Dat er een NFC-chip in de nieuwste iPhones zit, is mooi meegenomen. Maar je hebt er in Nederland en België nog helemaal niets aan. In landen waar Apple Pay nog niet beschikbaar is, is de NFC-functie niet voor andere functies te gebruiken. Daar lijkt ook niet zo snel verandering in te komen, want Apple heeft aangegeven dat het openstellen van de NFC-functie te veel beveiligingsrisico’s met zich meebrengt.
Een groep Australische banken wilden toegang hebben tot de NFC-chip in de iPhone, zodat ze een alternatieve betaaloplossing kunnen ontwikkelen voor de iPhone. Maar Apple wil daar niet aan meewerken. Ze zijn van mening dat de beveiliging van de toestellen in gevaar komt. Uiteraard spelen daarbij nog veel meer factoren mee, bijvoorbeeld dat Apple liever geen concurrerende betaaldiensten wil en dat de banken liever niet te veel geld aan Apple willen afdragen. De gedachte achter Apple Pay is dat het de consumenten niets extra mag kosten. De banken zien dat niet zitten en zijn bang dat zij miljoenen aan Apple zullen moeten afdragen. De banken zouden daardoor niet bereid zijn om zelfs maar met Apple in gesprek te gaan. Daardoor is Apple Pay momenteel maar beschikbaar via een handjevol Australische gebruikers, namelijk voor kaarthouders van American Express en ANZ.
Apple heeft nu een formele klacht ingediend bij de Australian Competition and Consumer Commission, omdat de banken weigeren om Apple Pay in te voeren. Daardoor is Apple bang dat de verdere uitrol van de betaaldienst in gevaar komt. Ze hebben het grote marktaandeel van de grote banken nodig om de dienst zinvol beschikbaar te kunnen stellen aan voldoende klanten. De Australische consumentencommissie wil later deze maand een uitspraak doen over het openstellen van NFC, maar uiteraard ziet Apple liever dat ze zich er niet mee bemoeien.
Momenteel is Apple Pay beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, China, Hongkong, Singapore, Frankrijk, Zwitserland en Australië. Ook zou er een uitrol naar Spanje zijn gepland, maar over Nederland en België is helaas nog niets bekend.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 15 reacties