Eigen apps eerst
Het onderzoek van WSJ zou duidelijk maken dat Apple’s eigen apps hoger scoren dan apps van externe ontwikkelaars. Bij de zoekterm ‘Kaarten’ verschijnt eerst de eigen app van Apple en daarna pas Google Maps en Waze. Volgens WSJ is dat ook bij andere zoektermen het geval. Bij 60% van de uitgevoerde zoekopdrachten staat Apple hoger in de resultaten. En bij apps waarmee Apple geld verdient zou dat zelfs 95% zijn. Het gaat daarbij om apps met betaalde content, zoals Apple Music en Boeken (het voormalige iBooks). Apple heeft erop gereageerd en zegt dat het puur komt door gebruikersgedrag.
Volgens Apple krijg je apps te zien op basis van gebruikersvoorkeuren en zegt:
Apple-klanten voelen zich verbonden met onze producten en veel van hen gebruiken het zoeken als een manier om hun apps te vinden en te openen. De manier waarop klanten de zoekfunctie gebruiken, bepaalt waarom Apple sterke posities inneemt in de resultaten. Om dezelfde reden staan Uber, Microsoft en andere bedrijven vaak ook hoog in de ranglijsten.
Maar de Wall Street Journal laat het er niet bij zitten en vindt dat Apple de App Store domineert. Daardoor maken apps van anderen minder kans. Eén van de pijnpunten is dat er bij de eigen apps van Apple geen recensies achtergelaten kunnen worden. Daardoor hebben ze ook geen sterrenwaardering. Een slechte waardering zou een app omlaag kunnen drukken in de ranglijsten, maar bij Apple kan dat niet. Vermoedelijk krijgen Apple’s eigen apps achter de schermen een standaard waardering van vijf sterren.
Wat ook meespeelt is dat Apple’s eigen apps vaak al standaard geïnstalleerd staan op het toestel, waardoor mensen eerder geneigd zijn om ze te gebruiken. Het zoeken van een alternatieve app kost extra moeite.
WSJ reikt nog een ander voorbeeld aan: audioboeken. Tot twee jaar geleden scoorde AudioBooks.com als hoogste in de ranglijst, totdat Apple’s eigen Boeken-app opeens de resultaten domineerde. De dagelijkse appdownloads bij AudioBooks.com gingen daarmee met 25% omlaag. Apple’s eigen app verschijnt nu als eerste als je zoekt op boeken, audioboeken en andere boekgerelateerde zoekopdrachten. Volgens Apple ligt het aan gebruikersgedrag en kunnen ze er niets aan doen.
42 factoren bepalen de ranglijst
Er zijn dus 42 factoren die de ranking van een app bepalen, waarbij het aantal downloads, beoordelingen, relevantie en gebruikersgedrag het belangrijkste zijn. Dat laatste houdt in, dat er wordt gekeken hoe vaak mensen een app aantikken en vervolgens downloaden, zo legt Apple uit.
Apple staat onder druk over de monopoliepositie rondom apps en de App Store. Apple zou oneerlijke concurrentie in de hand werken door ontwikkelaars te verplichten hun apps via de App Store aan te bieden, waarvan Apple zelf de poortwachter is en een vergoeding vraagt. Zowel in de VS als in de EU heeft dat geleid tot onderzoeken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Als ik op kaarten zoek komt idd Apple kaarten boven aan maar als ik op maps zoek staat toch echt Google maps boven Apple kaarten.
En als ik op waze zoek dan komt waze netjes boven aan te staan en dan Google maps en dan pas een keer Apple kaarten.
Denk dus dat het gewoon de naam van de app is waardoor hij eerder opduikt.
Dus het is aan je zelf op welk woord je zoekt en dat Apple de meest logische naam gebruikt waardoor je het eerder vind zou heel goed kunnen.
@Jordy: Helemaal mee eens!
Geen idee of het zo is. Wat wel zo is, is dat je voor de apps van Apple geen waardering kan geven. Dat is wel minder transparant ten opzichte van de concurrentie want hierdoor komen negatieve recensies niet bij de consument en kan hierdoor een minder overwogen beslissing nemen.
Bij Jumbo of de Appie gebeurt t toch ook met huismerk producten..
altijd dat gezeur.. een goede app komt echt wel bovendrijven..
Ik vind dit bijzonder in de reactie van Apple:
Ik zoek regelmatig een geïnstalleerde app op mijn iPhone door een swipe naar beneden, maar ik doe dat nooit via de App Store. Als de zoekfunctie op de iPhone meetelt hebben de standaard meegeleverde apps wel een voordeel.
Als het aantal sterren inderdaad een criterium is, worden de eigen apps niet dus aan dezelfde criteria getoetst.
Als ik op navigatie zoek, dan komt Apple Kaarten op de 5e plek. 💁♂️
Kan overigens prima een reactie en waardering op Apple app geven hoor.
Dat vind ik ook altijd zo vreemd. Kan je geen negatieve reactie geven. Willen ze ontwijken denk.
Hulde! Een uitgebreid gedegen onderzoek van de Wall streeft journal, wordt zo even in een 30-seconden-onderzoek onderuitgehaald in de achterkamer van Jordy…. 🤤
Uitgebreid en gedegen onderzoek van de Wall Street Journal? Hebben zij de 42 meetpunten gebruikt waar Apple op meet? Het is zelfde laken een pak als jij Jordy verwijt!