Tim Cook in Apple Park-kantine

Vooruitblik: dit is wat je kan verwachten van Apple in oktober

Naar verwachting gaat Apple in oktober weer een event organiseren, met daarbij de focus op Macs en iPads. In deze vooruitblik lees je precies wat je van Apple's oktober-event kan verwachten en wat er nog meer in oktober 2024 van Apple komt.

Na de drukte van het september 2024-event, is Apple nog niet klaar voor de rest van het jaar. Volgens de meest recente geruchten komen er nog diverse nieuwe Apple-producten uit in 2024, waarvan de kans groot is dat ze in oktober onthuld worden. Dat mag ook geen verrassing heten: Apple heeft er een traditie van gemaakt om in oktober nog wat nieuwe aankondigingen te doen, al dan niet via een apart oktober-event. Maar welke nieuwe producten kan je dan precies verwachten tijdens een eventueel oktober-event? Dit is onze vooruitblik.

Datum: wanneer is Apple’s oktober 2024-event?

Apple heeft op dit moment het oktober-event nog niet officieel aangekondigd. Het is ook nog niet 100% zeker dat er wel een event komt, al wijzen betrouwbare bronnen wel die richting op. Apple kan er namelijk ook voor kiezen om nieuwe aankondigingen via persberichten te doen, zoals in 2022 gedaan is. Maar als Apple daadwerkelijk een event gaat houden, hebben we wel een idee voor de datum.

Apple’s oktober-events zijn meestal in de tweede helft van de maand. Kijken we naar de afgelopen jaren, dan waren dit de data:

  • 2023: in de nacht van 30 op 31 oktober 2023
  • 2021: 18 oktober 2021
  • 2020: 13 oktober 2020 (verlate iPhone 12-aankondiging)
  • 2018: 30 oktober 2018
  • 2016: 27 oktober 2016

Als Apple een event houdt in oktober, dan verwachten we die dus pas in de week van 21 of 28 oktober.

Verwachtingen Apple’s oktober-event in het kort

  • M4 MacBook Pro: nieuwste generatie MacBook Pro met diverse varianten van de M4-chip
  • M4 Mac mini: grote update voor Apple’s kleinste Mac
  • M4 iMac: spec-bump voor de kleurrijke desktop
  • Nieuwe Magic-accessoires: usb-c versies van Magic Mouse, Magic Trackpad en Magic Keyboard
  • iPad mini 2024: spec-bump voor de kleinste iPad
  • iPad 2024: nieuwe versie van de goedkoopste iPad

#1 M4 MacBook Pro: de lijn weer vernieuwd

Waarschijnlijkheid0%

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Apple de M3 MacBook Pro's aankondigde, maar inmiddels zijn we alweer bij de M4-chip aanbeland. Althans, in de iPad Pro. Er is op dit moment nog geen Mac waar een M4-chip in zit, maar dat gaat dit najaar waarschijnlijk veranderen. Volgens bronnen komt Apple dit najaar met de M4 MacBook Pro. We gaan er vanuit dat het in ieder geval om het 14-inch instapmodel gaat, maar we verwachten ook meteen de M4 Pro- en M4 Max-versies, net zoals Apple dat vorig jaar gedaan heeft. Verwacht overigens geen hele grote veranderingen: het draait hier alleen maar om betere prestaties en misschien her en der wat vernieuwde specs. Een nieuw design komt pas op een later moment. Volgens geruchten krijgen de M4 Macs wel allemaal standaard 16GB werkgeheugen.

Bekijk ook
Gerucht: ‘M4 Macs standaard met 16GB werkgeheugen’

Gerucht: ‘M4 Macs standaard met 16GB werkgeheugen’

Apple lijkt eindelijk overstag te gaan: toekomstige Macs met M4-chip krijgen allemaal standaard 16GB werkgeheugen, zo zegt een bron. En dat scheelt je misschien wel honderden euro's.

#2 M4 Mac mini: grootste update in jaren

Waarschijnlijkheid0%

Het is aankomende januari alweer twee jaar geleden dat Apple de Mac mini vernieuwde, voorzien van de M2 en M2 Pro-chip. Met de komst van M4 Macs loopt dit model dus wel wat achter, dus geen wonder dat Apple een nieuw model in de pijplijn heeft liggen. Er zijn al best wat geruchten over de nieuwe Mac mini 2024 geweest. Zo zou hij een stuk kleiner worden, zitten er geen usb-a-poorten meer op (maar wel vijf usb-c-poorten) en wordt het design onder de schop genomen.

Bekijk ook
De aanstaande Mac mini 2024 krijgt 5 usb-c poorten (en meer geruchten)

De aanstaande Mac mini 2024 krijgt 5 usb-c poorten (en meer geruchten)

Wat zijn de geruchten over de Mac mini 2024? We verzamelen op deze pagina wat we al weten over de chip, behuizing, releasedatum en meer, zodat jij daar bij je aankoop rekening mee kunt houden.

#3 M4 iMac: spec-bump

Waarschijnlijkheid0%

De kans is groot dat Apple, voor het tweede jaar op rij, de iMac een update gaat geven. De kleurrijke Mac-desktop kreeg vorig jaar nog een M3-chip (in plaats van de oudere M1), maar veranderde verder nauwelijks iets aan de desktop. Gaat dat dit jaar wel gebeuren? Daar zijn nog geen geruchten over geweest, maar Apple zou misschien het scherm een update kunnen geven. Een grotere versie verwachten we nog niet en waarschijnlijk kiest Apple ook alleen voor de standaard M4-chip. Wat we wel leuk zouden vinden, is als Apple eens wat nieuwe kleuren gaat uitbrengen voor dit model.

Apple iMac M3 kleuren overzicht in waaiervorm

#4 Magic-accessoires met usb-c: het zou eens tijd worden

Waarschijnlijkheid0%

Als Apple inderdaad de iMac gaat updaten, dan durven we wel met zekerheid te zeggen dat ook de Magic-accessoires geüpdatet gaan worden. Dit zijn namelijk de enige producten in Apple's assortiment waar nog een Lightning-aansluiting in zit, terwijl vanuit EU-regelgeving usb-c verplicht wordt. We denken daarom dat deze producten dit najaar eindelijk de overstap maken. Het gaat dan om de Magic Mouse, het Magic Trackpad en het Magic Keyboard (in diverse varianten). Andere veranderingen verwachten we niet voor deze accessoires. De nieuwe usb-c-varianten zullen meegeleverd worden met de iMac, maar ook los verkrijgbaar zijn. De gekleurde versies blijven naar verwachting exclusief voor de iMac.

iMac 2021 Magic Mouse

#5 iPad mini 2024: verbeterde specs en chip

Waarschijnlijkheid0%

De huidige iPad mini stamt alweer uit 2021, waarbij het design vernieuwd werd. We verwachten dat de opvolger van dit jaar er niet heel veel anders uit ziet. Wellicht dat Apple de iPad mini 2024 in een paar nieuwe kleurtjes gaat uitbrengen, maar over het algemeen ziet het nieuwe model er waarschijnlijk hetzelfde uit. De veranderingen zitten dan ook waarschijnlijk in de binnenkant. Een snellere chip, verbeterde specs en wellicht een verbeterde camera. We verwachten dat Apple de iPad mini ook geschikt gaat maken voor Apple Intelligence, dus wellicht dat er een A18-chip in komt zoals de iPhone 16. Ook is het nog de vraag wat Apple qua Apple Pencil-support gaat doen: blijft het bij de tweede generatie of stapt hij over naar de Apple Pencil Pro? Lees ook ons artikel met mogelijke iPad mini 2024 functies.

Bekijk ook
iPad mini 2024: dit kunnen we verwachten

iPad mini 2024: dit kunnen we verwachten

De iPad mini 2024 is het aankomende model van de kleinste iPad in de line-up. De iPad mini 2024 krijgt een aantal kleinere verbeteringen, maar wat weten we nog meer van dit model? Op deze pagina lees je alles over de iPad mini 2024.

#6 iPad 2024: twijfelgeval voor het instapmodel

Waarschijnlijkheid0%

Komt er dit jaar nog een instapmodel van de iPad of niet? Apple hield jarenlang vast aan een jaarlijkse upgrade voor dit model, maar dat is inmiddels geen zekerheid meer. Het huidige model stamt alweer uit 2022 en kreeg dit voorjaar nog een flinke prijsverlaging. Volgens recente berichten van een display-expert zou Apple de panelen voor de nieuwe elfde generatie iPad 2024 pas later dit jaar verschepen, voor een release in voorjaar 2025. Toch sluiten wij een release voor dit najaar nog niet helemaal uit. Apple kan er een nieuwere chip in doen, de opslagcapaciteit uitbreiden en nieuwe kleurtjes uitbrengen. Lees ook ons artikel over mogelijke iPad 2024 functies.

Bekijk ook
iPad 2024 (11e generatie): dit zijn onze verwachtingen

iPad 2024 (11e generatie): dit zijn onze verwachtingen

Apple komt in 2024 naar verwachting met de elfde generatie iPad, ook wel de iPad 2024 genoemd. Het is de nieuwste editie van het standaardmodel en hier lees je wat je ervan kan verwachten.

#7 Release van iOS 18.1 en meer

Waarschijnlijkheid0%

Dit weten we 100% zeker: Apple gaat in oktober iOS 18.1 en meer uitbrengen. En dat is voor Amerikaanse gebruikers een belangrijk moment, want dit betekent de start van Apple Intelligence. De functie komt in het Engels beschikbaar op de iPhone 16-modellen, de iPhone 15 Pro en Macs en iPads met M1-chip en nieuwer. De updates omvatten de eerste functies van Apple Intelligence, zoals de Writing Tools, Clean Up en meer. In de EU kun je het helaas niet (zomaar) gebruiken, want op de iPhone en iPad heb je daarvoor een Amerikaanse Apple ID nodig en moet je je toestel en Siri op Engels zetten. Op de Mac is het voldoende om alleen je toestel en Siri op Engels te zetten.

Gelukkig bevat iOS 18.1 nog meer functies waar we in Europa ook wat aan hebben, zoals verbeteringen voor het Bedieningspaneel en meer.

Bekijk ook
Dit zijn de nieuwste functies van iOS 18.1

Dit zijn de nieuwste functies van iOS 18.1

Later dit najaar brengt Apple IOS 18.1 uit, de eerstvolgende grote update van iOS 18. Deze update wordt nu al enige tijd getest, waardoor we een goed beeld hebben van welke nieuwe functies iOS 18.1 bevat. Een grote focus is er voor Apple Intelligence, maar er zit gelukkig meer in.

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we zoals altijd alle ontwikkelingen op de voet. Zodra het event van start gaat of de producten aangekondigd zijn, lees je alles over de nieuwe Macs, iPads en alle andere aankondigingen op onze site terug in uitgebreide artikelen. Als er een live event komt, kun je ook zelf de Apple-livestream kijken. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de mogelijke presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in onze ‘Praat mee’-rubriek. Zet ook zeker de meldingen van iCulture aan om geen enkele aankondiging te missen!

Bekijk ook
Vooruitblik: deze Apple-producten verwachten we nog in 2024

Vooruitblik: deze Apple-producten verwachten we nog in 2024

Welke producten gaat Apple in 2024 nog allemaal uitbrengen? Van een aantal nieuwe producten zijn we al zeker, maar de komst van veel andere devices is ook nog onduidelijk. Lees hier welke Apple-producten wij in de tweede helft van 2024 verwachten.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.