Apple als muzieklabel
De nieuwe afdeling is onderdeel van Apple Music en wordt geleid door Elena Segal, die eerder Legal Director voor muziekrechten was bij iTunes. De nieuwe afdeling gaat vooral bezig met het ontdekken van nieuwe artiesten, maar heeft ook alles in huis om te zorgen dat de artiesten studio-opnames kunnen maken. Het is de eerste grote verandering sinds Apple Music in april een nieuwe topman kreeg, Oliver Schusser.
Nauw samenwerken met artiesten
Een anonieme bron vertelde: “Oliver wil onderstrepen hoe belangrijk Apple uitgeven en songwriters vindt. Vandaar deze move”. Terwijl concurrent Spotify zich vooral richt op technologie zoals spraakbediening, kijkt Apple wat meer naar de muzikale kant. Zo werd in het begin nauw samengewerkt met artiesten om nieuwe muzieknummers exclusief te kunnen aanbieden. Later liep dat wat spaak, omdat grote muzieklabels niet langer wilden meewerken aan de exclusieve contracten. Maar met Apple’s eigen muzieklabel in huis kan het bedrijf zelf de voorwaarden dicteren. Eén van de artiesten waarmee Apple regelmatig samenwerkt is Drake, al kun je daarbij nauwelijks nog van een beginnende muzikant spreken. Ook Pharell Williams, David Guetta en Taylor Swift treden regelmatig op in reclamespots, als Beats-dj en in andere rollen.
Volgens muziekblad Rolling Stones kan een eigen uitgeefdivisie helpen om betere licentiedeals te sluiten. Maar Apple kan er ook voor kiezen om zich vooral op beginnende artiesten te richten en ze een contract aan te bieden, waarmee hun muziekcarriers een extra zetje krijgt. Apple heeft dan geen externe partijen zoals Sony of Universal meer nodig. Duidelijk is wel dat Apple meer invloed wil in de muziekwereld. Met eigen studio’s, een radiostation om de artiesten te promoten en een leger aan marketingmedewerkers in huis moet dat lukken. Met 50 miljoen betalende abonnees gaat het ook qua groei voor de wind bij Apple Music.
Apple Records
Voor mensen die de muziekwereld op de voet volgen, is het misschien nog de vraag hoe Apple in staat is om zelf een muziekuitgeverij of zelfs een platenlabel op te richten, gezien het jarenlange conflict met Apple Records, de platenmaatschappij van de Beatles. In 2007 legden de Beatles het conflict met Apple bij, maat dat leek vooral bedoeld om de collectie Beatles-albums in iTunes beschikbaar te krijgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 2 reacties