Apple’s Mac-programma voor onafhankelijke reparatiebedrijven heeft beperkingen

Apple's breidt haar programma voor onafhankelijke reparatiebedrijven uit naar de Mac. Voorheen verzorgde Apple alleen iPhone-onderdelen, maar daar komt de Mac nu bij. Er gelden wel allerlei beperkingen.
Benjamin Kuijten -

Update 19 augustus 2020: Apple heeft meer details gegeven over het Mac-reparatieprogramma voor externe partijen. Er blijken nog wel wat beperkingen te gelden. Reparatieshops mogen alleen werkzaamheden verrichten aan Macs die buiten de garantie vallen. Ook mogelijk ze Macs niet naar een Apple-reparatiecentrum doorsturen. Dit blijkt uit een intern document.

Vanaf 17 augustus kunnen de onafhankelijke reparateurs originele onderdelen en gereedschappen aanschaffen, die geschikt zijn voor alle Mac-modellen. Componenten die de shops kunnen aanschaffen zijn het scherm, logic board en de top case (bestaande uit toetsenbord, trackpad, speakers en accu). Deelnemende bedrijven moeten minimaal één gecertificeerde technicus in dienst hebben en mogen geen complete vervanging voor de Macs aanbieden.

Door Apple’s Independent Repair Provider Program uit te breiden naar de Mac hebben mensen die niet in de buurt van een Apple Store of erkende reparateur wonen toch de mogelijkheid om een MacBook-reparatie met originele onderdelen te laten uitvoeren.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 17 augustus.


Vorig jaar kondigde Apple een speciaal programma voor onafhankelijke reparatiebedrijven aan. Met dit programma kunnen dergelijke bedrijven officiële onderdelen krijgen. Ze hoeven hiervoor geen Apple Authorised Service Provider te zijn. Reuters schrijft nu dat deze dienst uitgebreid wordt naar de Mac.

Mac nu ook binnen Apple’s programma voor onafhankelijke reparatiebedrijven

Als je MacBook een reparatie nodig heeft, dan kun je daarvoor natuurlijk terecht bij de Apple Store en een erkende Apple-serviceprovider, zoals Amac. Binnenkort heb je als Mac-gebruiker veel meer keuze, want ook onafhankelijke bedrijven die niet bij Apple aangesloten zijn krijgen officiële onderdelen. Hierdoor vervalt je garantie niet als je een onderdeel laat vervangen.

Bekijk ook

MacBook Pro 2018 met open scherm.

MacBook reparatie: waarop letten bij een kapotte MacBook repareren?

Een MacBook reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte MacBook te laten repareren en weer als nieuw te krijgen.

Een ander voordeel naast de officiële onderdelen is dat winkeliers ook training krijgen. Zo zorgt Apple ervoor dat de onderdelen op de juiste manier geïnstalleerd worden. Het normale programma dat Apple biedt is voor kleine reparatiebedrijven te duur, maar met dit programma moet een Mac-reparatie een stuk toegankelijker worden. Of de uitbreiding naar de Mac nu ook beschikbaar is voor Nederlandse bedrijven, is nog niet helemaal duidelijk. We verwachten in ieder geval dat dit op den duur beschikbaar komt.

Het programma voor iPhones ging vorig jaar van start in de VS, maar sinds deze zomer kunnen ook Nederlandse onafhankelijke bedrijven zich bij Apple aanmelden. Wie dat doet, moet wel rekening houden met strenge voorwaarden van dit reparatieprogramma.

Bekijk ook

Apple Store reparaties

Kritiek op Apple’s programma voor reparateurs: “Krankzinnige voorwaarden”

Apple kondigde vorig jaar een speciaal programma aan voor onafhankelijke reparateurs, waardoor het voor hen makkelijker is om aan originele onderdelen te komen. Maar het contract dat deze bedrijven moeten ondertekenen, zou vol staan met absurde voorwaarden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 19 augustus: Beperkingen voor externe reparateurs toegevoegd.

Reacties: 3 reacties

  1. (Red.) Beperkingen voor externe reparateurs toegevoegd.

  2. Hoe zit het met de beperking dat je als reparateur geen “third party” onderdelen mag hebben voor Apple producten? Dat is een grote beperkingen voor veel reparateurs die nu met third party producten (moeten) werken omdat er geen officiële onderdelen los verkocht worden.

    Voor veel reparateurs zal dit blijven gelden omdat Apple nier voor alles een officieel onderdeel aanbiedt. En omdat de prijzen voor onderdelen erg hoog kunnen liggen (dat maakt sommige reparaties niet rendabel).

  3. Lijkt wel goed nieuws. Het grootste probleem is dat Apple de prijzen voor onderdelen afhankelijk van wie ze gebruikt maakt. Als consument betaal je sowieso de hoofdprijs, maar Amac zegt voor reparatieonderdelen aanzienlijk meer te moeten betalen dan bijvoorbeeld een premium service provider. En dan heb je nog de strenge regels voor gebruik van alternatieve onderdelen en de eis dat producten die een vintage stempel krijgen van Apple (ik meen vanaf 5 jaar na verschijnen), dat daar alleen service met onderdelen die nog op voorraad zijn is toegestaan. Het repareren van een chip op bijvoorbeeld een videokaart mag niet, als je onderdelen van Apple afneemt. Je mag dan alleen de gehele videokaart via Apple aanschaffen en vervangen. Als die er niet meer zijn dan is het einde verhaal qua service. Ik vind dat ver gaan. Door een wonder is mijn iMac videokaart pas na 8 jaar gecrashed, waardoor ik (naar mij toen pas bleek) net te laat was voor de omruilservice voor deze Videokaart, waar bekende hardware fouten op zitten. De vervangende videokaarten waren op, dus mijn computer moest als afgeschreven worden beschouwd. Toen bleek een klein bedrijf, Mobile Hardware in Zuidland, die zich gespecialiseerd heeft in “onmogelijke” Apple reparaties, voor een redelijke prijs de chip op de kaart te kunnen vervangen, waarmee voor dit onderdeel weer een paar jaar gewonnen is. Adres gekregen dankzij een uitstekende premium service provider, die zelf tot zijn spijt deze relatief eenvoudige reparatie zelf niet mocht uitvoeren.

    Dus meer bedrijven die zich aan Apple gaan verbinden voor “originele onderdelen”, ik weet niet of dat echt in het belang van ons zal zijn.