je iTunes maakt. Als Apple van Apple Music Connect niet de volgende flop wil maken, zal Apple toch echt meer z’n best moeten gaan doen om gebruikers aan te trekken zoals met een verbeterde overzichtsweergave.
Toch is Apple Music in zijn huidige vorm een zeer geslaagde streamingdienst. Vooral het combineren van je bestaande muziekcollectie met nieuwe muziek uit Apple Music is erg fijn en handig, zodat je niet elke keer je favoriete muziek per se handmatig op hoeft te zoeken. Het aanbod van Apple Music is goed en ook het navigeren gaat doorgaans eenvoudig en goed. Toch kan Apple Music met bovenstaande verbeteringen nog een stukje makkelijker worden, waardoor ik maar al te graag blijf betalen voor deze muziekdienst.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Dit verklapt de uitnodiging van de WWDC 2025 over iOS 19 (26-03)
- Apple kondigt WWDC 2025 aan: op deze datum worden iOS 19 en meer onthuld (25-03)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
…..in IOS 9.3 kun je speellijsten maken van losse nummers zonder dat deze je “Mijn Muziek” database vervuilen, zeker als je een liefhebber bent van een album collectie, wil je daar geen losse flodders tussen hebben zitten.
Nu is iTunes MAC OSX nog niet zover, daar komen de “losse” nummers wel tevoorschijn als je deze op je IOS device in een speellijst hebt gezet.
Hoop dat de IOS ontwikkelaars snel gaan buurten bij de collega;s van OSX !
Mijn vriend geeft les op een sportschool, en heeft derhalve speciale versies van nummers op zijn iPhone staan. Apple Music zet die nummers om naar een andere versie, waardoor hij meteen de dienst van zijn telefoon gegooid heeft. Dat is het grote minpunt, eigen muziek moet niet veranderd worden.
Ik ben wel tevreden en ik onderschrijf de verbeterpunten. Ik merk echter wel dat Apple Music soms mijn originele muziek heeft vervangen door andere een versie. Wel het zelfde nummer maar hele andere uitvoering. Met name met losse nummers. Soms ook nummers van een album ineens op een verzamelalbum plaatsen terwijl dat niet zo is. Als niet alles goed ingevuld was in je bibliotheek dan gaat het soms mis.
Toch tevreden in het algemeen. Dit beschouw ik meer als een slordigheid….
Voor old-schoolers (zoals mij), die belang hechten aan albums, minder aan individuele nummers, zal iOS 9.3 een belangrijke update hebben: het is dan mogelijk om nummers toe te voegen vanuit Apple Music aan je playlists, zonder dat die automatisch in “My Music” komen te staan.
Voordien was dit een behoorlijke bron van ergenis als je je library een beetje clean wou houden.
Reeds aanwezig in de iOS beta versies, niet in iTunes & TvOS (dus half-cleane library voor het moment)
Ik zou direct overstappen op Apple Music als ik de muziek via mijn Chromecast zou kunnen afspelen.
De Apple TV interface mag ook wel op de schop. Voor de ‘Mijn Muziek’ sectie ziet er niet uit. Alle namen onder elkaar… waarom niet gewoon ’tegels’? Op zo’n groot scherm ziet dat er veel mooier uit. Dat scrollen is nu echt irritant.
Ook zou ik graag willen zien wat er op Beats 1 draait en welke shows er nog komen. Zoals op de iPhone/iPad.
Voor de rest ben ik zéér tevreden over Apple Music.
Wat ik mis als kritiek op Apple Music, is iets dat mij mateloos, mateloos irriteert en dat is dat Apple eigengereid mijn CD hoezen gaat veranderen van mijn eigen gekochte muziek.. Blijf van mijn hoezen af zou ik willen roepen! Ook irritant is dat een nummer van een complete CD ineens verschijnt onder de hoes van een verzamel CD met diverse artiesten! Ben benieuwd wie hier ook last van heeft?
Ik weet niet zeker of dit in iOS 9 soms is opgelost, maar in iOS 8.4 kun je nooit een heel album in één keer “offline beschikbaar” maken. De functie zit er wel, maar lijkt niks te doen. Er blijf dan niets anders over dan dit (via de 3 punten achter elk nummer) voor elk nummer apart te doen.
Chromecast integratie, maar dat gaat nooit gebeuren.
Voor een product waar miljarden is voor betaald vind ik dat er bij elkaar nog teveel verbeterpunten opgesomd worden. Apple is een fantastisch merk en ik maak dagelijks met plezier gebruik van hun producten. Maar soms slaan ze ook de plank mis, en heeft Spotify in deze, naar mijn mening, het beter voor elkaar. Je ziet dat het hun core-business is. Kritiek op Apple hoeft niet altijd in the end verzacht te worden “maar het is verder wel goed” omdat het Apple is.
Apple zegt altijd niet de vernieuwer in de markt te willen zijn maar de beste in wat ze op de markt brengen. Als je het zo altijd bekijkt moet de gebruikerservaring gewoon uitstekend zijn. Want ze hebben genoeg concurrenten uit de markt kunnen testen en perfectioneren alvorens ze het uitbrengen.
Apple vervangt mijn Album Art zonder te vragen. Daarom Apple Music na 1 dag uitgezet en mijn eigen muziek hersteld. Zolang dit blijft voor mij geen Apple Music.
Ik moet mijn iphone op vliegtuig modus gooien om te kunnen zien welke nummers daadwerkelijk offline op mijn toestel staan, zodat ik geen mbs verspil als ik onderweg ben. Das gewoon heel jammer en een groot gebrek waar dit hele apple music facade heengaat. Ze moeten iets beter achter hun eigen telefoon gaan zitten en daadwerkelijk gebruiken met maar 1000 mb in een maand dan gaan ze het snappen.
In mijn muziek staan de albums tot mijn grote ergernis nog altijd niet in chronologische volgorde, maar juist omgekeerd. Als ik een artiest wil bekijken en een album wil kiezen om te beluisteren, wil ik de discografie in de correcte volgorde zien. Vroeger was dat ook zo, maar enkele iOS-versies geleden heeft Apple dit tot mijn grote verdriet omgedraaid. Een welkome verbetering zou zijn dat je zelf kunt kiezen (nieuwste eerst of oudste eerst).
Dan is er iets mis. Als het goed is staat er achter ieder nummer wat gedownload is gewoon een teken van een iPhone met een vinkje er in.
@Hans: En nog 1 je. Ben gestopt met iMisuc omdat bij uploaden van mijn verzameling de hele boel (35000 nummers) in soep draaide: hoezen, vervangen van speciale uitvoeringen van nummers door andere uitvoeringen, iphone die ongevraagd volliep met gedownloade muziek, etc.. Heb snel de handel er af gegooid en mijn originele back-up weer terug gezet. En terug naar Spotify gegaan. Helaas, want als het zou werken zoals beloofd had het big fun kunnen zijn. Met uitzondering van dan ook nog van het DRM verhaal: al je eigen muziek wordt beveiligd zodat je uiteindelijk vast zit aan iMusic en je eigen rechten kwijt bent. Ik wacht dus nog een paar jaartjes. Wellicht dat het nog betert… Maar ik vrees van niet, want de meeste doorsnee gebruikers zullen het wel best vinden wel neem ik aan.
Apple kennende blijven de belangrijkste bugs bestaan, want mensen die altijd alles uit iTunes kopen hebben geen last met album art en het vervangen van speciale versies door normale versies. Ook verwacht ik geen grote nieuwe features meer in Apple Music. Het nieuwe is er weer vanaf en Apple is allang bezig met andere ontwikkelingen.
Zit er ook sterk aan te denken om terug naar Spotify te gaan!
Wat ik af en toe vooral irritant vind is dat zeer veel nummers grijs zijn op een album, en hij dat nummer dan dus overslaat, terwijl het nummer los wel te vinden is of op een andere album… Maar op de daadwerkelijke eigen album is hij gewoon grijs??
Vreselijk irritant, vind het verder ook niet veel beter dan een Spotify.. Weinig tot geen meerwaarde ten opzichte van Spotify…
Rondweg bagger
Waar men heel veel mee zou winnen is aan de kwaliteit van de muziek.
Ga echt naar 16/24 bit.
Kijk dan ook naar het abonnement,€ 9,99 voor iemand die geen topkwaliteit wil en zeg € 14,99 die dit wel wil.
Dan win je veel zieltjes.
Ik heb Apple Music uitgeprobeerd naast mijn Tidal maar je hoort duidelijk verschil.
Dus zolang geen verbetering in geluid houdt ik het op Tidal!
Ik mis vooral de ‘nieuwe releases’ melding van artiesten die je volgt zoals Spotify die heeft in plaats van dat hele Connect gebeuren. Ik weet niet altijd wanneer er iets nieuws is uitgebracht en zeker van onbekendere artiesten die ik luister is dat niet op de Nieuw-pagina van Apple te vinden. Op Connect zijn die artiesten vaak ook niet te vinden. Ik heb dus alsnog een andere informatiebron nodig en moet het dan op gaan zoeken.
Bij het tabje Nieuw zouden ze gewoon een pagina met jou gevolgde artiesten kunnen maken.
Simpel;
– betere streaming
– ondersteuning Bluesound
Meer keuze in nummers,
Ik heb in spotify een heleboel nummers staan die Apple niet kent. Ik blijf mooi bij spotify dus.
ondersteuning van het streamen in ALAC 16bit 44,1Khz cd kwaliteit ipv slechte in elkaar gedrukte beschadigde (MP3) en eventueel FLAC 24bit 96Khz High-res bestanden.
inderdaad! Betere streaming HIGH-RES dus…. geen mp3 🙁 🙁
Er is een heel specifiek ding wat ze van mij mogen verbeteren: de scheiding van eigen muziek en Apple Music muziek. Houd het als aparte dienst binnen de muziek app als nodig maar houdt ook onze eigen zorgvuldig samengestelde muziekcollectie intact!
dringend (!!!!) een aparte functie toevoegen waardoor je zelf kan bepalen of je je eigen muziek gescheiden wil houden of samen wil voegen met de iCloud-music library van Apple Music! Apple Music maakt een ABSOLUTE
puinhoop van de afspeellijsten van eigen muziek (geript van CD-collectie e.d.), waardoor je verplicht bent om de functie iCloud-music library uit te schakelen, en je een boel functies van Apple Music verliest.
Alle topics aangehaald in het artikel zijn ook vaak een bron van ergernis…jammer! Als je muziek streamt op Apple toestellen ben je helaas beter af met Spotify en consoorten, al zit ik (en afgaande op online fora tienduizenden Apple fans met mij) te hopen dat bovenstaande bugs worden opgelost, want de gezinsformule is leuk en handig, en Apple Music is beter verweven in iOS-systeem dan andere streamingdiensten #fingerscrossed
Helemaal mee eens.
En gebruik (iig voor die eigen muziek) in het artiestenoverzicht gewoon weer een (album)cover van de artiest die in je eigen collectie zit, en niet de recentste foto van zomaar ergens op ’t web. De nostalgie van ‘gouwe ouwe’ muziek wordt meestal grondig verpest als je ongevraagd een foto krijgt opgedrongen van hoe de artiest of band er anno nú uitziet 😖
Één of andere grijsaard die je nog maar vaag bekend voorkomt, ipv je idool in zijn/haar hoogtijdagen… 😧
@MLVC: … en zet daar gelijk DRM op. Zelfs op eigen geïmporteerde CD’s waardoor ze niet meer bruikbaar zijn in iMovie.
Wat ik erg mis en wat bij rdio en spotify wel gebeurd(e) is dat je wekelijks een melding krijgt dat er van artiesten uit je collectie een nieuw album is uitgebracht en/of is toegevoegd. Ik zou dit een zeer welkome verbetering vinden. Verder erg tevreden met apple music.