Ashley Gjøvik krijgt ontslag
De geheimhoudingsverklaring die medewerkers bij indiensttreding tekenen omvat alles: het personeel mag niet praten over nieuwe producten, maar ook niet hoe het er intern bij Apple aan toe gaat. Door de vuile was buiten te hangen is Apple nu van mening dat Gjøvik haar NDA heeft overtreden. In een interview vertelde de vrouw vorige maand nog hoe ze al jaren aandacht probeert te vragen voor seksisme binnen Apple, maar er werd nooit een echte oplossing geboden. Eerder werd Gjøvik al op non-actief gesteld en nu is ze officieel ontslagen. Ze had overigens niets te maken met de #AppleToo-beweging, waarbij medewerkers ook aandacht vragen voor de arbeidsomstandigheden binnen Apple. Er zou sprake zijn van oneerlijke behandeling, racisme, pesten, intimidatie en meer. Dat blijkt uit de ruim 500 ervaringsverhalen van (ex-)medewerkers die inmiddels zijn verzameld.
Gisteren werd bekend dat een groep activisten en aandeelhouders van Apple dat wil veranderen, zodat er een minder strenge geheimhoudingsplicht komt en medewerkers misstanden kunnen rapporteren. Apple-topvrouw Deirdre O’Brien (zie foto), binnen Apple verantwoordelijk voor HR-zaken, heeft als enige een officiële reactie gegeven op de gebeurtenissen. Zij vindt dat medewerkers met hun manager moeten praten als ze klachten hebben over salaris en andere zaken. Maar volgens sommige medewerkers heeft dat weinig zin.
In een videobericht zegt O’Brien:
Now, I want you to hear this directly from me. First, if you ever have a concern about your pay at Apple, please talk to your manager or your people business partner. And second, if you ever want to report a concern about your work environment, please come and talk to us, please. And know that we have a confidential process to thoroughly investigate in a way that treats everyone with dignity and respect.
Intellectueel eigendom
Apple nam gisteren contact op met Gjøvik over “gevoelige zaken rond intellectueel eigendom”. Het bedrijf liet weten dat het urgent was en “dat haar medewerking absoluut noodzakelijk” was. Gjøvik liet vervolgens weten dat ze het gesprek graag schriftelijk wilde houden, zodat ze de correspondentie kon doorsturen naar het National Labor Relations Board. Apple vond dat ze daarmee weigerde om deel te nemen aan het gesprek en liet weten dat haar toegang tot Apple’s systemen zou worden ingetrokken. Een paar uur later kreeg ze bericht dat ze was ontslagen.
https://twitter.com/ashleygjovik/status/1423014977661591552
Anderen betogen echter dat Gjøvik het tot haar missie heeft gemaakt om Apple zoveel mogelijk dwars te zitten en zou hebben gelogen. Zo meldt deze twitteraar dat het op non-actief stellen op verzoek van Gjøvik zelf is gebeurd. Ook zou ze belangrijke details achterwege hebben gelaten en daarmee meewerken aan de perceptie dat vrouwen verhalen over misstanden uit hun duim zuigen. Meer informatie lees je in deze Reddit-thread.
https://twitter.com/_shantini_/status/1433270352919072771?s=20
Salarisverschillen
Gjøvik stelde niet alleen intimidatie en seksisme binnen Apple aan de kaart, maar vond het ook ongepast dat Apple toegang had tot persoonlijke informatie op toestellen en op de persoonlijke Apple ID van medewerkers. Een woordvoerder van Apple liet The Verge weten dat het bedrijf zich “altijd sterk heeft gemaakt voor het creëren en handhaven van een positieve en inclusieve werkplek” maar dat er over zaken zoals deze geen informatie kan worden gegeven “uit respect voor de betrokken individuen”. Zelf benadrukt Apple altijd dat het bedrijf diversiteit en gelijke behandeling hoog in het vaandel heeft staan.
Ondertussen is het National Labor Relations Board (NLRB) bezig met een onderzoek naar aanleiding van de klachten van Gjøvik en collega Cher Scarlett. Laatstgenoemde deed een intern onderzoek naar de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen binnen Apple.
- 2021 - 10 september: Gecorrigeerd dat Gjøvik geen initiatiefnemer is van #AppleToo
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Waar 2 vechten…..
Niet slim van apple, iets met een vergroot glas, er is veel te veel pers die apple graag in discrediet zien en die hier ju vol bovenop zullen springen.
Ethisch gezien ook niet handig in het Metoo tijdperk, eigenlijk onacceptabel..
Shantini is op vakantie dus bemoei je er niet mee. Ook nog s een flauwekul opmerking. De ontslagen persoon moet via ( zou hier uwv of gak of zo zijn) bezwaar maken. En anders uit wraak s lekker uit de school gaan klappen, desnoods op een anonieme wijze.
Wat moet je er van geloven hé? Net zoals met die #metoo gaat men er tegenwoordig bijna standaard vanuit dat de aanklager altijd gelijk heeft, wat uiteraard ook weer tot misbruik leidt.
Als je dan Kevin Spacey bent, dan ben je wel mooi de klos. Alle aanklagers hebben hun aanklacht ingetrokken, er was geen bewijs, maar zijn proces was helaas al lang gemaakt.
Tsja … alsof apple zo discreet is haha
Belachelijke situatie weer.. je mag nergens over praten😃
Inderdaad. Er zijn 0 bewijzen, maar toch heeft iedereen zijn/haar/hun mening al klaar staan. Ik zie de kant van Apple hierin zeer zeker ook, een medewerkster die zomaar interne (bedrijfsgeheime) zaken de wereld in gooit is natuurlijk niet iemand die je aan wil houden.
Denk dat maar weinig werkgevers graag hebben dat je interne zaken zomaar te grabbel gooit..
Natuurlijk is de vraag of dit de enige reden is van Apple om iemand te ontslaan…
Apple is altijd een imago bedrijf geweest. Altijd het beste van het beste willen voorstellen. En het heeft ze geen windeieren gelegd! Maar aangezien het imago van Apple niet zo brandschoon is, als het doet voorkomen, kan je je afvragen wat er nog meer speelt.
Ze moeten wel ingrijpen. Want anders gaan anderen ook klagen of info naar buiten brengen. Ipv klagen, kun je ook een andere baan gaan zoeken. Ondankbare medewerkers heeft geen enkel bedrijf behoefte aan, dus wieberen die zeurkousen
“ Ze vond het ook ongepast dat Apple toegang had tot persoonlijke informatie op toestellen en op de persoonlijke Apple ID van medewerkers.”
Als je je niet aan de bedrijfscultuur kunt conformeren, moet je gewoon weg gaan. En niet proberen de wal te zijn die het schip doet keren. Apple heeft altijd zijn eigen koers gevaren, als een medewerker niet meer trots is om bij zo’n bedrijf te werken, moet je de eer aan jezelf houden vind ik. Ze hangt de vuile was buiten om haar eigen frustratie niet in de ogen te durven kijken.
Ieder bedrijf heeft wel wat. Apple is succesvol en veel mensen zijn blij met de beveiliging, privacy en naadloos samenwerkende devices. En andere mensen kunnen dit niet hebben, gaan dat tegen werken. Ze zoeken 🔍 naar manieren om dit stuk te maken. Ze pakken niet zelf hun verantwoordelijkheid, maar uiten hiermee hun frustratie over hun eigen falen.